You are currently viewing Babka makowa ze skórką pomarańczową

Babka makowa ze skórką pomarańczową

()

Szukasz nietuzinkowego ciasta na Boże Narodzenie albo czegoś nowego do weekendowej kawki? Odkryj babkę z makiem, którą zrobisz ekspresowo, kiedy tylko zechcesz. Puszysta baba, przyjemnie makowa, pachnąca pomarańczą. Babka makowa to pyszne ciasto, nie za słodkie i nie za suche, dzięki… bananom i jogurtowi. Świetna alternatywa dla tradycyjnego, ciężkiego makowca! Chociaż jestem wielką fanką makowca, ta babka również skradła mi serce. Gościom także bardzo smakowało. Polana pomarańczowym lukrem aż kusi, by ją zjeść z dokładką.

babka z makiem na bananach

Składniki na formę (z kominem) ok 25 cm średnicy.

Babka makowa – składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki maku (ziarna, niemielony)
  • 40 g (ok 5 łyżek) maku mielonego + 2-3 łyżki do obsypania formy
  • 3-5 łyżek domowego cukru waniliowego
  • 3-4 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 1-2 łyżeczki cukru pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny lub kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dekoracja:

  • 10-11 łyżek cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny lub z pomarańczy (u mnie pół na pół)
  • nieco startej skórki z pomarańczy
  • mak ziarna po posypania

babka makowa szybkie i prosty przepis

Przygotowanie:

  1. Banany obierz i wrzuć do dużej miski. Wbij jajka, wlej masło, dodaj jogurt i cukry. Ręcznym blenderem zmiksuj do jednolitej masy.
  2. Do drugiej miski przesiej mąkę, mak mielony i sodę z proszkiem do pieczenia. Dodaj mak, bakalie i startą skórkę z pomarańczy.
  3. Do suchych składników wlej masę z bananów i łyżką dokładnie wymieszaj do połączenia, nie dłużej.
  4. Formę wysmaruj masłem i obsyp mielonym makiem. Wlej ciasto, wyrównaj.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180ºC (termoobieg) przez ok 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij ciasto. Po kilku minutach wysyp babkę makową delikatnie z formy na kratkę i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Babka makowa – dekorowanie lukrem

  1. Przesiej do miseczki cukier puder. Dodaj 2-3 łyżki soku i rozetrzyj do jednolitej konsystencji.
  2. Dodaj więcej soku lub cukru, zależnie od pożądanej konsystencji lukru.
  3. Od razu polewaj zimną babkę.
  4. Posyp lukier skórką z pomarańczy i ziarenkami maku. Odstaw do zastygnięcia lukru.

babka makowa przepis

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 4 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.