Naleśniki to zwykle ulubione danie dzieci. Czemu nie robić ich w zielonej odsłonie? Na pewno zasmakują! Moje zielone naleśniki szpinakowe z dodatkiem mąki jaglanej są takie same jak zwykłe – delikatne, neutralne w smaku. Nawet nie czuć w nich szpinaku! Choć podałam na słodko z truskawkami, spokojnie możesz nadziać je na wytrawnie. Prosty przepis, który można zmodyfikować, dodając mąkę pszenną pełnoziarnistą pół na pół ze zwykłą. Sprawdzone!
Ilość naleśników: ok 12
Składniki na zielone naleśniki szpinakowe:
Ciasto naleśnikowe:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej – u mnie częściowo z jaglaną
- ok 125 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego (ok 80 g po rozmrożeniu i odciśnięciu na sitku) lub 100 g świeżego umytego
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- szczypta soli
Farsz:
- 200 g twarogu półtłustego
- 3-4 łyżki śmietany kwaśnej 12% lub 18%
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub mniej
Poza tym:
- domowy dżem truskawkowo-rabarbarowy
- 300 g truskawek
- suszona żurawina i wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
- Szpinak rozmróź wcześniej na sitku, aby odcisnąć nadmiar wody po rozmrożeniu. Możesz też użyć świeżego, ciasto będzie mieć ładniejszy kolor.
- Ciasto możesz zrobić na dwa sposoby: zmiksować mikserem lub blenderem. W pierwszej opcji konieczne jest zmiksowanie szpinaku blenderem (najlepiej razem z mlekiem, będzie łatwiej), aby był jak najbardziej gładki. W misie miksera zaś wsyp suche składniki, dodaj jajka i mleko. Zmiksuj. Dodaj szpinak i ponownie zmiksuj. Wlej wodę gazowaną i jeszcze raz zmiksuj, do połączenia.
- Przy drugiej opcji wrzuć rozmrożony szpinak i wlej mleko. Zmiksuj do rozdrobnienia szpinaku. Potem dodaj resztę składników i zmiksuj do połączenia. Ja robiłam pół na pół, bo zapomniałam o wcześniejszym zblendowaniu szpinaku i ciasto nie było równomiernie zielone. Przelałam więc partiami do malaksera i zmiksowałam, a potem dałam do nowej miski. 🙂
- Gotowe ciasto odstaw na 15-30 minut, aby odpoczęło.
- Twaróg utrzyj łyżką lub blenderem z cukrem waniliowym i śmietaną. Truskawki umyj, obierz z szypułek i pokrój w plasterki.
- Naleśniki smaż na suchej patelni lub z niewielką ilością tłuszczu przed pierwszym wylaniem ciasta. Nalewaj po 1 niepełną chochlę i smaż na rumiano z obu stron.
- Na mniej zielonej stronie naleśnika rozsmaruj 1 łyżkę twarożku. Pośrodku nałóż 1-2 łyżki dżemu tuskawkowo-rabarbarowego. Zwiń naleśnik tak, żeby dżem był na całej długości.
- Gotowe naleśniki udekoruj plasterkami truskawek, wiórkami kokosowymi i suszoną żurawiną. Smacznego!
Na szczęście nie było tak źle, choć smak truskawek z dzieciństwa był inny, jakby lepszy… 🙂 pozdrawiam.
Pingback: Skarbnica pomysłów, co ugotować na obiad | Kęsy Codzienności
Pingback: Przepisy na ciasta i desery na lato - aż 28 inspiracji! | Kęsy Codzienności
Pingback: 24 sprawdzone przepisy na śniadanie dla dzieci na słodko | Kęsy Codzienności