You are currently viewing Rolada biszkoptowa z mandarynkami i mascarpone

Rolada biszkoptowa z mandarynkami i mascarpone

()

Delikatna rolada z bitą śmietaną z mascarpone i dużą porcją owoców! Skusisz się na kawałek lub dwa? Rzadko robię rolady, więcej razy mi nie wyszło niż wyszło. 😉 Ale ta była idealna i smakowała jak słodka chmurka! Dzieci bardzo lubią takie ciasta, z reguły, mogą też pomóc przy krojeniu mandarynek czy smarowaniu kremem biszkoptu. Rolada biszkoptowa z mandarynkami i mascarpone oraz z ananasem jest pysznym pomysłem na bożonarodzeniowy stół – wygląda elegancko i słonecznie, a przy tym jest prosta do zrobienia i pyszna.

rolada biszkoptowa z kremem z mascarpone i bitej śmietany

Proporcje na dość dużą roladę – biszkopt upiekłam na blaszce z wyposażenia piekarnika.

Sprawdź też inne propozycje na ciasta z owocami.

Rolada biszkoptowa z mandarynkami i mascarpone
Składniki:

Biszkopt jasny

Nadzienie:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek syropu z ananasa
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok 200 g krojonego ananasa w syropie (pod odsączeniu) – u mnie domowy
  • ok 300 g mandarynek niezbyt dużych, koniecznie bez pestek (waga po obraniu)

Przygotowanie:

  1. Biszkopt przygotuj wg podstawowego przepisu. Rozsmaruj na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożony papierem do pieczenia, wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C z termoobiegiem przez ok 12 minut do zrumienienia. Wyjmij.
  2. Na biszkopcie połóż zwilżoną bawełnianą ściereczkę. Odwróć papierem do góry i delikatnie go ściągnij. Zwiń biszkopt w roladę razem ze ścierką i odstaw na czas szykowania kremu.
  3. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem (lub dodaj go do mascarpone). Serek mascarpone wymieszaj w osobnej misce z sokiem z cytryny i syropem z ananasa. Dodaj do ubitej śmietanki i zmiksuj do połączenia.
  4. Rozwiń biszkopt. Rozsmaruj ok 2/3 kremu tak, by zostawić nieco luzu wzdłuż dłuższych boków.
  5. Cząstki mandarynek przekrój na pół. Odłóż nieco owoców do dekoracji, resztę rozsyp na kremie. Zwiń ciasto w roladę, delikatnie. Ułóż na długim talerzu złączeniem do dołu.
  6. Resztę kremu przełóż do rękawa cukierniczego. Ulubioną tylką udekoruj wierzch rolady. Ozdób też owocami.

rolada biszkoptowa z mandarynkami przepis

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.