You are currently viewing Nuggetsy z kurczaka w serowej panierce

Nuggetsy z kurczaka w serowej panierce

()

Nuggetsy z kurczaka – któż ich nie lubi? Dzieci tym bardziej. Nie są też trudne, a jednak nie muszą być nudne i zawsze takie same! Możesz je zarówno usmażyć na patelni, jak i upiec w piekarniku. Świetnym urozmaiceniem są nuggetsy z kurczaka w serowej panierce. Do panierowania używam raz bułki tartej, innym razem mieszam ją z rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi. Tym razem postawiłam na bezglutenową panierkę z mąki i płatków kukurydzianych. Wyszły chrupiące nuggetsy soczyste w środku, mniam!

Porcji: 4-5
Czas: 5 + 30 minut (przygotowanie i marynowanie) + 15-20 minut (pieczenie, smażenie krócej)

nuggetsy z kurczaka w serowej panierce
Składniki:

  • 0,5-1 łyżeczki soli ziołowej
  • 2 średnie filety z kurczaka (ok 500g)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy do panierki lub trochę soli ziołowej, pieprzu mielonego i papryki słodkiej
  • kilka łyżek startego żółtego sera
  • rozdrobnione płatki kukurydziane
  • mąka kukurydziana

Proporcje na moją domową przyprawę do panierki (można dowolnie):

  • po 2 łyżeczki soli ziołowej, pieprzu ziołowego i słodkiej papryki mielonej
  • pieprz mielony na oko

serowa panierka do mięs

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w dużą kostkę. Jajko roztrzep w głębokim talerzu z solą ziołową i pieprzem mielonym wg uznania.
  2. Włóż kawałki fileta, obtocz i zostaw na pół godziny.
  3. Składniki panierki wymieszaj ze sobą, możesz odstawić na kilka minut, aby ser lekko wysechł. Nie jest to jednak konieczne.
  4. Panieruj nuggetsy z kurczaka tuż przed smażeniem, dociskając mocno panierkę. Smaż na średnim ogniu na oleju, aż mięso będzie dobrze ścięte, ale soczyste. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym przed podaniem.
  5. Druga opcja przygotowania: Możesz upiec nuggetsy w 200°C (u mnie termoobieg) 15-20 minut – zależnie od wielkości kawałków.
  6. Trzecia opcja: Obsmaż nuggetsy krótko na mocnym ogniu na oleju na patelni i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dopiecz 5-10 minut w temp. 200°C. Wychodzą bardziej chrupiące i przypieczone niż tylko pieczone, ale lżejsze od smażonych.
  7. W takiej panierce możesz też przygotowania kotlety schabowe lub z fileta z kurczaka.

serowe nuggetsy z kurczaka

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.