Tort urodzinowy powinien być efektowny i pyszny. I najlepiej nie za trudny. Ten był dokładnie taki 🙂 Niezbyt słodki, lekko kwaskowy dzięki wiśniom, do tego mocno czekoladowy biszkopt i starta czekolada łaciata. Bajka! Tort czekoladowo-wiśniowy z dodatkiem chrupiących borówek jest tak pyszny, że jak coś zostanie, to raczej niewiele. Lub nic. Smacznego!
Jedyna uwaga: tort trzeba zrobić w dniu podania, bo krem łatwo wysycha i szybko może się też zepsuć z uwagi na owoce. Ja robiłam krem w sobotę rano, a już w niedzielę brzegi tego, co zostało, zrobiły się niezbyt ładne. Ale czym się przejmować, i tak smakowało 🙂
Proporcje na tortownicę ok 25 cm.
Zerknij na więcej pomysłów na ciasta z owocami.
Składniki na tort czekoladowo-wiśniowy z borówkami:
Biszkopt czekoladowy
- 7 jajek dużych (L)
- 4 łyżki (ok 30 g) startej gorzkiej czekolady
- 165 g mąki tortowej pszennej
- 200 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego lub część cukru zamień na domowy cukier waniliowy
- 55 g kakao ciemnego
Krem wiśniowy:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, można też dać więcej)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 450 g wydrylowanych wiśni (świeże lub – jak u mnie – mrożone)
- 100 g cukru
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 200 g borówek
- kilka łyżek startej na grubych oczkach mlecznej lub biało-mlecznej czekolady
Przygotowanie:
- Biszkopt upiecz kilka godzin lub dzień wcześniej wg podstawowego przepisu – w 170-180°C przez 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrój na 3 blaty.
- Wiśnie wrzuć do garnka, zasyp cukrem i zagotuj, mieszając, na średnim ogniu. Użyłam mrożonych wiśni, z uwagi na deficyt świeżych wiśni w okolicy i dlatego, że tak było dla mnie szybciej i prościej. Świeże potrzebują mniej czasu na gazie. Gotuj owoce 1-2 minuty od zagotowania, często mieszając. Zdejmij garnek z ognia.
- Żelatynę zalej w szklance sokiem z cytryny, ewentualnie dolej 1 łyżkę wody, jeśli trzeba. Zostaw do napęcznienia kilka minut. Borówki umyj i osusz na ręczniku papierowym.
- Wyłów kilka łyżek wiśni i zostaw je na sitku. Odlej też kilka łyżek soku z garnka. Do reszty dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj, do jej rozpuszczenia. Całość zblenduj na gładko. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Gdy mus z wiśni będzie zimny, wlej śmietankę do misy miksera. Dodaj mascarpone i zacznij miksować najpierw na niższych obrotach, stopniowo je zwiększając aż do maksimum. Miksuj, do uzyskania gęstej jednolitej masy, nieco sztywniejszej niż ubita śmietanka. Uwaga, krem może się zwarzyć, jeśli będziesz za długo miksować.
- Do musu wiśniowego dodaj kilka łyżek kremu i wymieszaj. Dodaj kolejne 1-2 porcje kremu i połącz. Przelej do misy miksera i krótko zmiksuj – do połączenia.
- Odłożonym sokiem z wiśni delikatnie nasącz pierwszy blat czekoladowy i rozsmaruj na nim sporą ilość kremu (jakąś 1/4). Do soku wiśniowego możesz dodać nieco wiśniówki, jeśli tortu nie będą jeść dzieci ani mamy karmiące czy w ciąży.
- Posyp ponad połową borówek i przykryj drugim blatem. Nasącz go i również posmaruj sowicie kremem. Rozłóż wiśnie i przykryj ostatnim blatem biszkoptu. Nasącz go resztą soku. Na górze i bokach rozsmaruj równo resztę kremu. Górę udekoruj borówkami i czekoladą. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
pięknie wygląda 🙂
A tym razem wcale nie starałam się przy dekorowaniu… 🙂
Wygląda zjawiskowo 🙂
Dziękuję 😀
Tort wygląda naprawdę nieziemsko, szkoda że sama nie mogę jeść ciast z kremem 🙂
Dziękuję. Życzę, byś mogła kiedyś znów zjeść takie torty. ?
Wygląda smakowicie! Chętnie wypróbuję przepis przy najbliższej okazji 🙂
To jeden z najprostszych tortów, więc polecam. ?
o jej! jak on wygląda w środku wspaniale. uwielbiam takie połączenia.
Ja też. Dziękuję ?
Pięknie się prezentuje a to połączenie wiśni i czekolady musi być bardzo smaczne. Jak na tort to przepis mega trafiony.
Dziękuję. Tak, wiśnie i czekolada to zgrany duet. Jak sobie przypominam smak tego tortu to mam znów na niego ochotę… ?
Pingback: Przepisy na ciasta i desery na lato - aż 28 inspiracji! | Kęsy Codzienności