Wiem, że Dzień Matki już minął, ale mimo wcześniejszych chęci, nie mogłam dodać tego przepisu wcześniej, bo sama robiłam torcik dopiero w środę po południu. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić go na ten długi weekend. Każda mama będzie zachwycona – i nie tylko ona. Polecam zrobić twardszy ganasz czekoladowy i posmarować nim brzegi wafli na końcu. Ja nie miałam już z czego zrobić. Muszę przyznać, że wygląda i smakuje super, ale do zjedzenia w małych kawałkach, jak mleczne przekładańce, bo słodkie i lekko mulące przy większej ilości. Jednak pyszne. 🙂 Mi górna warstwa lekko się rozjeżdżała przy krojeniu. Myślę, że z powodu żelki – za bardzo stwardniała przed położeniem na nią kremu i się nie skleiło za dobrze. Możesz nawet zrobić żelkę tylko z połowy składników i nie polewać nią truskawek w środku. A na górę polecam ułożyć całe truskawki lub więcej plasterków. W zamyśle miałam ułożenie jak składające się domino, jednak ja i Zuzia zjadłyśmy za dużo truskawek i nie starczyło już. 🙂
Krem przygotowujemy jak do mlecznych przekładańców, jednak przypomniałam wszystkie kroki.
I przypominam o akcji kulinarnej Tydzień z KIWI – dziś ostatni dzień, aby zgłosić przepis. A wyniki już w poniedziałek. Zapraszam do zabawy.
Składniki:
- 1 op. wafli bezcukrowych w kształcie serca (5 sztuk)
- 350 g truskawek
- wiórki kokosowe
Żelka:
- 300 ml wody
- 2 łyżki żelatyny (16 g) + 4 łyżki wody
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub zwykłego
Krem mleczny:
- 300 g masła
- 8,5 łyżki domowego cukru waniliowego (lub mniej)
- 0,5 szklanki mleka (125 ml)
- 2 szklanki mleka w proszku
Przygotowanie:
- Masło wyjmij przynajmniej 2 godziny wcześniej, aby było naprawdę miękkie. Żelkę przygotuj jakąś godzinę przed miksowaniem kremu.
- Żelatynę namocz w 4 łyżkach zimnej wody, odstaw do napęcznienia.
- Sok z cytryny wlej do miseczki, która jest odporna na wysoką temperaturę. Dodaj cukier i wlej wrzątek. Dobrze wymieszaj, aby cukier się rozpuścił.
- Dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do ostudzenia. Gdy żelka będzie letnia, wstaw do lodówki i pilnuj, aby nie stężała całkiem.
- W garnuszku zagotuj mleko z cukrem waniliowym, mieszając. Odstaw do przestudzenia. Mleko powinno być letnie.
- Miękkie masło utrzyj na jasną, puszystą masę. Wlewaj partiami letnie mleko, do całkowitego połączenia.
- Do miski z kremem przesiej mleko w proszku. Przemieszaj ręcznie, a potem zmiksuj do gładkości. Krem jest gotowy.
- Truskawki umyj, obierz z szypułek i pokrój w plasterki, powinny być w miarę podobnej grubości.
- Pierwszy wafel posmaruj warstwą kremu mlecznego na około pół centymetra. Przykryj drugim waflem, dociśnij lekko. Posmaruj go o połowę mniejszą ilością kremu. Ułóż na niej 1/3 plasterków truskawek, dość luźno.
- Trzeci wafel posmaruj znów grubszą warstwą kremu i przykryj czwartym waflem. Znów posmaruj dużą porcją kremu i przykryj ostatnim waflem. Dociśnij.
- Pierwszą warstwę truskawek posmaruj niewielką ilością tężejącej żelki. Uważaj, by nie wypłynęła na brzegi wafli. Wstaw do lodówki na kilka minut.
- Odwróć do góry nogami warstwy z trzeciego, czwartego i piątego wafla. Posmaruj nie za grubo kremem mlecznym. Odwróć i ułóż na prawie stężałych truskawkach z żelką. Dociśnij lekko.
- Górę piątego wafla również posmaruj kremem. Na nim ułóż ściśle resztę truskawek.
- Truskawki polej obficie żelką, może jej trochę zostać. Wstaw do lodówki na 1-2 h lub dłużej.
Pyszny i uroczy pomysł
Pingback: Ciasteczka musli i walentynkowe inspiracje | Kęsy Codzienności
Pingback: Przepisy na ciasta i desery na lato - aż 28 inspiracji! | Kęsy Codzienności
Pingback: 27 inspiracji na przepisy z truskawkami | Kęsy Codzienności