Ten pyszny letni deser malinowy zrobiłam już jakiś czas temu, bo naszła mnie ochota zjeść kaszkę manną, a zwykle tego nie robię. Chyba że kończąc porcję Zuzi. 😉 Kisiel z malin miałam zamknięty w słoiczku, bo robiłam wcześniej, gdy miałam rozmrożony nadmiar swojskich malin. Robiłam go na oko, jednak wg zasad z tego przepisu, bo to podstawy. Dałam jednak mniej wody, tylko trochę na miseczkę malin – kisiel wyszedł obłędnie malinowy. Wyszły mi wtedy 2 i pół słoiczka po mniejszym dżemie. Jeden cały Zuzia wrąbała po spacerze jednych tchem. 🙂 Drugi słoiczek dodałam do tego deseru. Mniam! Co do nocnej owsianki: robiłam ją wtedy po raz pierwszy, bo gdzieś przeczytałam o takiej możliwości zamiast gotowania. Wczoraj znów zrobiłam, ale bez czekania tak długo. Zalałam płatki z rodzynkami wrzątkiem i po jakichś 10 minutach było gotowe. Z jogurtem i swojskimi malinami, pycha… 🙂 Warto się przekonać do takich prostych i zdrowych deserów!
Składniki na 3 porcje:
- 3-4 łyżeczki rodzynek bez konserwantów
- 8 łyżeczek płatków owsianych
- 1 łyżeczka otrębów owsianych
- ok 200 ml domowego kisielu malinowego
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
- 3 płaskie łyżki kaszy manny
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- świeże owoce do dekoracji, np. borówki, czereśnie, maliny
Przygotowanie:
-
- Dzień wcześniej wieczorem wsyp płatki, otręby i rodzynki do miseczki. Zalej niewielką ilością wrzątku, tylko do pokrycia. Wymieszaj i przykryj miseczkę jakimś talerzykiem. Zostaw do ostudzenia, potem wstaw do lodówki na noc.
- Rano wyjmij owsiankę z lodówki trochę przed szykowaniem reszty, aby nabrała temperatury pokojowej.
- Kaszkę ugotuj wg przepisu na opakowaniu w 250 ml wody z dodatkiem domowego cukru waniliowego. Ja nauczyłam się rozprowadzać suchą kaszkę w części zimnej wody, dopiero potem wlewam do zagotowanej wody. Wtedy nie powstaną grudki, które pewnego dnia zaczęły mi się non-stop robić, gdy gotowałam kaszkę dla Zuzi.
- Do trzech jednakowych szklanek rozdziel po równo owsiankę. Na nią rozdziel gęstą gorącą kaszkę.
- Przygotuj lub podgrzej kisiel. Rozdziel go na kaszkę. Zostaw wszystko na kilka minut do lekkiego przestudzenia.
- Na każdą porcję deseru nałóż 2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej zwykłego, rzadkiego), wyrównaj. Górę udekoruj świeżymi owocami w ilości wg upodobania. Od razu podawaj.
Pingback: 24 sprawdzone przepisy na śniadanie dla dzieci na słodko | Kęsy Codzienności
Pingback: Przepisy na ciasta i desery na lato - aż 28 inspiracji! | desery i słodkości | Kęsy Codzienności