Kochasz serniki w każdej postaci i szukasz idealnego przepisu na nadchodzące święta? A może cenisz klasyczne smaki? Mam coś w sam raz dla Ciebie. Sprawdź ten smakowity przepis na sernik królewski. Jest zwarty, mocno serowy, z nutą cytryny i wanilii w towarzystwie mocno kakaowego ciasta kruchego. To sernik prosty do zrobienia, który poleca się na Boże Narodzenie – nie wymaga ucierania masła, gdyż dodajesz twaróg śmietankowy. Czy to najlepszy sernik pieczony do kawy, herbaty lub na świąteczny stół? Prawdopodobnie tak 🙂 Smakuje naprawdę królewsko!
Zrobiłam go na prośbę teściowej wiosną i zebrałam wiele pochwał; nawet dzieci zajadały ze smakiem, a sernik nie jest ich ulubionym ciastem. Sernik królewski pojawi się na pewno ponownie na święta i już nie mogę się go doczekać.
Moja rada:
Jeśli masz chudszy twaróg, utrzyj 100 g masła, a dopiero potem dodawaj jajka i twaróg. W przeciwnym razie sernik będzie zbyt suchy.
Do masy możesz dodać bakalie – rodzynki lub żurawinę, jeśli lubisz.
Sernik królewski
Składniki:
Ciasto kruche kakaowe
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 500 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 140 g cukru pudru
- 40 g kakao
- 300 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1250 g twarogu mielonego (użyłam 1 kg twarogu Mój ulubiony i kostkę mielonego półtłustego marki Pilos z Lidla)
- 7 jajek
- 120 g cukru (w tym 40 g domowego waniliowego)
- 2 łyżeczki drobnego cukru cytrynowego lub startej skórki cytrynowej (używam zwykle mieszankę Delecta i Dr Oetker, bo jedna jest w formie pudru, druga już ma grube ziarenka cukru i skórki cytrynowej)
- 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru (ew. zamień na 40 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej)
Przygotowanie:
Ciasto kruche kakaowe
- Do misy malaksera wsyp suche składniki na ciasto kakaowe. Dodaj masło posiekane nożem na kawałki oraz żółtka i jajko.
- Miksuj ok 1 minuty, aż powstanie jednolite ciasto. Możesz też zagnieść na stolnicy/w misce zimnymi rękami.
- Podziel ciasto kruche na 2 równe części i uformuj z każdej kulę. Owiń folią spożywczą, spłaszcz i schowaj do lodówki na 1 – 2 godziny. Możesz też włożyć do zamrażarki na 1 godzinę.
Sernik królewski
- Wbij jajka do misy miksera. Wsyp cukry i zmiksuj do gęstej i puszystej masy jajecznej.
- Partiami dodawaj twaróg, cały czas miksując. Utrzyj do powstania jednolitej masy serowej.
- Wsyp proszek budyniowy, wymieszaj do połączenia.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij pierwszą część ciasta i pokrój na plastry ok. 0,5 cm lub rozwałkuj na wielkość formy. Ja pokroiłam, bo przy wałkowaniu ciasto się kruszy i dobrze je jeszcze raz zagnieść, by było spójne. Ale łatwo je przegrzać! Pokrojonym wyłożyłam spód, docisnęłam palcami, aby połączyć i wyrównać.
- Wyłóż masę serową na ciasto kruche. Wyrównaj.
- Całą drugą część ciasta kakaowego zetrzyj na tarce z grubymi oczkami wprost na sernik. Rozłóż go w miarę równomiernie.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 70 minut w 160°C (termoobieg). Nie wyjmuj od razu, tylko wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Po 30-60 minutach wyjmij sernik królewski i zostaw do wystudzenia. Schłodź przed podaniem w lodówce. Przechowuj też w zimnie. Spokojnie wytrzyma do tygodnia.
Pingback: Sernik królewski – Kuchnia babci
Pingback: Sernik królewski – Fajny przepis
Pingback: Ekspresowe ciasto czekoladowe z jabłkami | domowe przepisy | Kęsy Codzienności