Pyszne puszyste ciasto ucierane z czerwoną porzeczką, słodko-kwaśny duet w sam raz na lato. Klasyczne ciasto ucierane połączone z jogurtem – jest delikatniejsze i bardziej wilgotne. Czerwoną porzeczkę możesz jednak zamienić na inne drobne owoce, jak jagody, maliny, czarna porzeczka albo mix owoców lata. Aby było trochę bardziej zdrowe, część mąki zamieniłam na pełnoziarnistą. Jeśli wolisz, możesz dać tylko białą pszenną.
Sprawdź inne przepisy z czerwoną porzeczką lub na ciasta z owocami ogólnie.
Proporcje na blaszkę 32 cm x 23 cm.
Składniki na ciasto ucierane z czerwoną porzeczką:
- 7 średnich lub 6 dużych jajek
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki domowego cukru waniliowego (ok 9 łyżek)
- 120 g jogurtu naturalnego
- 200 g masła miękkiego
- szczypta soli
- 250 g umytej, przebranej czerwonej porzeczki
- 2-3 łyżki rodzynek oprószonych mąką pszenną, opcjonalnie
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc produkty chłodzone wyjmij z lodówki 1-2 godziny wcześniej.
- Masło utrzyj z cukrem waniliowym (lub zwykłym plus cukier wanilinowy) na jasną, puszystą masę. Wbijaj stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując na wysokich obrotach, kolejne, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą.
- Dodaj jogurt, dalej miksując. Wyłącz mikser.
- Do masy przesiej mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i solą. Łopatką delikatnie wymieszaj tylko do połączenia składników, nie używaj już miksera. Na koniec wmieszaj krótko rodzynki.
- Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę rozsyp czerwoną porzeczkę, lekko wciśnij.
- Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz ok 25-30 minut w 160-180°C (w starym piekarniku piekłam w ok 160-170°C, w nowym 180°C z termoobiegiem) lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź. Zimne ciasto możesz posypać cukrem pudrem. Warto przechowywać szczelnie przykryte, by nie wyschło i w lodówce z uwagi na owoce. Podawaj w temperaturze pokojowej.