You are currently viewing Ucierany placek z malinami na jogurcie

Ucierany placek z malinami na jogurcie

()

Ciasto ucierane z owocami to hit do kawy czy herbaty – zawsze się sprawdzi. Do tego uwielbiają go dzieci! Ucierany placek z malinami i jabłkami na jogurcie to puszyste ciasto, które znika w oka mgnieniu. Pyszne połączenie słodkiego, delikatnego ciasta, kwaskowatych malin i chrupkich, słodkich jabłek. Dzięki jogurtowi ciasto jest delikatniejsze i zachowuje świeżość przez kilka dni. Użyte płatki owsiane zamiast części mąki sprawia, że jest ucierany placek z malinami jest nieco zdrowszy i mniej kaloryczny.

Dodałam kawałki jabłek, są dodatkową słodyczą, ale można je zamienić na np. rabarbar. Sprawdzony pomysł na pyszne ciasto z rabarbarem. To właśnie w wersji z malinami i rabarbarem robiłam je za pierwszym razem 🙂

Najlepsze zaraz po wystudzeniu oraz podane w temperaturze pokojowej. Przechowuj jednak w lodówce pod przykryciem. Sprawdź też inne ciasta z owocami.

Blaszka: 25 x 40 lub 25 x 35 cm

Ucierany placek z malinami na jogurcie
Składniki:

  • 7 jajek (najlepiej duże, L)
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka otrębów owsianych (opcjonalnie)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki domowego cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 135 g (6 łyżek) jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 350 g jabłek lub rabarbaru (lub malin)
  • 200-250 g świeżych malin (mogą być też mrożone)
  • 3 łyżki rodzynek oprószonych mąką pszenną (opcjonalnie)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je 1-2 godziny przed pieczeniem. Szczególnie masło powinno być naprawdę miękkie, łatwiej się uciera.

ucierany placek z malinami na jogurcie

Przygotowanie:

  1. Świeże maliny umyj, usuń ogonki i rozłóż na ręczniku papierowym. Mrożone wyjmij, ale nie muszą się rozmrażać wcześniej. Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kosteczkę. Jeśli zamiast jabłek dajesz rabarbar, obierz go ze skórki, usuń końcówki i dobrze umyj. Pokrój w plasterki.
  2. Płatki i otręby owsiane zmiksuj w malakserze prawie na mąkę. Jajka wbij do miski lub dużego kubka. Formę wysmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Masło utrzyj na wysokich obrotach z cukrem na jasną puszystą masę. Lepiej ucierać dłużej niż krócej, dobrze utarte masło staje się prawie białe.
  4. Do utartego masła dodaj szczyptę soli i kolejno po 1 jajku, cały czas miksując na wysokich obrotach. Miksuj do połączenia składników.
  5. Do masy maślano-jajecznej dodaj jogurt naturalny. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej do miski. Wsyp też rozdrobnione płatki oraz rodzynki i krótko zmiksuj. Łopatką wymieszaj do połączenia. Pamiętaj, by mieszać w tę samą stronę, co wcześniej mikser.
  6. Przelej ciasto do formy, wyrównaj. Posyp malinami i kawałkami jabłek/rabarbarem. Lekko dociśnij.
  7. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C przez ok 30-35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ucierany placek z malinami na jogurcie powinien być przyrumieniony, ale nie za mocno. Wyjmij i wystudź.
  8. Podawaj jeszcze ciepłe lub całkiem wystudzone, posypane cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce (po ostudzeniu), ale przed podaniem wyjmij przynajmniej pół godziny wcześniej. W temperaturze pokojowej smakuje najlepiej.

ciasto z malinami i jabłkami

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.