Czy wiesz o tym, że dziś 25 października wypada Światowy Dzień Makaronu? Dzięki konkursowi zorganizowanemu przez Lubellę w tym roku nie przegapiłam tego święta. Osobiście bardzo lubię dobry makaron, zarówno tradycyjnie biały, jak i pełnoziarnisty, który zaczęłam kupować jakieś dwa lata temu. Jest bardziej sycący i zdrowszy. Dziś na obiad przygotuję inną wersję makaronu (wczoraj też był makaron, ha), ale ostatnio podałam szybki sos bolognese z pełnoziarnistym tagliatelle od Lubella z suszonymi pomidorami i mięsem wieprzowo-wołowym. Proste do zrobienia, a efekt super smaczny. Jak zrobić szybki sos bolognese? Czytaj dalej. Makarony mają to do siebie, że jest ich mnóstwo i zwykle można je ugotować w naprawdę krótkim czasie, a jako mama bardzo to cenię. Na dodatek moja Zuzia uwielbia makaron, szczególnie cienkie spaghetti. A sposobów podania jest całe mnóstwo. Z sosem mięsnym, bezmięsnym lub wegetariańskim, z masełkiem i warzywami, w formie zapiekanki, smażony… Co kto lubi. Podobno rodzajów makaronu jest ok 600, ale dań nieskończenie wiele! Smacznego!
Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki:
- 400 g mięsa wieprzowo-wołowego (u mnie 50% na 50%)
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 150 ml mleka
- 100 – 150 ml wody
- ok 50-60 g (kilka sztuk) suszonych pomidorów bez konserwantów (u mnie takie nie z oleju)
- 190 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli ziołowej
- bazylia, oregano, pieprz mielony
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- po 70-80 g suchego makaronu pełnoziarnistego tagliatelle Lubella na porcję
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno pokrój i zacznij smażyć w garnku lub głębokiej patelni. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, choć możesz też drobniej, jeśli nie lubisz czuć jego kawałków. Pomidory pokrój w kosteczkę. Gdy cebulka zacznie się szklić, wrzuć czosnek i pomidory. Smaż ok 1 minutki, często mieszając.
- Dodaj mięso mielone, posyp pieprzem i smaż, mieszając. Gdy mięso zacznie się przysmażać, rumienić, wlej mleko. Jeśli wcześniej zacznie się przypalać lub mocno przywierać, od razu wlej mleko. Przemieszaj i duś bez przykrycia kilka chwil.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i wodę, dopraw solą, wymieszaj i zmniejsz ogień na bardzo mały. Duś pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając przez kilkanaście minut, aż mięso będzie miękkie. Na końcu dopraw ziołami.
- W międzyczasie ugotuj w osolonej wodzie makaron i odcedź. Możesz część sosu wymieszać z makaronem, a resztę rozdzielić na porcje. Możesz też cały sos rozdzielić na górę porcji makaronu, wedle uznania. Posyp ulubionym startym żółtym serem i wcinaj. Smacznego!
#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu
♦♦♦
A jaki jest Twój ulubiony makaron i z czym go serwujesz?
Ale pysznie! Uwielbiam takie dania 🙂
Jak ja dawno nie jadłam sosu bolognese! Narobiłaś mi smaku 😉
MOja córa by się tym zajadała 🙂
Takie szybkie dania to ja lubię?
Uwielbiam, często robię sos bolognese, ale jadam ze spaghetti. Muszę wypróbować też i z takim makaronem.
Pingback: Porady kulinarne dla początkujących | domowe przepisy | Kęsy Codzienności
Pingback: Zdrowe i szybkie obiady 30 inspiracji | domowe przepisy | Kęsy Codzienności