Sezonowe ciasto z jabłkami i śliwkami z kruszonką, która rozpływa się w ustach… To obowiązkowy punkt weekendu jesienią! My zasmakowaliśmy już latem, a goście brali dokładki. Tarta z musem jabłkowym i śliwkami z kruchą i delikatną kruszonką to słodka rozpusta, która najlepiej smakuje jeszcze ciepła.
Tartę z jabłkami i śliwkami można podać posypane cukrem pudrem, a także z porcją bitej śmietany lub ulubionymi lodami, np. domowymi śmietankowymi. Mówię Ci, ta tarta jest obłędna. 🙂 Jak dla mnie nieco za słodka, bo miałam mus słodzony (domowy teściowej), z kwaśnymi jabłkami będzie ciekawiej, choć tu już kwestia gustu.
To samo ciasto i kruszonkę znajdziesz też w pysznym placku z jeżynami i budyniem. Sprawdź też więcej ciast z owocami – KLIK.
Forma na tartę o średnicy 28 cm.
Tarta z musem jabłkowym i śliwkami – składniki:
Ciasto:
- 90 g masła zimnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 90 g mąki pszennej
Nadzienie:
- 2 szklanki musu jabłkowego lub prażonych jabłek z małymi kawałkami lub tartymi
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu (można więcej, jeśli lubisz)
- 8-10 śliwek
Kruszonka (ciasto kruche)
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 90 g masła zimnego
- 2 żółtka
- 60 g drobnego cukru (najlepiej waniliowy)
Przygotowanie:
- Ręcznie lub mikserem zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Będzie maziste, najlepiej rozprowadzić je w formie łyżką. Formę na tartę wysmaruj lekko masłem i wysyp mąką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj ciasto, nie zostawiaj wyżej brzegów, bo i tak spłynie. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania nadzienia i grzania piekarnika.
- Mus jabłkowy wymieszaj z sokiem z cytryny, cynamonem i mąką ziemniaczaną. Najlepsze będą kwaśniejsze jabłka. Mus musi mieć temperaturę pokojową, nie z lodówki.
- Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C (u mnie termoobieg) przez 15 minut, do zrumienienia.
- W tym czasie śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Składniki na kruszonkę zagnieć ręcznie tylko do połączenia składników.
- Na podpieczony spód wyłóż mus jabłkowy, wyrównaj. Ułóż połówki śliwek bliżej brzegu, dookoła, przecięciem do góry. Palcami rozłóż kawałki kruszonki na całym cieście (dość ściśle, bo ciasta kruchego jest dużo).
- Wstaw do piekarnika i piecz dalej w 180°C przez ok 50 minut. Wyjmij i wystudź. Możesz podać jeszcze trochę ciepłe, ale po wystudzeniu warto przechowywać w lodówce. Podawaj w temperaturze pokojowej.