Wpis gościnny autorstwa Mary Czekaj, autorski roślinnego bloga maryczekaj.com.
Hummus ze sklepu czy domowy?
Hummus i warzywa to idealna przekąska dla małych i dużych. Obecnie na rynku mamy dostępnych bardzo dużo hummusów i innych past roślinnych, jedna z lepszym, inne ze słabszym składem. Uważam, że dobrze, że są takie opcje, bo dzięki temu możemy jeść bardziej różnorodnie, a przygotowanie posiłku dla dzieci (i dorosłych) z alergią na nabiał jest o niebo łatwiejsze!
Sama sięgam czasem po sklepowe pasty w słoiczkach. Natomiast wciąż lubię przygotowywać i jeść domowy hummus. Wtedy mam pewność, że jest dokładnie taki jak lubię. A przygotowanie domowego hummusu wcale nie jest ani trudne ani czasochłonne.
Co potrzebujesz, żeby zrobić hummus pomidorowy?
Podstawowym składnikiem hummusu jest gotowana ciecierzyca (sprawdź, jak ją ugotować – KLIK). I wcale nie musisz gotować jej specjalnie na hummus. Możesz wcześniej ugotować większą ilość, np. do jakiegoś dania obiadowego, część zamrozić, a później wykorzystać do przygotowania właśnie hummusu. Jeśli nie masz ugotowanej ciecierzycy, a zależy Ci na czasie – sięgnij po tę z puszki.
Do klasycznego hummusu dodaje się także tahini, czyli pasty sezamowej. Kupisz ją w większości większych marketów. Jeśli jednak w Twoim markecie tahini nie jest dostępne, dobra wiadomość jest taka, że masło orzechowe też daje radę. Tak jak w tym przepisie. (Pamiętaj jednak, by nie dodawać go przy alergii na orzechy ziemne! – przypis autorki bloga, Anny Wojtyna)
Jakie warzywa najlepiej nadają się do hummusu?
Hummus świetnie sprawdzi się jako pasta do smarowania pieczywa, np. zamiast masła czy serka topionego. Jest też fajnym dipem, który można podawać z warzywami pokrojonymi w słupki, ulubionym pieczywem czy chrupkami.
Jeśli chodzi o warzywa, to najlepiej sprawdzą się takie, które łatwo będzie zamoczyć w hummusie i które możemy serwować na surowo. Szczególnie polecam marchewkę, ogórka, kalarepę, cukinię, papryki w różnych kolorach i rzodkiewki.
Przepis na hummus pomidorowy z masłem orzechowym
Składniki:
- 1 i ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy (1 puszka)
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6 łyżek z oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła orzechowego, najlepiej 100% orzechów
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieść w naczyniu blendera i blenduj przez kilka minut do uzyskania gładkiej masy. Pasta jest dość gęsta, więc najlepszy będzie do tego blender ręczny lub kubeczek blendera z małym ostrzem.
- Przełóż do miseczki, posyp czarnuszką i polej oliwą.
Autorką wpisu jest Mary Czekaj – mama, weganka, kucharka z pasją, autorka ebooków kulinarnych oraz bloga https://maryczekaj.com/
Pomagam zabieganym kobietom przygotowywać zdrowe i pyszne roślinne posiłki, które zrobisz szybko, prosto i z łatwo dostępnych składników.
Jeśli szukasz pomysłów na zdrowe i pyszne roślinne lunche, które przygotujesz w 15 minut – dołącz do bezpłatnego Wyzwania Lunchowego w dniach 26 – 28 maja 2021. Kliknij TUTAJ po więcej informacji i zapisz się.
„Pomogę Ci zadbać o codzienną energię do działania, poprzez dzielenie się z Tobą prostymi i szybkimi przepisami na zdrowe i pyszne roślinne dania.”
Mary Czekaj – wegańska kucharka, autorka ebooków z przepisami i bloga kulinarnego.
Pingback: Hummus pomidorowy z masłem orzechowym – Twój przepis