You are currently viewing Miodownik z orzechami włoskimi

Miodownik z orzechami włoskimi

()

Chcesz spróbować swoich sił i przygotować tradycyjny miodownik? Jest to wyjątkowe ciasto z miodem i orzechami włoskimi! Wymagające, ale już kilka dni po zrobieniu wynagrodzi cały trud. Miodownik z orzechami włoskimi to pyszne połączenie ciasta kruchego z miodem, kremem grysikowym i budyniowym kremem orzechowym. Wersji na to ciasto jest mnóstwo. Sama inspirowałam się kilkoma znalezionymi w internecie, ale ostatecznie wyszło nowe i mega ciekawe połączenie smaków.

Sprawdź inne pomysły na świąteczne wypieki, klikając w zdjęcie:

przepisy na Boże Narodzenie

Jedyna moja rada: krój na mniejsze kawałki niż ja to zrobiłam i zrób ciasto do końca na 3-4 dni przed świętami, aby do Bożego Narodzenia zdążyło zmięknąć i przejść smakiem. Dopiero wtedy smakuje najlepiej!

W 2020 roku Wigilia wypada w czwartek, więc możesz zrobić ciasto miodowe w piątek lub sobotę. W niedzielę przełóż blaty kremami, zamknij w szczelnym pojemniku i schowaj do lodówki.

Blaszka: 26 x 40 cm.

Miodownik z orzechami włoskimi
Składniki:

Ciasto miodowe

  • 2 jajka
  • 130 g płynnego miodu
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka mleka
  • 650 g mąki pszennej
  • 1 słoiczek dobrych powideł śliwkowych

Masa orzechowa na wierzch

  • 300 g łuskanych orzechów włoskich, grubo posiekanych nożem
  • 100 g masła
  • 90-95 g miodu (najlepiej płynnego)

Krem grysikowy

  • 500 ml mleka
  • 4 kopiaste łyżki kaszy mannej
  • 2 łyżki miodu (może być skrystalizowany)
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 250 g miękkiego masła
  • sok z 1/2 cytryny

Budyniowy krem orzechowy

  • 250 ml mleka + 150 ml mleka
  • 150-160 g orzechów włoskich zmielonych
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 2 łyżki miodu (może być skrystalizowany)

miodownik z orzechami włoskimi i kremem grysikowym

Przygotowanie:

Placki miodowe

  1. Mąkę z masłem posiekaj nożem. Sodę wymieszaj z mlekiem i wlej do mąki. Dodaj miód i wbij jajka. Zagnieć szybko gładkie ciasto – możesz to też zrobić w całości w malakserze, potem wyjmij i zagnieć w kulę, po czym podziel na 3 równe części. Każdą część uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą, spłaszcz i schłódź godzinę w lodówce.
  2. Pierwszą kulę rozwałkuj na blacie podsypanym mąką, nadaj kształt blaszki, w której przygotujesz ciasto. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Ułóż ciasto. Ponakłuwaj widelcem.
  3. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C przez ok 10-11 minut na złoty brąz, wyjmij i wystudź. W trakcie pieczenia pierwszego placka rozwałkuj drugą część ciasta i upiecz ją zaraz po wyjęciu pierwszego.
  4. W czasie pieczenia drugiego placka, rozwałkuj ostatni kawałek ciasta, a w garnuszku rozgrzej masło, miód i posiekane nożem orzechy włoskie. Smaż kilka minut. Wylej na 3 placek ciasta ułożony w blaszce (surowy i również nakłuty widelcem). Wyrównaj.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz 10-13 minut, uważając by nie przypalić masy orzechowej. Wyjmij i zostaw do całkowitego wystudzenia. Potem ułóż na sobie wszystkie 3 placki miodowe, ten z orzechami ułóż na samej górze i owiń szczelnie folią spożywczą. Wstaw do lodówki na minimum godzinę. Mogą poczekać na dokończenie kilka dni w zimnie.

Krem grysikowy i budyniowy krem orzechowy

  1. Mleko na krem wlej do garnka, odlej ok 1/3 do szklanki. Dodaj do niej kaszę manną i wymieszaj. Do reszty zaś wsyp cukier waniliowy i wlej miód. Zagotuj, od czasu do czasu mieszając, by cukier i miód się rozpuściły. Wlej kaszkę z mlekiem i mieszając, ponownie zagotuj. Gotuj ok 2-3 minut, aż mocno zgęstnieje. Przelej kaszkę do miseczki, bez wydrapywania tego, co przywarło. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Mleko na budyń (250 ml) wlej do czystego rondelka. Odlej nieco do szklanki i dodaj mąkę ziemniaczaną. Do rondelka dodaj miód i cukier waniliowy. Zagotuj, często mieszając, po czym wlej mleko z mąką i zagotuj, ciągle mieszając. Gotuj około 2 minut na małym ogniu. Przelej do miseczki i przykryj szczelnie folią spożywczą (przyłóż ją do warstwy budyniu, aby zapobiec powstaniu kożucha). Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. 150 ml mleka wlej do garnuszka, wsyp do niego orzechy i zagotuj, często mieszając. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  4. 500 g miękkiego masła ubij na jasną puszystą masę (trwa do dobrych kilka minut lub dłużej). Równo połowę odłóż do osobnej miski. Do pierwszej połowy dodawaj po 1 łyżce zimnej kaszki, cały czas miksując. Stopniowo wlej też sok z cytryny. Miksuj do połączenia w gładki krem grysikowy. W razie potrzeby spróbuj – można dosłodzić cukrem pudrem. Odłóż w temperaturze pokojowej do miski, a poprzednią umyj, aby przygotować drugi krem.
  5. Do suchej miski dodaj odłożone wcześniej utarte masło. Miksuj dalej, partiami dodawaj zimne orzechy ugotowane z mlekiem i budyń. Miksuj aż do powstania jednolitego budyniowego kremu orzechowego.

Składanie miodownika z orzechami

  1. Odwiń placki miodowe. Pierwszy placek ciasta posmaruj cienko powidłami śliwkowymi. Następnie rozsmaruj cały krem grysikowy. Przykryj drugim plackiem (tym bez orzechów), dociśnij lekko.
  2. Ponownie posmaruj ciasto miodowe powidłami. Wyłóż krem budyniowo-orzechowy, wyrównaj. Dociśnij ostatnim plackiem ciasta z masą z orzechami włoskimi.
  3. Całość szczelnie owiń w folię spożywczą lub włóż do dużego pojemnika, który możesz zamknąć. Lub do czystej blaszki z pokrywką. Wstaw do lodówki lub w chłodne miejsce. W lodówce ciasto potrzebuje więcej czasu do zmięknięcia. Najlepsze dopiero w 4 dni po przełożeniu kremami, bo miodownik z orzechami włoskimi wtedy przechodzi spełnią smaku, a placki miodowe miękną. Wcześniej są twarde. Można trzymać ciasto ponad tydzień w lodówce.

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.