Delikatna rolada z bitą śmietaną z mascarpone i dużą porcją owoców! Skusisz się na kawałek lub dwa? Rzadko robię rolady, więcej razy mi nie wyszło niż wyszło. 😉 Ale ta była idealna i smakowała jak słodka chmurka! Dzieci bardzo lubią takie ciasta, z reguły, mogą też pomóc przy krojeniu mandarynek czy smarowaniu kremem biszkoptu. Rolada biszkoptowa z mandarynkami i mascarpone oraz z ananasem jest pysznym pomysłem na bożonarodzeniowy stół – wygląda elegancko i słonecznie, a przy tym jest prosta do zrobienia i pyszna.
Proporcje na dość dużą roladę – biszkopt upiekłam na blaszce z wyposażenia piekarnika.
Sprawdź też inne propozycje na ciasta z owocami.
Rolada biszkoptowa z mandarynkami i mascarpone
Składniki:
Biszkopt jasny
- 4 jajka
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru drobnego
- 20 g domowego cukru waniliowego
Nadzienie:
- 330 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek syropu z ananasa
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- ok 200 g krojonego ananasa w syropie (pod odsączeniu) – u mnie domowy
- ok 300 g mandarynek niezbyt dużych, koniecznie bez pestek (waga po obraniu)
Przygotowanie:
- Biszkopt przygotuj wg podstawowego przepisu. Rozsmaruj na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożony papierem do pieczenia, wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C z termoobiegiem przez ok 12 minut do zrumienienia. Wyjmij.
- Na biszkopcie połóż zwilżoną bawełnianą ściereczkę. Odwróć papierem do góry i delikatnie go ściągnij. Zwiń biszkopt w roladę razem ze ścierką i odstaw na czas szykowania kremu.
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem (lub dodaj go do mascarpone). Serek mascarpone wymieszaj w osobnej misce z sokiem z cytryny i syropem z ananasa. Dodaj do ubitej śmietanki i zmiksuj do połączenia.
- Rozwiń biszkopt. Rozsmaruj ok 2/3 kremu tak, by zostawić nieco luzu wzdłuż dłuższych boków.
- Cząstki mandarynek przekrój na pół. Odłóż nieco owoców do dekoracji, resztę rozsyp na kremie. Zwiń ciasto w roladę, delikatnie. Ułóż na długim talerzu złączeniem do dołu.
- Resztę kremu przełóż do rękawa cukierniczego. Ulubioną tylką udekoruj wierzch rolady. Ozdób też owocami.
Pingback: Pomysły na świąteczne słodkości | przepis na babkę makową | porady