Jeśli jesteś na początku swojej przygody z gotowaniem i pieczeniem, bądź potrzebujesz drobnych rad i wskazówek dla ułatwienia sobie codzienności, mam coś dla Ciebie. Oto porady kulinarne dla początkujących – zbiór wskazówek, które pomogą Ci działać z pewnością siebie. Aby gotowało Ci się łatwiej, szybciej i w zgodzie z samą sobą.
Każdy kiedyś uczył się gotować. Jedni w wieku kilku lat, inni dopiero po wyprowadzce od rodziców. I to jest w porządku! Nie musisz się martwić, jeśli zaczęłaś późno. Nie porównuj się z innymi, a jedynie sama ze sobą z przeszłości. I pamiętaj, że nie musisz być mistrzem w kuchni – ważne, że twoje dania są smaczne, różnorodne i się nie marnują.
Ja jestem gdzieś pomiędzy, gdyż zaczęłam jako dziecko od pomagania babci i tacie w kuchni, a jako nastolatka działałam już co nieco samodzielnie. Dopiero wyprowadzka z domu w wieku 19 lat dała mi porządną szkołę gotowania. Dziś wciąż codziennie się uczę! Bo tak to już jest w kuchni. Nie można stać w miejscu, a każdy dzień pomaga odkryć coś nowego.
Podstawy w kuchni – czyli czego nie wiesz o swoim piekarniku?
Czemu różne przepisy mają różne temperatury pieczenia?
Zauważyłaś, że na różnych blogach i stronach podobny przepis ma całkiem inną temperaturę i czas pieczenia? Mnie też to dziwiło, aż kupiłam nowy piekarnik i przekonałam się, że piecze inaczej niż stary. Choć to przewidywałam, byłam zdumiona.
W jakiej temperaturze piec ciasta i dania w piekarniku?
Jak już wspomniałam, mam nowy piekarnik, a co za tym idzie, podaję czas i temperaturę danej potrawy dla nowego i starego piekarnika, jeśli robię ją ponownie. Czasem mocno się te wartości od siebie różnią. Dlatego apeluję o zdrowy rozsądek nie tylko przy pieczeniu z moich przepisów, ale z każdego innego. Czas i temperatura zawsze są orientacyjne, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Nie rozumiem tego, ale trzeba się pogodzić.
Najważniejsze, by przeczytać instrukcję swojego pieca, testować i nauczyć się go używać. A to wymaga czasu, jednak się da. A przepisy traktuj jako drogowskaz. Dlatego zawsze zdaj się na swoje doświadczenia z Twoim piekarnikiem. Jeśli trzeba, zmień śmiało temperaturę i/lub czas pieczenia, żeby Ci się upiekło – ale nie przypaliło.
Prezent dla Ciebie – jeszcze więcej porad!
Lata w kuchni sprawiły, że mogłam zebrać w jednym miejscu swoje przemyślenia i odkrycia – aby Tobie było dziś łatwiej! W efekcie stworzyłam coś unikalnego: e-book Kulinarne ABC – Wskazówki i triki dla początkujących.
To zbiór jasno opisanych definicji kulinarnych, dzięki czemu łatwiej będzie Ci odnaleźć się w kulinarnym świecie.
To poradnik z pytaniami, które często zadają sobie początkujący kucharze, wraz z dokładnymi odpowiedziami.
To pomocnik w gotowaniu różnorodnie, smacznie i zdrowo – dzięki listom zamienników mięsa, jaj i cukru wraz z pomysłami na ich zastosowanie.
Poznaj Kulinarne ABC od środka – pobierz bezpłatne fragmenty już teraz:
Porady kulinarne dla początkujących kucharek – unikaj błędów, ucz się na błędach innych!
Jak zahartować śmietanę/jogurt, którą wyjmujesz prosto z lodówki?
Wymieszaj śmietanę/jogurt w szklance z niewielką ilości zupy i dopiero dodaj do garnka, aby uniknąć zwarzenia (ścięcia się).
Czym zastąpić kaloryczną śmietanę w sosie czy zupie?
Jogurtem naturalnym! Sprawdzi się w sosie i zupie, a do zup polecam Ci też mleko. Mi nie do końca te zamienniki pasują smakowo, ale to już kwestia gustu i przyzwyczajenia. Mleko, w przeciwieństwie do śmietany, nie zagęszcza zupy, jedynie zabiela i dodaje lekkiej słodyczy. Mleko fajnie sprawdzi się w sosie bolońskim – sprawdź mój przepis na szybki sos bolognese z mięsem i pełnoziarnistym makaronem. Generalnie do sosu pomidorowego bardzo często dodaję mleko, aby nie był aż tak kwaśny i intensywny w smaku.
Co można dodać do kotletów mielonych, aby były bardziej soczyste?
Startą cukinię albo marchewkę. Można też dodać drobno pokrojonych pieczarek – tylko te ostatnie dość mocno wpływają na smak.
Sprawdź przepis na kotlety mielone z cukinią.
W czym panierować kotlety?
Pierwszą myślą zwykle jest bułka tarta, ale możliwości jest jeszcze kilka: całe lub pokruszone płatki kukurydziane, płatki owsiane, drobna kaszka kukurydziana, otręby, płatki migdałów.
Sprawdź przepis na burgery z kurczaka w panierce kukurydzianej.
Czy można mrozić pieczywo?
Jasne, że tak – zarówno domowe, jak i sklepowe! Mam niemal zawsze zapas mrożonego chleba czy weki, czasem bułek. Wyjmuję do rozmrożenia w temperaturze pokojowej – smakuje tak samo dobrze, co świeży. Tylko nie ma chrupkiej skórki. 🙂 Bułki zwykle odpiekam (do zimnego piekarnika, 140-150°C na ok. 10-15 minut od włożenia) – są chrupkie i jak świeże. Zbyt długo pieczone mogą mieć jednak za twardą skórkę.
