You are currently viewing Domowy dżem z kiwi – 2 sprawdzone przepisy

Domowy dżem z kiwi – 2 sprawdzone przepisy

()

Czy wiesz, że dżem można zrobić nie tylko z truskawek, ale i z kiwi? Dżem z kiwi jest dziecinnie prosty, a przy tym niesamowicie pyszny. Mam dla Ciebie dwie opcje przygotowania – na jedno i na kilka podejść. Każda ma swoje plusy i minusy. Ale niewątpliwym atutem drugiego sposobu – smażenie po 5 minut,  jest to, że owoce prawie się nie rozpadają. Warto mieć to na uwadze, krojąc kiwi. W ten sam sposób można też zrobić dżem z truskawek czy dżem z truskawek i rabarbaru, dzięki czemu zachowasz więcej kawałków owoców niż przy tradycyjnym długim smażeniu. Swoją drogą kiwi i tak trudniej rozgotować w dżemie niż truskawki.

 

Dżemy to owocowe przetwory uzyskane z owoców całych lub rozdrobnionych ugotowanych w dużej ilości cukru. Niestety, najczęściej spotykane dżemy na półkach sklepowych zawierają, poza dużą dozą cukru, syrop glukozowo-fruktozowy, który nie jest wskazany w diecie – a także gumy i inne niezdrowe dodatki. Sklepowe dżemy mogą zawierać minimum 35 g owoców w gotowym dżemie. Takie są wymogi. Mało, prawda? Można (i warto!) więc zrobić dżem samemu, gdzie zawartość owoców będzie wynosić dużo więcej. W moim to prawie 80%!

 

dżem truskawkowy smażony po 5 minut bez żelfixów

Standardowo do dżemu daje się 0,5 kg cukru na 1 kg owoców…  Dla mnie ilość nie do pomyślenia. Każdy jednak będzie lubił inny poziom słodkości, więc warto testować. Ważny jest też rodzaj owoców przy określaniu ilości cukru. Kiedyś nie wiedziałam, że można zrobić dżem z kiwi. Tymczasem kiwi zawiera mnóstwo pektyn, więc śmiało się nadaje – także jako dodatek żelujący do innych dżemów. Przy połączeniu z innymi owocami kiwi nabiera smaku tego drugiego owocu, więc staje się niewyczuwalny.
 
Z pierwszych proporcji wyszły mi ok 2 słoiczki po nieco mniejszych dżemach (widać na zdjęciach niżej), a z drugich jeden standardowej wielkości.

 

Składniki na dżem z kiwi:

  • 8-9 kiwi (ok 900 g – moich po obraniu wyszło ok 700 g), najlepiej bardziej miękkich, dojrzałych
  • ok 2/3 szklanki cukru (ok 200 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie – przepis pierwszy:

  1. Kiwi obierz cienko ze skórki, usuń twarde końcówki. Umyj z resztek włosków. Pokrój w drobną kostkę.
  2. Owoce wrzuć do garnka i zasyp cukrem. Wstaw na duży gaz. Dodaj sok z cytryny, przemieszaj i zagotuj. Co jakiś czas mieszaj, aż cukier się rozpuści.
  3. Gdy owoce się zagotują, zmniejsz ogień na mały, ale taki, aby podtrzymać gotowanie. Duś bez przykrycia ok 1 godzinę.
  4. Początkowo wystarczy mieszać co kilka minut. Po 30-40 minutach trzeba robić to zdecydowanie częściej, bo łatwo przypalić.
  5. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć i odwróć do góry nogami. Zostaw tak aż do całkowitego wystudzenia. Możesz je też pasteryzować.

Składniki na dżem z kiwi smażony po 5 minut:

  • 7 kiwi (ok 500 g po obraniu), najlepiej bardziej miękkich, dojrzałych
  • 100 g (9 łyżek) domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie – przepis drugi:

  1. Kiwi obierz cienko ze skórki, usuń twarde końcówki. Umyj z resztek włosków. Pokrój w drobną kostkę.
  2. Owoce wrzuć do garnka i zasyp cukrem. Wstaw na duży gaz. Dodaj sok z cytryny, przemieszaj i zagotuj, często mieszając. Gotuj na dużym ogniu przez jakieś 4-5 minut. Zdejmij na bok i zostaw do wystudzenia, najlepiej mieszając jeszcze przez kilka chwil i od czasu do czasu w czasie studzenia.
  3. Potwórz smażenie dżemu jeszcze z 3 razy – owoce powinny być miękkie, ale zżelowane. Z tej ilości dżem robi się szybko. Prawdopodobnie po zwiększeniu ilości owoców, podejść może być więcej.
  4. Po każdym wystudzeniu sprawdź, czy dżem ma odpowiednią dla Ciebie konsystencję. Jeśli tak, zagotuj dżem z kiwi ponownie i od razu przełóż do słoika. Zakręć dobrze i odwróć do góry dnem. Zostaw do całkowitego wystudzenia.
  5. Z powyższych proporcji wychodzi niepełny większy słoik lub cały standardowej wielkości.

dżem smażony po 5 minut z truskawek i z kiwi

Moje rady:

  1. Testuj dżem z różną ilością cukru, aż uzyskasz taki, który najbardziej trafi w Twoje kubki smakowe. Ale, ale! Ilość cukru zależy od Twoich preferencji smakowych oraz od tego, jak długo dżem ma postać. Im więcej cukru, tym dłuższa trwałość. Sok z cytryny także wpływa na trwałość dżemu.
  2. Jeśli nie wiesz, czy dżem jest już gotowy, schłódź w zamrażalniku mały talerzyk. Na niego rozlej niewielką ilość dżemu. Jeśli zacznie tężeć, jest gotowy.

♥♥♥

Zrobiłaś domowy dżem z kiwi? Jak wrażenia?

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

  1. Daria Kastrau

    Pomysłowe, nie wpadłabym na robienie w domu dżemu z kiwi 🙂

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.