You are currently viewing Tarta z musem jabłkowym i śliwkami

Tarta z musem jabłkowym i śliwkami

()

Sezonowe ciasto z jabłkami i śliwkami z kruszonką, która rozpływa się w ustach… To obowiązkowy punkt weekendu jesienią! My zasmakowaliśmy już latem, a goście brali dokładki. Tarta z musem jabłkowym i śliwkami z kruchą i delikatną kruszonką to słodka rozpusta, która najlepiej smakuje jeszcze ciepła.

Tartę z jabłkami i śliwkami można podać posypane cukrem pudrem, a także z porcją bitej śmietany lub ulubionymi lodami, np. domowymi śmietankowymi. Mówię Ci, ta tarta jest obłędna. 🙂 Jak dla mnie nieco za słodka, bo miałam mus słodzony (domowy teściowej), z kwaśnymi jabłkami będzie ciekawiej, choć tu już kwestia gustu.

To samo ciasto i kruszonkę znajdziesz też w pysznym placku z jeżynami i budyniem. Sprawdź też więcej ciast z owocami – KLIK.

Forma na tartę o średnicy 28 cm.

Tarta z musem jabłkowym i śliwkami –  składniki:

Ciasto:

  • 90 g masła zimnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 90 g mąki pszennej

Nadzienie:

  • 2 szklanki musu jabłkowego lub prażonych jabłek z małymi kawałkami lub tartymi
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (można więcej, jeśli lubisz)
  • 8-10 śliwek

Kruszonka (ciasto kruche)

  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g masła zimnego
  • 2 żółtka
  • 60 g drobnego cukru (najlepiej waniliowy)

tarta jesienna z musem jabłkowym

Przygotowanie:

  1. Ręcznie lub mikserem zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Będzie maziste, najlepiej rozprowadzić je w formie łyżką. Formę na tartę wysmaruj lekko masłem i wysyp mąką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj ciasto, nie zostawiaj wyżej brzegów, bo i tak spłynie. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania nadzienia i grzania piekarnika.
  2. Mus jabłkowy wymieszaj z sokiem z cytryny, cynamonem i mąką ziemniaczaną. Najlepsze będą kwaśniejsze jabłka. Mus musi mieć temperaturę pokojową, nie z lodówki.
  3. Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C (u mnie termoobieg) przez 15 minut, do zrumienienia.
  4. W tym czasie śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Składniki na kruszonkę zagnieć ręcznie tylko do połączenia składników.
  5. Na podpieczony spód wyłóż mus jabłkowy, wyrównaj. Ułóż połówki śliwek bliżej brzegu, dookoła, przecięciem do góry. Palcami rozłóż kawałki kruszonki na całym cieście (dość ściśle, bo ciasta kruchego jest dużo).
  6. Wstaw do piekarnika i piecz dalej w 180°C przez ok 50 minut. Wyjmij i wystudź. Możesz podać jeszcze trochę ciepłe, ale po wystudzeniu warto przechowywać w lodówce. Podawaj w temperaturze pokojowej.

tarta jesienna z jabłkami przepis

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.