Jakiego pieczywa NIGDY nie mrozimy?
Z marketów! Jest to pieczywo odpiekane z mrożonego podpieczonego ciasta, dlatego powtórnie mrozić nie wolno, grozi to zatruciem. Mrozić można tylko świeże pieczywo. Pamiętaj też, że do mrożenia nie nadaje się chleb czy bułki, które już kilka dni przeleżały w chlebaku.
Sprawdź porady, jak mrozić chleb.
Porady kulinarne dla początkujących miłośników ciast i deserów – aby było pysznie!
Jak uniknąć zakalca w cieście kruchym?
Podpieczony spód wyjmij z piekarnika i zostaw do wystudzenia. Dopiero wówczas nałóż nadzienie. Sprawdzone!
Polecam Ci pyszną szarlotkę z malinami na idealnym kruchym cieście – najlepszym, jakie kiedykolwiek upiekłam.
Jak szybko obrać pomarańczę?
Wystarczy pokroić ją na ćwiartki, a wtedy obrać – łatwo złapać skórkę i szybko się ją ściąga. Zobacz to na zdjęciu niżej.
Temperatura jajek do ciasta
Jajka w temperaturze pokojowej lepiej się ubijają.
Do biszkoptu i ciast ucieranych najlepiej wyjąć jajka na około 1-2 godzin wcześniej (zależnie od temperatury w pomieszczeniu).
Do ciasta kruchego potrzebujesz za to zimnych jajek, bo i masło powinno być zimne. Do drożdżowego ja dawałam zimne, można też ciepłe, bo nie obniżą temperatury reszty składników.
Do placuszków, ciasteczek czy szybkich babeczek nie zwracałam uwagi i dawałam jak leci z lodówki i naprawdę nie miało to wpływu na ciasto.
Czym zastąpić cukier?
Do wyboru m.in. miód, ksylitol, banan i suszone daktyle. Nie każdy zamiennik nadaje się do wszystkiego. W ciastach sprawdzą się syropy, miód czy roślinne cukry, ale w ciasteczkach pieczonych i bez pieczenia lub do koktajli – suszone owoce czy banany.
Sprawdź listę 12 zdrowych zamienników cukru. A jeśli lubisz graficzne zestawienia, koniecznie pobierz fragmenty Kulinarnego ABC – TUTAJ.
Jak upiec idealny biszkopt?
Upieczony biszkopt powinien być rumiany, ale nie przypalony.
Sprawdź moje sprawdzone przepisy: na jasny biszkopt i na czekoladowy biszkopt.
Pamiętaj, że e-book Kulinarne ABC to porady kulinarne dla początkujących zebrane w wygodnym pdfie, który możesz wydrukować. Ten artykuł to tylko mała wskazówka na dobry start, w e-booku masz ich dużo więcej!
I na deser mała pomoc kuchenna…
Jak ograniczyć ilość naczyń do mycia?
Przydatne szczególnie, gdy nie masz zmywarki. I niektóre rady dedykuję głównie ręcznie zmywającym. U nas stos naczyń był stale obecny w kuchennym zlewie i myłam je minimum raz dziennie… Dopiero kupno zmywarki w 2019 zmieniło ten stan, ale i tak staram się trzymać poniższych zasad, żeby nie robić sobie niepotrzebnie bałaganu. Podstawa porządku w kuchni to organizacja i wyrobienie nawyku sprzątania po sobie od razu.
- Nie brudź więcej naczyń i sztućców niż jest to niezbędne (z tym mam czasem problem ;)).
- Przedmioty brudne z mąki, kaszy, po krojeniu chleba i innych suchych, nietłustych produktów (nie po mięsie, jajkach) śmiało możesz na bieżąco opłukać – także pod zimną wodą. Nie mam w kuchni bieżącej ciepłej, więc mycie na bieżąco tłustych rzeczy odpada. Chyba że mam wrzątek w zanadrzu.
- Gdy gotuję makaron, nie dodaję oleju (nie widzę różnicy w ugotowanym makaronie), więc jeśli nic mocno nie przywarło, staram się od razu umyć i garnek, i durszlak. Chwila roboty, a w zlewie mniej. Garnek po gotowaniu ziemniaków na kluski opłukuję i myję w zimnej wodzie gąbką, bo wiem, że i tak będę w nim za chwilę gotować gotowe kluski. Po co więc brudzić drugi?
- Postaw na blacie pojemnik na bioodpady, jeśli jest mały. Ja często strugam wprost do niego, żeby mieć mniej sprzątania. Ewentualnie obieram w jednym miejscu i potem całość siup do śmietnika.
- Deski, sztućce i inne naczynia po mięsie zawsze polewam wrzątkiem, zeskrobuję nożem resztki, dopiero potem odkładam do sterty naczyń. Nie myj takich rzeczy zimną wodą, bo nie zlikwiduje to bakterii, a tych z surowych mięs czy jajek wystrzegam się dość konsekwentnie – powód prosty: nie chcę, by ktoś z nas się pochorował czy zatruł.
- Opłukuj na bieżąco naczynia, aby resztki nie zaschnęły.
♥♥♥
Jest coś jeszcze istotnego, co mogłabym dodać? Daj mi znać!
Zdjęcia ze mną autorstwa Wojtka Bednarczuka.
Wpis zawiera link sponsorowany.
Pingback: Porady kulinarne dla początkujących | domowe przepisy | BlogLINE.pl
Pingback: Porady kulinarne dla początkujących – Twój przepis