You are currently viewing Mazurek makowy z domową masą makową

Mazurek makowy z domową masą makową

()

Wielkanoc już tuż-tuż, szukasz więc nowych pomysłów na świąteczne wypieki? Postaw na proste, pyszne i efektowne ciasto, czyli mazurek makowy z domową masą makową. Kruchy, w sam raz słodki, cudnie pachnący makiem, jak na makowiec przystało. Jest idealny dla fanów maku i makowców. Dodatek powideł do masy nadaje jej nie tylko słodyczy, ale lekkiej kwaskowatości, jak również sprawia, że masa nie jest zbyt sucha. Możesz dorzucić 1 jabłko pokrojone w kosteczkę, będzie jeszcze ciekawiej smakowo, a masa zyska na wilgotności.

A jeśli lubisz pięknie udekorowane mazurki, nie ograniczaj się do jajek czekoladowych. Wykorzystaj pisaki cukrowe, żelowe, roztopioną czekoladę czy bakalie do dekoracji.  A najlepiej mix tych składników, dla lepszego efektu. 🙂

Sprawdź inne przepisy na Wielkanoc – KLIK.

Składniki na blaszkę o wymiarach 25 cm x 40 cm.

Mazurek makowy
Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła (zimnego)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki suchego maku (można pominąć)
  • 3 żółtka

Masa makowa:

  • 200 g mielonego maku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 3 białka
  • szczypta soli i 1 łyżeczka cukru pudru
  • 50 g suszonej żurawiny
  • małe jajka czekoladowe nadziewane do dekoracji
  • 3 kopiaste łyżeczki powideł śliwkowych

mazurek makowy na kruchym spodzie

Przygotowanie:

Ciasto kruche:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche (oprócz maku) włóż do misy malaksera i zmiksuj na najwyższych obrotach do połączenia w jednolitą masę. Dosyp mak i ponownie zmiksuj.
  2. Możesz też wszystko zagnieść szybko, najlepiej zimnymi rękami. Uformuj kulę.
  3. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30-60 minut. W tym czasie przygotuj masę makową.
  4. Wyjmij ciasto, odwiń z folii i połóż na blat posypany lekko mąką. Rozwałkuj na prostokąt nieco większy niż wymiary formy.
  5. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj brzegi, a całe ciasto ponakłuwaj lekko widelcem. Wstaw do lodówki lub w inne zimne miejsce na czas grzania się piekarnika.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz spód w 180ºC (termoobieg) przez ok. 10-12 minut, aż się zrumieni. Wyjmij, odczekaj chwilę, aby lekko przestygło.
  7. Na podpieczony spód wyłóż masę makową, wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz mazurek makowy przez ok. 20 minut. Wyłącz piekarnik, zostaw jednak ciasto w środku na jeszcze 10-15 minut. Potem wyjmij i wystudź.
  8. Udekoruj połówkami jajek czekoladowych – jeśli ułożysz je na ciepłym mazurku, lekko się roztopią i będą się trzymać ciasta.
  9. Przechowuj mazurka makowego w chłodnym miejscu lub w lodówce, pod przykryciem, aby nie obsychał. W lodowce postoi dobrych kilka dni.

Masa makowa:

  1. Mak mielony wsyp do miski. Zalej wrzącą wodą lub mlekiem tylko po pokrycia. Wymieszaj, odstaw do wystudzenia (mak może być letni, ale nie gorący) – najlepiej namocz mak jeszcze przed zagnieceniem ciasta kruchego.
  2. Namoczony i przestudzony mak odciśnij na czystej ścierce na sitku z nadmiaru płynu, ale nie do sucha!
  3. Dodaj miód i miękkie masło. Rozetrzyj wierzchem łyżki, aby połączyć składniki. Dodaj powidła i żurawinę, wymieszaj dokładnie.
  4. Białka ubij ze szczyptą soli, pod koniec dodaj 1 łyżkę cukru pudru. Gdy będzie już sztywna, biała i lśniąca, partiami przełóż do masy makowej, delikatnie mieszając. Od razu nakładaj na podpieczony spód. Odstana piana z białek, podchodzi wodą.

mazurek z domową masą makową

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.