Chcesz przygotować coś wyjątkowego na Walentynki? Babeczki z kremem to zawsze sprawdzony sposób na uśmiech i radość 🙂 Domowe walentynkowe babeczki z różowym kremem, zabarwionym naturalnie burakiem, zachwycą i wizualnie, i smakowo. Przyjemnie słodki deser, ale nie przesłodzony. Masa z jabłek i sosu porzeczkowego była słodko-kwaśna – idealnie współgra z całością. Zdecydowanie najlepiej podać zaraz po udekorowaniu, gdy ciasto nie jest za mocno schłodzone. Same babeczki i serce bowiem najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.
Moje córki wyjadały ochoczo bitą śmietanę i galaretkę – różowy zrobił furorę oczywiście. Do tego możesz zdecydować, jak intensywnie różowy chcesz kolor, dzięki ilości dodanego mielonego suszonego buraka.
Tylko… Ciasto też miało być różowe, a wyszło… szare 😀 Użyłam domowego sosu z czarnej porzeczki, który po połączeniu z jajkami nabrał nieciekawego szarego odcienia. Trochę żałuję, ale i cieszę się, że to odkryłam – masz sprawdzony sposób na nietuzinkowe ciasto. W smaku super, choć mało czuć porzeczkę.
Jeśli jednak chcesz zwykły kolor – zamień sos porzeczkowy na sok z cytryny lub pomarańczowy. Lub dodaj barwnik spożywczy wg wskazań na opakowaniu.
Sos/sok porzeczkowy możesz też zamienić na malinowy. UWAGA, nie wiem, jaki otrzymasz wtedy ostatecznie kolor ciasta, bo nie testowałam. Do kremu nie ma problemu. Wystarczy 1-2 łyżki soku zamiast mielonego buraka.
Ilość babeczek: 24 średnie lub 2 blaty w formie serce (szerokość ok 22 cm).
Walentynkowe babeczki z różowym kremem
Składniki:
Puszyste babeczki:
- 6 jajek L
- 5 łyżek sosu z czarnej porzeczki/z malin (lub soku)
- 5 łyżki soku z cytryny
- 140 g drobnego cukru do wypieków (możesz część zamienić na domowy waniliowy)
- 280 g mąki tortowej
- 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Różowa masa jabłkowa:
- 4 większe słodko-kwaśne jabłka (ok 900 g)
- 0,5 łyżeczki kardamonu mielonego
- 1/3 szklanki sosu z czarnej porzeczki lub malin (lub sok)
- 1/2-1 szklanki wody
- 1 galaretka cytrynowa lub malinowa
Różowa bita śmietana:
- 330 ml śmietanki 30%
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 0,5-1 łyżeczki mielonego suszonego buraka lub liofilizowanych/suszonych malin/wiśni/porzeczek
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki przygotuj wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Jajka wbij do misy miskera, wsyp cukier i zmiksuj na gęstą, jasną masę. Jajka potroją swoją objętość i staną się jasne.
- Do masła dodaj sok z cytryny i sos/sok porzeczkowy. Wymieszaj. Wlej strużką do ubijanej piany z jajek, nie przerywając miksowania.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do masy i ręcznie wymieszaj ciasto trzepaczką tylko do połączenia składników.
- Uwaga, ciasto na początku jest ładnie różowe, ale z każdą chwilę – szarzeje! I takie już zostanie. Możesz do mąki dodać 1-2 łyżeczki mielonego suszonego buraka dla różowego koloru lub użyć barwnika spożywczego.
- Nałóż po 1 pełnej łyżce ciasta do papilotki (do połowy). Ja połowę wlałam do formy serce, z reszty wyszło 12 średnich babeczek.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz babeczki w 180°C przez ok 12-14 minut (forma serce – 20 minut). Lub do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw na czas szykowania masy jabłkowej.
Dekoracja babeczek:
- Jeszcze zanim wyjmiesz ciasto z pieca, jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka i podprażaj na dużym ogniu. Często mieszaj, by nie przypalić. Podlej niewielką ilością wody. Dodaj kardamon.
- Gdy jabłka zaczną mięknąć i puszczać soki, dodaj sos z czarnej porzeczki i 1/2 szklanki wody, wymieszaj. W razie potrzeby podlej wodą, aby masa nie składała się z samym jabłek. Duś na mniejszym ogniu, aż jabłka będą na pół twardawe.
- Zdejmij garnek z ognia. Mieszaj jeszcze chwilę, po czym wsyp galaretkę i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
- Nałóż po 1 łyżce nadzienia na wystudzoną babeczkę lub rozdziel po pół na każdy blat serce. Odstaw do lodówki do stężenia.
- Gdy masa z jabłek stężeje, ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Na koniec wsyp sproszkowane buraki/maliny i krótko zmiksuj, powstanie różowy krem.
- Przełóż bitą śmietaną do rękawa cukierniczego i udekoruj wierzch babeczek wg uznania. Od razu podawaj lub schowaj do lodówki. Przechowuj w lodówce. Same ciasto najlepsze jest w temperaturze pokojowej, jednak z uwagi na krem i jabłka muszą być trzymane w lodówce. Możesz podawać po lekkim ociepleniu (wyjmij nieco wcześniej przed podaniem).