You are currently viewing Sernik królewski

Sernik królewski

()

Kochasz serniki w każdej postaci i szukasz idealnego przepisu na nadchodzące święta? A może cenisz klasyczne smaki? Mam coś w sam raz dla Ciebie. Sprawdź ten smakowity przepis na sernik królewski. Jest zwarty, mocno serowy, z nutą cytryny i wanilii w towarzystwie mocno kakaowego ciasta kruchego. To sernik prosty do zrobienia, który poleca się na Boże Narodzenie – nie wymaga ucierania masła, gdyż dodajesz twaróg śmietankowy. Czy to najlepszy sernik pieczony do kawy, herbaty lub na świąteczny stół? Prawdopodobnie tak 🙂 Smakuje naprawdę królewsko!

Zrobiłam go na prośbę teściowej wiosną i zebrałam wiele pochwał; nawet dzieci zajadały ze smakiem, a sernik nie jest ich ulubionym ciastem. Sernik królewski pojawi się na pewno ponownie na święta i już nie mogę się go doczekać.

sernik królewski sernik na cieście kruchym

Moja rada:

Jeśli masz chudszy twaróg, utrzyj 100 g masła, a dopiero potem dodawaj jajka i twaróg. W przeciwnym razie sernik będzie zbyt suchy.

Do masy możesz dodać bakalie – rodzynki lub żurawinę, jeśli lubisz.

 

sernik królewski sernik na Boże Narodzenie

Sernik królewski
Składniki:

Ciasto kruche kakaowe

  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 140 g cukru pudru
  • 40 g kakao
  • 300 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1250 g twarogu mielonego (użyłam 1 kg twarogu Mój ulubiony i kostkę mielonego półtłustego marki Pilos z Lidla)
  • 7 jajek
  • 120 g cukru (w tym 40 g domowego waniliowego)
  • 2 łyżeczki drobnego cukru cytrynowego lub startej skórki cytrynowej (używam zwykle mieszankę DelectaDr Oetker, bo jedna jest w formie pudru, druga już ma grube ziarenka cukru i skórki cytrynowej)
  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru (ew. zamień na 40 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej)

 

Przygotowanie:

Ciasto kruche kakaowe

  1. Do misy malaksera wsyp suche składniki na ciasto kakaowe. Dodaj masło posiekane nożem na kawałki oraz żółtka i jajko.
  2. Miksuj ok 1 minuty, aż powstanie jednolite ciasto. Możesz też zagnieść na stolnicy/w misce zimnymi rękami.
  3. Podziel ciasto kruche na 2 równe części i uformuj z każdej kulę. Owiń folią spożywczą, spłaszcz i schowaj do lodówki na 1 – 2 godziny. Możesz też włożyć do zamrażarki na 1 godzinę.

sernik jak wyłożyć ciasto kruche bez wałkowania

Sernik królewski

  1. Wbij jajka do misy miksera. Wsyp cukry i zmiksuj do gęstej i puszystej masy jajecznej.
  2. Partiami dodawaj twaróg, cały czas miksując. Utrzyj do powstania jednolitej masy serowej.
  3. Wsyp proszek budyniowy, wymieszaj do połączenia.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij pierwszą część ciasta i pokrój na plastry ok. 0,5 cm lub rozwałkuj na wielkość formy. Ja pokroiłam, bo przy wałkowaniu ciasto się kruszy i dobrze je jeszcze raz zagnieść, by było spójne. Ale łatwo je przegrzać! Pokrojonym wyłożyłam spód, docisnęłam palcami, aby połączyć i wyrównać.
  5. Wyłóż masę serową na ciasto kruche. Wyrównaj.
  6. Całą drugą część ciasta kakaowego zetrzyj na tarce z grubymi oczkami wprost na sernik. Rozłóż go w miarę równomiernie.
  7. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 70 minut w 160°C (termoobieg). Nie wyjmuj od razu, tylko wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Po 30-60 minutach wyjmij sernik królewski i zostaw do wystudzenia. Schłodź przed podaniem w lodówce. Przechowuj też w zimnie. Spokojnie wytrzyma do tygodnia.

sernik z czekoladowym ciastem kruchym

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 3 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.