Szukasz pysznej surówki do obiadu innej niż z kapusty czy sałaty? Masz nadmiar kalafiora lub znudził Ci się gotowany? Mam rozwiązanie na każdą z tych opcji! Surówka z kalafiora z koperkiem i marchewką to moje dość nowe odkrycie. Jest prosta i szybka do zrobienia, sprawdzona kilkukrotnie, no i po prostu pyszna. Z ochotą wracam do niej co jakiś czas.
Smakuje rewelacyjnie! A i zawsze możesz nieco zmienić smak, dzięki różnym dodatkom. Marchewka i kukurydza to u mnie najczęstsze dodatki – nie może ich być jednak zbyt dużo, aby nie przyćmić głównego smaku. Myślę, że świetnie sprawdziłyby się tu także orzechy ziemne lub orzechy nerkowca, także te solone.
Surówkę z kalafiora polecam Ci do niedzielnego czy świątecznego obiadu, szczególnie do mięs i gulaszy. Sprawdzi się jednak także solo, na kolację czy w lunchboxie w pracy. Oczywiście pamiętaj, by trzymać ją w lodówce. Najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu, a świeżość i swój pyszny smak zachowuje nawet 3 dni.
Rzadko robię surówki, bo niespecjalnie mam na nie pomysły, czas i/lub chęci. 😉 Raz odkryłam tą i zakochałam się – mąż także. Niestety dzieci na razie nie 😉
Jedna uwaga: raz dodaliśmy do niej resztę domowego sosu czosnkowego. Niestety to nie był trafiony pomysł. Przynajmniej nam to zestawienie smaków nie przypadło do gustu.
Surówka z kalafiora
– składniki na rodzinną porcję:
- 1 mniejszy lub pół dużego kalafiora obranego z liści i głąba
- ew. 1 marchewka
- ew. 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1-2 łyżki posiekanego drobno świeżego koperku (lub 1 łyżeczka suszonego do sosu)
- sos:
- 3-4 łyżki majonezu
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego (można zamienić na rzadką śmietanę, np. 12%)
- ok. 1 łyżeczki soli ziołowej
- 0,5-1 łyżeczki pieprzu kolorowego/czarnego mielonego
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- opcj. duża szczypta czosnku suszonego
Zdrowa żywność to także surówki z majonezem – nie ma go tutaj zbyt wiele, dzięki temu, że część zastąpiłam jogurtem naturalnym. Możesz zamienić majonez na wegański, podobnie jak i jogurt.
Przygotowanie:
- Kalafior umyj, osusz i podziel na duże różyczki. Nie usuwaj twardych części, poza głąbem. Zetrzyj na tarce do dużej miski. Może się rozlatywać, ale poza tym trze się go całkiem łatwo i szybko.
- Obierz i zetrzyj też marchewkę na drobnych oczkach. Dodaj koperek i kukurydzę.
- Składniki na sos dokładnie połącz w miseczce. Polej nim surówkę z kalafiora i dokładnie wymieszaj.
- Gotowa od razu do podania lub później. Może stać w lodówce do 2-3 dni.