You are currently viewing Tarta z gruszkami i kardamonem

Tarta z gruszkami i kardamonem

()

Masz ochotę na ciasto z gruszkami, a może zalega Ci ich zbyt dużo, by zjeść ot tak? Zrób z nich tartę z ciasta kruchego! Oto tarta z gruszkami i lekką pianką z nutą kardamonu. Bardzo prosta do zrobienia, słodka i pyszna. Smakuje zarówno na ciepło, dopiero co wystudzona, a także po schłodzeniu. Jednak nie polecam prosto z lodówki.

Samo przygotowanie i pieczenie zamyka się w 1 godzinie (plus schładzanie).

Zapraszam też po inne ciasta z owocami.

Przepis na tortownicę o 23-24 cm średnicy.

Tarta z gruszkami i kardamonem
Składniki:

Nadzienie:

  • 750 g gruszek Rocha (małe i słodkie)
  • nieco soku z cytryny do skropienia
  • 50 g płatków owsianych górskich

Ciasto kruche:

  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 10 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru pudru z wanilią i kardamonem
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub domowego cukru waniliowego
  • 70 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 150 g zimnego masła

Pianka mleczna:

  • 2 białka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru z kardamonem
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • nieco soku z cytryny i szczypta soli

tarta z gruszkami i kardamonem

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieć do połączenia. Możesz też użyć malaksera, będzie szybciej, a ciasto mniej się nagrzeje. Uformuj kulę, spłaszcz trochę i owiń folią spożywczą. Schładzaj ok 2 h w lodówce lub do 1 godziny w zamrażalniku.
  2. Gruszki umyj dokładnie, gdyż pójdą do ciasta ze skórką. Usuń gniazda nasienne i pokrój w grube plastry. Wymieszaj w misce z płatkami owsianymi.
  3. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli masz naczynie na tartę, możesz je lekko natłuścić. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok 1 cm. Wyłóż nim formę, tworząc nieco wyższe brzegi. Ponakłuwaj widelcem. Przykryj papierem do pieczenia lub folią aluminiową oraz ewentualnie obciąż np. fasolą. Piecz 10 minut.
  4. Zmniejsz temperaturę do 160°C. Na cieście ułóż ok 2/3 gruszki promieniście razem z płatkami.
  5. Białka (ciepłe lub zimne) ubij na sztywno z solą. Dodaj mleko i resztę składników, miksuj jeszcze chwilę. Rozlej na gruszkach, na górze rozłóż resztę owoców i posyp płatkami, które zostały w misce.
  6. Piecz ok 30 minut. Wystudź i podawaj schłodzone, najlepsze!

Moje rady:

  1. Jeśli mimo zabezpieczenia brzegi ciasta przypiekły się, możesz je ściąć przed ułożeniem gruszek na cieście.
  2. Jeśli nie przepadasz za bardzo słodkimi tartami, zamień część gruszek na kwaskowate jabłka lub zmniejsz o max połowę ilość cukru w cieście kruchym.

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 4 komentarzy

    1. Anna Wojtyna

      Dziękuję. ? Ja dopiero kilka robiłam i się do niech przekonuję ?

  1. BeztroskaMama

    Wygląda rewelacyjnie. Bardzo lubię takiego typu ciasta, na pewno kiedyś go wypróbuję

    1. Anna Wojtyna

      Polecam. Ja planuję w weekend inną tartę i zrobię dokładnie na tym samym spodzie. 🙂

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.