Domowy cukier waniliowy jest tak tani i prosty w przygotowaniu… Nigdy więcej nie kupię cukru wanilinowego ani aromatów w płynie. Wykończyłam już chyba zapasy tych chemicznych cudów i więcej po nie nie wrócę. Znalazłam przepis na domowy cukier – w zasadzie wszyscy piszą o tym samym, chociaż po swojemu, który nie jest żadną filozofią i każdy może go zrobić – dosłownie w parę chwil! I jak porównać ceny kupnego sztucznego lub nawet z prawdziwą wanilią, to domowy jest o wiele, wiele tańszy. Porównanie cen znajdziesz u Dorota.in. Początkowo aromat może Wam nie przypaść do gustu, bo nasze nosy są przyzwyczajone do chemicznego aromatu. Jednak naturalny jest naprawdę lepszy. Ma długi termin ważności, jak to cukier, ale w sumie to na bieżąco będzie znikać. Nada się do wypieków, deserów, gorącej czekolady czy szklanki mleka… Ja do przepisu z małą ilością cukru dodaję w całości cukier waniliowy lub pół na pół ze zwykłym. Gdy będzie go ubywać ze słoika, wystarczy braki uzupełnić świeżym cukrem. Jeśli będziesz czuć, że zapach słabnie, wymień laskę wanilii na nową lub zrób od podstaw.
Kochani, przypominam o dostępnej od wczoraj ankiecie dostępnej tutaj. Zapraszam do wypełnienia wszystkich, którzy chcieliby mi pomóc ulepszyć mój blog.
Składniki:
- 2 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
- Szklankę cukru wsyp do pojemnika lub słoika, w którym będziesz przechowywać cukier waniliowy i który możesz szczelnie zamknąć. Drugą szklankę wsyp do misy malaksera.
- Laskę wanilii rozkrój wzdłuż i tępą stroną noża zeskrob nasionka. Przełóż je do cukru w malakserze.
- Zmiksuj do lekkiego rozdrobnienia cukru i dokładnego rozprowadzenia nasionek.
- Laskę przetnij na 2-3 części. Wrzuć do czystego cukru. Zasyp cukrem z ziarenkami. Zamknij szczelnie pojemnik/słoik i mocno potrząsaj, aby wszystko się wymieszało.
- Odstaw na 1-2 tygodnie, aby cukier nasycił się aromatem wanilii. W zasadzie pachnie już wcześniej.
Pingback: Idealny jasny biszkopt - do tortów i nie tylko | Kęsy Codzienności
Pingback: Drożdżowe racuchy serowe z jabłkiem i gruszką | Kęsy Codzienności
Pingback: Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem | Kęsy Codzienności
Pingback: Tort kokosowy z mandarynkami | Kęsy Codzienności
Pingback: Sernik z pomarańczą na czekoladowym spodzie | Kęsy Codzienności
Pingback: Rolada biszkoptowa z mandarynkami i mascarpone | Kęsy Codzienności
Pingback: Miodownik z orzechami włoskimi | Kęsy Codzienności
Pingback: Pudding angielski z owocami | Kęsy Codzienności
Pingback: Walentynkowe babeczki z różowym kremem | Kęsy Codzienności
Pingback: Marmurkowa babka piaskowa | Kęsy Codzienności
Pingback: Domowy dżem z kiwi - 2 sprawdzone przepisy | Kęsy Codzienności
Pingback: Ciasto ucierane z czerwoną porzeczką | Kęsy Codzienności
Pingback: Śmietankowe lody truskawkowe (bez jajek, bez maszynki) | Kęsy Codzienności
Pingback: Placuszki czekoladowe z kaszą jaglaną | Kęsy Codzienności
Pingback: Tort cytrynowy z borówkami i białą czekoladą | Kęsy Codzienności
Pingback: Tarta z musem jabłkowym i śliwkami | Kęsy Codzienności
Pingback: Ciasto marchewkowe bez miksera | Kęsy Codzienności
Pingback: Szarlotka z malinami i kruszonką | Kęsy Codzienności
Pingback: Tort czekoladowy z truskawkami i białą czekoladą | Kęsy Codzienności
Pingback: Pełnoziarniste babeczki z gruszką i białą czekoladą | Kęsy Codzienności
Pingback: Babeczki marchewkowe z bananem i czekoladą | Kęsy Codzienności
Pingback: Tarta z gruszkami i kardamonem | Kęsy Codzienności
Pingback: Marmurkowy placek ze śliwkami | Kęsy Codzienności
Pingback: Tort bounty z truskawkami DLA TATY | Kęsy Codzienności
Pingback: Tort czekoladowo-wiśniowy z borówkami | Kęsy Codzienności
Pingback: Ucierany placek z malinami na jogurcie | ciasta | Kęsy Codzienności
Pingback: Ciasto z rabarbarem bez jajek | ciasta | Kęsy Codzienności
Pingback: Babka makowa ze skórką pomarańczową | ciasta | Kęsy Codzienności
Pingback: Letni deser malinowy z nocną owsianką, kaszą manną i jogurtem | desery i słodkości | Kęsy Codzienności
Pingback: Zielone naleśniki szpinakowe z truskawkami | domowe przepisy | Kęsy Codzienności
Pingback: Sernik królewski | domowe przepisy | Kęsy Codzienności