W końcu mi się udało! Kilka razy próbowałam zrobić ciasto marchewkowe, ale dopiero to wyszło super! Oto proste babeczki marchewkowe z bananem i czekoladą – puszyste, nie za tłuste, przyjemnie słodkie babeczki idealne jesienią i zimą. Zrobisz je bez hałaśliwego miksowania 🙂 U mnie z czekoladą i suszonymi owocami, ale można zamienić je w całości lub częściowo na ulubione orzechy.
Sprawdź też przepis na ciasto marchewkowe, bardzo podobne do tego – KLIK.
Babeczki marchewkowe
Składniki:
- 4 jajka
- 400 g startej marchewki
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki oleju
- 1 średni banan, lepszy będzie dojrzały
- 1 jabłko, obrane i starte na drobnych oczkach
- 60-70 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, posiekanej nożem
- 120 g rodzynek i żurawiny suszonej (w dowolnych proporcjach)
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1-2 łyżki miodu
- 2 szczypty soli
Przygotowanie:
- Jajka roztrzep z olejem, miodem i cukrem. Dodaj rozgnieciony widelcem banan, starte jabłko i marchewkę, wymieszaj do połączenia.
- Suche składniki przesiej do miski, połącz trzepaczką. Dodaj czekoladę i bakalie, wymieszaj. Ciasto będzie dość gęste.
- Do papierowych foremek nakładaj jakoś po 2 łyżki ciasta. Wyjdzie ok 22 babeczki.
- Piecz w 160-170°C przez 21-24 minuty lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź i podawaj z cukrem pudrem, polewą czekoladową, kremem lub z czym lubisz!
- Możesz też upiec jako ciasto w tortownicy lub keksówce. Myślę, że czas wydłuży się do co najmniej 45 minut lub nawet 60 minut (zależnie od wielkości formy). Smacznego!
Tak możesz podać babeczki marchewkowe z czekoladą na Boże Narodzenie, na które świetnie pasują:
A tak babeczki marchewkowe prezentują się w jesiennej aranżacji 🙂
♥♥♥
Lubisz ciasto marchewkowe? Masz jakiś ulubiony przepis?
Idealna propozycja na zimowe wieczory 🙂
z gorącym mlekiem albo czekoladą… mmm… 🙂
Bardzo ciekawy przepis 🙂 będzie trzeba go wypróbować 🙂
dobre na każdą okazję 🙂
Moje ulubione ciacho, kocham! Ale mam teraz na nie ochotę, o rety!
Wybacz, że narobiłam Ci smaku. chociaż nie, o to chodziło 😉
Lubię ciasto marchewkowe, babeczek jeszcze nie robiłam, ale myślę że wszystko przede mna 🙂
Niby to samo, ale babeczki mają to coś w sobie, że szybciej znikają 😉
Nigdy bym nie wpadła na połączenie marchewki z bananem, a tu proszę! 🙂
Ja też. czasem warto zaszaleć 🙂
Marchewkowe o jeszcze na oleju! Baveczki musza być extra wilgotne. Tak lubię!
Są idealnie wilgotne 😀
Zaskoczę cię, robiłam takie w tym tygodniu. Córki zachwycone 🙂
Z takiego przepisu? oj, moje też 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
I równie dobrze smakują 😉
Koniecznie muszę zrobić takie babeczki w domu 😀
Cudne te Twoje babeczki! Zjadłabym z wielka chęcią! :))
Wyglądają obłędnie! Skradam przepis <3
Pingback: Babeczki dyniowe bez cukru | Kęsy Codzienności
Pingback: Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem | Kęsy Codzienności
Pingback: 15 pomysłów na ciasto bożonarodzeniowe dla niezdecydowanych | Kęsy Codzienności
Pingback: Cud miód - czy miód leczy oparzenia? | Kęsy Codzienności
Pingback: 29 pomysłów na przepisy z czekoladą | desery i słodkości | Kęsy Codzienności
Pingback: Porady kulinarne dla początkujących | domowe przepisy | Kęsy Codzienności