You are currently viewing Drożdżowe racuchy serowe z jabłkiem i gruszką

Drożdżowe racuchy serowe z jabłkiem i gruszką

()

Któż nie zna czy nie lubi racuchów drożdżowych? Ja uwielbiam 🙂 Zapraszam po przepis na drożdżowe racuchy serowe z jabłkiem i gruszką – świetne dla małych i dużych na różne okazje. Racuchy sprawdzą się na śniadanie, kolację czy jako przekąskę na wyjście czy drugie śniadanie do szkoły. Zwykle są jednak ciężkie, bo smażone w dużej ilości tłuszczu. Sprawdziłam jednak wiele razy, że wszystkie placuszki, także drożdżowe racuchy serowe można smażyć bez żadnego tłuszczu.

 

Zdecydowanie wolę te smażone beztłuszczowo. Zastanawiasz się, czy da się tak? No pewnie, że tak. Jednak po efekcie na zdjęciach widać, że wychodzą trochę inne, ale zawsze pyszne, puszyste i delikatne środku. Wybierz, które wolisz. 🙂

Ilość: ponad 20 średnich racuchów
 
 
puszyste drożdżowe racuchy serowe

 

Drożdżowe racuchy serowe

Składniki:

  • 30 g drożdży świeżych
  • 150 ml mleka (ciepłego 20-30°C)
  • 170 g mąki tortowej
  • 30 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 180 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 większe jabłko
  • 1 większa gruszka
  • 1-2 łyżki rodzynek bez konserwantów
 

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzyj z cukrem w miseczce, aż się rozpuszczą. Zalej połową ciepłego mleka i dobrze wymieszaj. Wsyp mąkę pełnoziarnistą i dokładnie połącz, starając się, by nie było grudek. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Z uwagi na rodzaj mąki, rozczyn rośnie nieco dłużej, a jeśli nie ma dostatecznie ciepło, nawet 20 – 30 minut.
  2. Jabłko i gruszkę umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w drobną kostkę.
  3. Twaróg wyjmij nieco wcześniej, aby nie był za zimny przy dodawaniu rozczynu. Utrzyj go mikserem z cukrem waniliowym, dodaj jajka i znów zmiksuj, do połączenia. Wlej mleko, wymieszaj. Dodaj mąkę i wlej wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone owoce i rodzynki. Wymieszaj i odstaw na kilka-kilkanaście minut.
  4. Racuchy możesz smażyć na oleju po 1 łyżce ciasta na porcję, jeśli chcesz średniej wielkości racuchy lub po 2 łyżki na porcję. Im większe i grubsze, tym więcej będą potrzebowały czasu. Smaż na ciemnobrązowy kolor z obu stron na średnio dużym ogniu. Możesz też smażyć bez dodatku tłuszczu (warto wtedy wcześniej dodać 1-2 łyżki oleju do ciasta).
  5. Usmażone racuchy odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło lub zimno posypane cukrem pudrem.
 
drożdżowe racuchy serowe przepis

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.