Ciasto ucierane z owocami to hit do kawy czy herbaty – zawsze się sprawdzi. Do tego uwielbiają go dzieci! Ucierany placek z malinami i jabłkami na jogurcie to puszyste ciasto, które znika w oka mgnieniu. Pyszne połączenie słodkiego, delikatnego ciasta, kwaskowatych malin i chrupkich, słodkich jabłek. Dzięki jogurtowi ciasto jest delikatniejsze i zachowuje świeżość przez kilka dni. Użyte płatki owsiane zamiast części mąki sprawia, że jest ucierany placek z malinami jest nieco zdrowszy i mniej kaloryczny.
Dodałam kawałki jabłek, są dodatkową słodyczą, ale można je zamienić na np. rabarbar. Sprawdzony pomysł na pyszne ciasto z rabarbarem. To właśnie w wersji z malinami i rabarbarem robiłam je za pierwszym razem 🙂
Najlepsze zaraz po wystudzeniu oraz podane w temperaturze pokojowej. Przechowuj jednak w lodówce pod przykryciem. Sprawdź też inne ciasta z owocami.
Blaszka: 25 x 40 lub 25 x 35 cm
Ucierany placek z malinami na jogurcie
Składniki:
- 7 jajek (najlepiej duże, L)
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka otrębów owsianych (opcjonalnie)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki domowego cukru waniliowego
- 250 g masła
- 135 g (6 łyżek) jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 350 g jabłek lub rabarbaru (lub malin)
- 200-250 g świeżych malin (mogą być też mrożone)
- 3 łyżki rodzynek oprószonych mąką pszenną (opcjonalnie)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je 1-2 godziny przed pieczeniem. Szczególnie masło powinno być naprawdę miękkie, łatwiej się uciera.
Przygotowanie:
- Świeże maliny umyj, usuń ogonki i rozłóż na ręczniku papierowym. Mrożone wyjmij, ale nie muszą się rozmrażać wcześniej. Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kosteczkę. Jeśli zamiast jabłek dajesz rabarbar, obierz go ze skórki, usuń końcówki i dobrze umyj. Pokrój w plasterki.
- Płatki i otręby owsiane zmiksuj w malakserze prawie na mąkę. Jajka wbij do miski lub dużego kubka. Formę wysmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Masło utrzyj na wysokich obrotach z cukrem na jasną puszystą masę. Lepiej ucierać dłużej niż krócej, dobrze utarte masło staje się prawie białe.
- Do utartego masła dodaj szczyptę soli i kolejno po 1 jajku, cały czas miksując na wysokich obrotach. Miksuj do połączenia składników.
- Do masy maślano-jajecznej dodaj jogurt naturalny. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej do miski. Wsyp też rozdrobnione płatki oraz rodzynki i krótko zmiksuj. Łopatką wymieszaj do połączenia. Pamiętaj, by mieszać w tę samą stronę, co wcześniej mikser.
- Przelej ciasto do formy, wyrównaj. Posyp malinami i kawałkami jabłek/rabarbarem. Lekko dociśnij.
- Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C przez ok 30-35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ucierany placek z malinami na jogurcie powinien być przyrumieniony, ale nie za mocno. Wyjmij i wystudź.
- Podawaj jeszcze ciepłe lub całkiem wystudzone, posypane cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce (po ostudzeniu), ale przed podaniem wyjmij przynajmniej pół godziny wcześniej. W temperaturze pokojowej smakuje najlepiej.
Pingback: Przepisy na ciasta i desery na lato - aż 28 inspiracji! | desery i słodkości | Kęsy Codzienności