Przy okazji przepisu na shake truskawkowy wspominałam Ci o moich kolejnych lodach truskawkowych i oto są. Pyszne, słodko-kwaśne, kremowe śmietankowe lody truskawkowe, które dzieci uwielbiają. Przepis prosty, możesz zaprosić swoje dzieci do pomocy – będą zachwycone. Tylko pamiętaj, że ilość gotowych lodów może być wtedy mniejsza! 😉
Przepis dziś w dwóch propozycjach podania. Pierwsza to gałki, ale trzeba bardzo wyczuć moment mrożenia, by mimo mieszania nie zamarzły na kość. Wtedy ratunkiem jest zostawienie ich na jakiś czas w temperaturze pokojowej, aż da się nabrać gałkę. Tylko trzeba zużyć wtedy całe (także na shake’a). Możesz jednak zrobić je też jako lody na patyku i przechowywać w zamrażalniku jakiś czas. Gwarantuję, że zbyt długo się tam nie uchowają. 😉
Ilość lodów: ok 700-800 ml / 6-8 porcji na patyku
Czas przygotowania: 10 minut + mrożenie
Składniki na śmietankowe lody truskawkowe:
- 200 g truskawek (możesz dać ich nawet trochę więcej) + kilka sztuk /umytych, odszypułkowanych
- 150 ml śmietanki 30%, schłodzonej
- 50 ml mleka lub śmietanki 30%
- 1-3 łyżek domowego cukru waniliowego lub zwykły
Przygotowanie:
- Mleko lub śmietankę zagotuj z cukrem, odstaw na kilka minut.
- 200 g truskawek wrzuć do malaksera lub w misce zmiksuj blenderem na gładkie puree. Resztę owoców pokrój drobno. Wymieszaj z puree, po czym połącz z mlekiem/śmietanką.
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec wlej powoli mleko z truskawkami, miksując na mniejszych obrotach, tylko do połączenia.
- Przelej masę do niskiego, szerokiego pojemnika. Zamknij pokrywką i włóż do lodówki.
- Co 20-30 minut przemieszaj, aby zachowały puszystość. Lub częściej.
- Tu przygotowanie rozdziela się na dwie drogi: jeśli chcesz nabierać lody gałkownicą lub łyżką, mieszaj dopóki będzie to możliwe, ze 4-5 razy. Schładzaj jeszcze jakieś 1-2 godzin, ale najlepiej wcześniej sprawdzić stan lodów i pilnować je, by nie zamarzły na kość i pozostały puszyste.
- Jeśli lubisz śmietankowe lody truskawkowe jeść na patyku, po 3-4 mieszaniach, rozdziel masę łyżką do foremek na lody. Zamknij i włóż do zamrażalnika. Są gotowe za jakieś 1-2 godziny (nie sprawdzałam czasu tym razem). Dzieci będą zachwycone 🙂
♥♥♥
Jakie są Twoje ulubione lody?
Pingback: Shake truskawkowy z lodami śmietankowymi | domowe przepisy | Kęsy Codzienności
Pingback: Przepisy na ciasta i desery na lato - aż 28 inspiracji! | desery i słodkości | Kęsy Codzienności