Masz ochotę na ciasto z gruszkami, a może zalega Ci ich zbyt dużo, by zjeść ot tak? Zrób z nich tartę z ciasta kruchego! Oto tarta z gruszkami i lekką pianką z nutą kardamonu. Bardzo prosta do zrobienia, słodka i pyszna. Smakuje zarówno na ciepło, dopiero co wystudzona, a także po schłodzeniu. Jednak nie polecam prosto z lodówki.
Samo przygotowanie i pieczenie zamyka się w 1 godzinie (plus schładzanie).
Zapraszam też po inne ciasta z owocami.
Przepis na tortownicę o 23-24 cm średnicy.
Tarta z gruszkami i kardamonem
Składniki:
Nadzienie:
- 750 g gruszek Rocha (małe i słodkie)
- nieco soku z cytryny do skropienia
- 50 g płatków owsianych górskich
Ciasto kruche:
- 260 g mąki pszennej tortowej
- 10 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka cukru pudru z wanilią i kardamonem
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub domowego cukru waniliowego
- 70 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 150 g zimnego masła
Pianka mleczna:
- 2 białka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru z kardamonem
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- nieco soku z cytryny i szczypta soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieć do połączenia. Możesz też użyć malaksera, będzie szybciej, a ciasto mniej się nagrzeje. Uformuj kulę, spłaszcz trochę i owiń folią spożywczą. Schładzaj ok 2 h w lodówce lub do 1 godziny w zamrażalniku.
- Gruszki umyj dokładnie, gdyż pójdą do ciasta ze skórką. Usuń gniazda nasienne i pokrój w grube plastry. Wymieszaj w misce z płatkami owsianymi.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli masz naczynie na tartę, możesz je lekko natłuścić. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok 1 cm. Wyłóż nim formę, tworząc nieco wyższe brzegi. Ponakłuwaj widelcem. Przykryj papierem do pieczenia lub folią aluminiową oraz ewentualnie obciąż np. fasolą. Piecz 10 minut.
- Zmniejsz temperaturę do 160°C. Na cieście ułóż ok 2/3 gruszki promieniście razem z płatkami.
- Białka (ciepłe lub zimne) ubij na sztywno z solą. Dodaj mleko i resztę składników, miksuj jeszcze chwilę. Rozlej na gruszkach, na górze rozłóż resztę owoców i posyp płatkami, które zostały w misce.
- Piecz ok 30 minut. Wystudź i podawaj schłodzone, najlepsze!
Moje rady:
- Jeśli mimo zabezpieczenia brzegi ciasta przypiekły się, możesz je ściąć przed ułożeniem gruszek na cieście.
- Jeśli nie przepadasz za bardzo słodkimi tartami, zamień część gruszek na kwaskowate jabłka lub zmniejsz o max połowę ilość cukru w cieście kruchym.
No po prosu wygląda cudnie 😉 uwielbiam tarty!
Dziękuję. ? Ja dopiero kilka robiłam i się do niech przekonuję ?
Wygląda rewelacyjnie. Bardzo lubię takiego typu ciasta, na pewno kiedyś go wypróbuję
Polecam. Ja planuję w weekend inną tartę i zrobię dokładnie na tym samym spodzie. 🙂