Gdy zaczyna się sezon na rabarbar, szukasz sprawdzonych pomysłów na ciasto z rabarbarem. A co powiesz na nowość – ciasto zupełnie bez jajek? Nie, to nie do końca pozycja wegańska, choć i w tej wersji da się je zrobić. Oto proste, puszyste i pyszne ciasto z rabarbarem bez jajek. Dla uczulonych na jajka taka pozycja będzie jak znalazł. Czym tutaj zastąpiłam jajka? Genialną aquafabą, która pochodzi z ciecierzycy! Jeśli nie powiesz gościom, że w tym cieście z rabarbarem nie ma jajek, będą zaskoczeni. Absolutnie nie czuć ciecierzycy, nie obawiaj się.
Czym jest aquafaba?
To po prostu woda po gotowaniu ciecierzycy lub ze słoika/puszki z ciecierzycą. Ja przygotowuję ją tak, że po ugotowaniu i odcedzeniu cieciorki, gotuję ją jeszcze jakiś czas, aby odparować płyn. I tak powstaje lekko mętna aquafaba, którą można po schłodzeniu ubić jak białka jajek. Zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, jest zdrowym i nieuczulającym zamiennikiem jajek. Z aquafaby możesz zrobić różne ciasta – także bezę i biszkopt. Biszkopt już robiłam i wyszedł całkiem fajny. Sprawdzi się także do deserów – np. mus czekoladowy. Dzieciom bardzo smakował, aż się dziwię, że nie zrobiłam mu zdjęć 🙂 Przepisów na ciasta z aquafabą u mnie nie było dotąd, jednak w sieci jest ich już mnóstwo, a i ja będę nadrabiać braki zaczynając dzisiejszym przepisem.
Jak dla mnie ciasto z rabarbarem bez jajek na aquafabie było naprawdę smaczne, choć wolę tradycyjne ciacho. 😉 Czuć minimalną różnicę. Głównie przez to, że jest nieco bardziej suche i nie aż tak puszyste jak ciasto na jajkach – a może mi się wydawało?
Przepis na dużą blaszkę: 40 x 26 cm.
W nawiasach podałam propozycje zamienników wegańskich.
Sprawdź inne przepisy z wykorzystaniem rabarbaru oraz sezonowe ciasta z owocami.
Ciasto z rabarbarem bez jajek
Składniki:
Ciasto bez jajek
- 3/4 szklanki aquafaby
- 1 szklanka mleka (może być roślinne)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej lub babuni
- 1 szklanka mąki orkiszowej tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru lub pół na pół z domowym cukrem waniliowym
- ok 1/2 szklanki rodzynek (można pominąć)
- ok 200 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 2 szczypty kardamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka owsiana
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 100 g masła (może być roślinna margaryna)
- 50 g cukru trzcinowego (lub zwykłego)
Przygotowanie:
- Rabarbar obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Wymieszaj z cukrem. Odstaw na czas przygotowywania ciasta.
- Mokre składniki na ciasto bez jajek wymieszaj w jednej misce – nie potrzeba tu nawet miksera. Do drugiej miski przesiej suche składniki.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Składniki na kruszonkę zagnieć ręcznie do połączenia.
- Mokre składniki na ciasto z aquafaby wlej do suchych, wymieszaj łyżką do połączenia – wsyp też rodzynki. Przelej na blaszkę, wyrównaj.
- Do rabarbaru z cukrem (puścił trochę soku), wsyp kardamon i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj i rozłóż na cieście, lekko wciskając. Możesz polać resztką soku z mąką z miski.
- Posyp ciasto kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180°C (u mnie termoobieg) przez 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź. Możesz posypać cukrem pudrem tuż przed podaniem. Przechowuj w lodówce, podawaj ogrzane do temperatury pokojowej.