Szukasz nietuzinkowego ciasta na Boże Narodzenie albo czegoś nowego do weekendowej kawki? Odkryj babkę z makiem, którą zrobisz ekspresowo, kiedy tylko zechcesz. Puszysta baba, przyjemnie makowa, pachnąca pomarańczą. Babka makowa to pyszne ciasto, nie za słodkie i nie za suche, dzięki… bananom i jogurtowi. Świetna alternatywa dla tradycyjnego, ciężkiego makowca! Chociaż jestem wielką fanką makowca, ta babka również skradła mi serce. Gościom także bardzo smakowało. Polana pomarańczowym lukrem aż kusi, by ją zjeść z dokładką.

Składniki na formę (z kominem) ok 25 cm średnicy.
Babka makowa – składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 4 łyżki maku (ziarna, niemielony)
- 40 g (ok 5 łyżek) maku mielonego + 2-3 łyżki do obsypania formy
- 3-5 łyżek domowego cukru waniliowego
- 3-4 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 1-2 łyżeczki cukru pomarańczowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła roztopionego i przestudzonego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dekoracja:
- 10-11 łyżek cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny lub z pomarańczy (u mnie pół na pół)
- nieco startej skórki z pomarańczy
- mak ziarna po posypania
Przygotowanie:
- Banany obierz i wrzuć do dużej miski. Wbij jajka, wlej masło, dodaj jogurt i cukry. Ręcznym blenderem zmiksuj do jednolitej masy.
- Do drugiej miski przesiej mąkę, mak mielony i sodę z proszkiem do pieczenia. Dodaj mak, bakalie i startą skórkę z pomarańczy.
- Do suchych składników wlej masę z bananów i łyżką dokładnie wymieszaj do połączenia, nie dłużej.
- Formę wysmaruj masłem i obsyp mielonym makiem. Wlej ciasto, wyrównaj.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180ºC (termoobieg) przez ok 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij ciasto. Po kilku minutach wysyp babkę makową delikatnie z formy na kratkę i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Babka makowa – dekorowanie lukrem
- Przesiej do miseczki cukier puder. Dodaj 2-3 łyżki soku i rozetrzyj do jednolitej konsystencji.
- Dodaj więcej soku lub cukru, zależnie od pożądanej konsystencji lukru.
- Od razu polewaj zimną babkę.
- Posyp lukier skórką z pomarańczy i ziarenkami maku. Odstaw do zastygnięcia lukru.
Pingback: Babka makowa ze skórką pomarańczową | ciasta | BlogLINE.pl
Pingback: Rolada biszkoptowa z makiem i jabłkami | ciasta | Kęsy Codzienności
Pingback: Rolada biszkoptowa z makiem i jabłkami | ciasta | BlogLINE.pl
Pingback: Pomysły na świąteczne słodkości | przepis na babkę makową | porady