You are currently viewing Tort cytrynowy + 5 okazji na tort

Tort cytrynowy + 5 okazji na tort

()

Gdy szukasz sprawdzonego przepisu na tort urodzinowy, sprawdź jeden z najszybszych! Oto smakowity tort o orzeźwiającym smaku i zapachu cytryny, pełen chrupkich borówek, podkreślony słodyczą czekolady… Tort cytrynowy z borówkami z dodatkiem białej czekolady. Mimo dodatku czekolady, tort nie jest przesłodzony, ale też i nie jest zbyt mocno kwaśny. Idealny i tyle. Zniknął błyskawicznie na urodzinach! 🙂

Nie jest trudny ani mocno pracochłonny, a smakiem zachwyci każdego. W sam raz na sezon borówkowy, choć śmiało możesz zamienić je na truskawki, maliny czy jeżyny. 🙂 Koniecznie wypróbuj przepis na ten tort cytrynowy. Ale zanim… Sprawdź, dlaczego warto upiec domowy tort nie tylko z okazji urodzin oraz na jakich 5 okazji możesz zrobić właśnie tort.

Dlaczego nie warto piec tort (tylko) na urodziny?

Tort na urodziny to już klasyka. Podobnie z innymi imprezami, zaczynając od chrztu, komunii, na weselu kończąc. A przecież tort nie musi być zastrzeżony dla wielkich imprez czy niezwykłych okazji. Nie namawiam, by na te chwile z tortu zrezygnować, o nie. Wręcz przeciwnie, zachęcam, by podać tort, a gdy tylko masz możliwość – upiec go własnoręcznie. Naprawdę warto się wysilić zamiast kupować mega słodkie, sztucznie smakujące torty w pierwszej lepszej cukierni.

 

5 okazji na tort – podaj tort nie tylko na urodziny czy dużą imprezę!

  1. Aby docenić SIEBIE – znalazłaś pracę, a może założyłaś firmę? Przetrwałaś czas koronawirusa z dziećmi w domu (ledwo-ledwo, ale wyszliście z tego bez szwanku ;))? Uczcij to, doceń swoje postępy i osiągnięcia. Upiecz tort w ulubionym smaku specjalnie dla siebie. Dlaczego nie? Zasługujesz na nagrodę. To nie musi być wymyślny, kilkupiętrowy tort. Przecież tort to po prostu zdobione ciasto z kremem na wyjątkowe okazje – a na tę wystarczą dwie warstwy biszkoptu, jeden smakowity krem i ulubione owoce.
  2. Aby sprawić RADOŚĆ/DOCENIĆ bliską osobę – zaczęłam od tego, by doceniać siebie samą, bo my panie mamy z tym problem. Ale też nierzadko zapominamy, by doceniać swoich bliskich! Stwórz prezent w podziękowaniu za wspólny czas, za to, co bliska Ci osoba dla Ciebie lub dla Was zrobiła. Ty wiesz najlepiej, za co podziękować. Robiąc własnoręcznie tort, dasz coś więcej niż porcję słodkości – to wyraz Twoich uczuć i wdzięczności.
  3. Aby podarować jako PREZENT – ludzie często kupują torty na urodziny plus prezenty. A przecież tort może być prezentem samym w sobie lub wspaniałym jego uzupełnieniem. Gdy samodzielnie wykonasz to wspaniałe ciasto, wkładając w nie swoje serce i czas, radość obdarowanej osoby będzie największa! Ty sama najlepiej znasz solenizanta i z większym prawdopodobieństwem stworzysz tort, który będzie dla niego idealny!
  4. Aby stworzyć WYJĄTKOWE chwile w zwykły dzień – tort do weekendowej kawki zamiast placka? Kawałek owocowego, lekkiego tortu zamiast kolacji w letni wieczór na tarasie? Spotkanie z dawno niewidzianymi znajomymi? Zwykła chwila, ale z tortem będzie smacznie i dużo milej!
  5. Aby się POCHWALIĆ – Wspomniałam już wcześniej o spotkaniu z przyjaciółmi. Może też zwykłe rodzinne spotkanie, ot tak, bez okazji, ale zapowiedziane. Nie kupuj na ostatnią chwilę tortu, tylko dzień wcześniej upiecz go samodzielnie. Nawet najprostszy, ale pyszny i z sercem zrobiony tort. Z dumą będziesz go podawać i chwalić się swoim dziełem! Albo mąż zrobi to za Ciebie 😉

Sprawdź też inne moje torty oraz ciasta z owocami.

Tortownica: ok 22-23 cm
Czas: ok 1,5 godz + 2-3 godz schładzanie

Składniki na tort cytrynowy z borówkami:

Biszkopt jasny

  • 5 jajek (duże, L)
  • 10 łyżek cukru (u mnie pół na pół z domowym waniliowym)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (ok 120 g)

Krem cytrynowy:

  • 300-330 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g białej czekolady
  • sok z 1,5 cytryny (zależnie od ich wielkości)

Poza tym:

tort z kremem cytrynowym z białą czekoladą

Przygotowanie:

  1. Biszkopt upiecz wcześniej wg przepisu. Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dodawaj cukier, miksując, aż się rozpuści. Następnie wlewaj po jednym żółtku, aż do połączenia. Wsyp w 2-3 turach przesiane mąki, delikatnie wymieszaj szpatułką tylko do połączenia, aby ciasto nie opadło. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 160-180°C przez ok. 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia, najlepiej schłódź przed krojeniem. Przekrój na dwa blaty.
  2. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Odstaw do wystudzenia. Do kremu potrzebujemy czekolady płynnej, ale w temperaturze pokojowej.
  3. Serek mascarpone wymieszaj z sokiem z cytryny. Jeśli masz duże i soczyste cytryny, wystarczy 1 owoc, aby krem nie był zbyt kwaśny.
  4. Śmietankę ubij na sztywno. Doda mascarpone z cytryną i miksuj na mniejszych obrotach. Wlewaj też czekoladę. Zmiksuj całość do połączenia składników, nie dłużej.
  5. Pierwszy blat biszkoptu posmaruj kilkoma łyżkami dżemu z cukinii i borówek lub innym. Nałóż ok 2/3 kremu cytrynowego. Przykryj drugim blatem, lekko dociśnij.
  6. Na górze i bokach tortu rozsmaruj resztę kremu. Udekoruj umytymi i osuszonymi borówkami, a na koniec posyp startą czekoladą. Schłódź w lodówce 2-3 godziny. Tort cytrynowy z borówkami podawaj prosto z lodówki. Nadaje się do spożycia w ciągu ok 2 dni.
    tort cytrynowy z borówkami przepis

Moje rady:

  1. Do biszkoptu razem z mąką możesz dodać startą skórkę z cytryny.
  2. Biszkopt wychodzi miękki i delikatny.
  3. Możesz nasączyć biszkopt sokiem z cytryny rozcieńczonym przegotowaną chłodną wodą, ale nie jest to konieczne.

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.