You are currently viewing Ciasto marchewkowe bez miksera

Ciasto marchewkowe bez miksera

()

Klasyczne jesienne ciasto? Oczywiście ciasto marchewkowe i to z dodatkiem bananów, rodzynek i suszonej żurawiny! U mnie z polewą mocno czekoladową i migdałami, częściowo z mąki pełnoziarnistej i z małą ilością cukru (można mocniej dosłodzić). Co lepsze, ciasto z tego przepisu wykonasz bez użycia miksera – wystarczy wymieszać przygotowane składniki łyżką. Choć możesz zmiksować nim całość… Ale myślę, że nie warto go brudzić 😉

To pyszne ciasto marchewkowe można też wzbogacić posiekanymi orzechami, radziłabym jednak zastąpić nimi część suszonych owoców w podobnych proporcjach, aby nie było za ciężko.

Masz uczulenie na miód? Zamień go na cukier lub wybierz zdrowy zamiennik cukru.

Forma: 23 cm średnicy

ciasto marchewkowe z bakaliami i polewą

Składniki na ciasto marchewkowe:

  • 4 duże jajka
  • ok 400 g drobno startej marchewki (4 średnie sztuki)
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki oleju (ok 170 g)
  • 1 banan, najlepszy będzie dojrzały (z plamami lub mocno brązowa skórka)
  • po 2 łyżki (lub nieco więcej) rodzynek i żurawiny suszonej
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 2 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki miodu

Polewa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50-60 ml mleka
  • 1-2 łyżki masła
  • kilka całych migdałów, u mnie obrane ze skórki( opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Banana obierz, rozgnieć widelcem. Wbij do niego jajka, wlej olej i miód. Wymieszaj wszystko widelcem lub trzepaczką.
  2. Suche składniki przesiej do osobnej miski, jeszcze nie sitku przemieszaj (lub wymieszaj ze sobą najlepiej przed przesianiem). Przesiewanie nie jest konieczne, ale dodatkowo napowietrzy ciasto.
  3. Wlej mokre składniki i połącz trzepaczką – mieszaj tylko do połączenia. Dodaj startą marchewkę i bakalie, wymieszaj łyżką. Ciasto będzie dość gęste.
  4. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wlej ciasto, wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180°C (ja w piekłam z termoobiegiem) przez ok 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno być brązowe z zewnątrz. U mnie trochę opadło – mały zakalec w jednym kawałku się odnalazł. Jednak wiem dlaczego… Nie wymieszałam suchych składników, spulchniacze mogły się nierównomiernie rozprowadzić.
  5. Lekko lub całkowicie wystudź, po czym polej polewą czekoladową. Lukier lub cukier puder nakładaj tylko na zimne ciasto.
  6. Wszystkie składniki na polewę włóż do rondelka z grubym dnem i wstaw na mały ogień lub do metalowej/szklanej miski w kąpieli wodnej. Mieszaj, podgrzewając, aż powstania gęsta lśniąca masa czekoladowa. Od razu polewaj nią ciasto. Polewa zastyga po jakimś czasie, ale pozostaje miękka. Możesz udekorować migdałami.

ciasto marchewkowe z polewą czekoladową i migdałami

Ten przepis bierze udział w akcji Jesienne Wyzwanie blogowe organizowanej przez Mocną Grupę Blogerów.

jesienne wyzwanie blogowe MGB

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.