You are currently viewing Dlaczego warto gotować w domu?

Dlaczego warto gotować w domu?

()

Wydaje Ci się, że obecnie już nie warto gotować w domu samodzielnie? Po co się jeszcze wysilać i tworzyć dania od podstaw? Szczególnie, że współcześni ludzie mają tak mało czasu na cokolwiek? A ja Ci mówię, że opłaca się być domowym kucharzem i podam Ci 7 powodów, dlaczego warto gotować w domu nie tylko od święta, ale i na co dzień.

W dzisiejszym świecie gotowanie staje się czymś, co jest zbyt trudne, by w ogóle je rozumieć lub po prostu wydaje się zbędną stratą czasu. Przecież można już kupić tyle dań, które po wrzuceniu do mikrofalówki, na patelnię czy do piekarnika w mig są gotowe do spożycia. Można też zamówić catering czy dania dietetyczne zwane dietą pudełkową. Przed pandemią koronawirusa mogliśmy też codziennie wybrać się do restauracji czy baru (choć na szczęście już powoli wracamy do normalności).

Aby gotować i piec w domu wcale nie potrzebujesz być wybitnym szefem kuchni czy Masterchefem. Przyda Ci się za to nieco kreatywności, wiedzy i… chęci. Bez tego nawet najprostszy przepis na nic Ci się nie zda.

Jeśli masz wątpliwości co do swoich kulinarnych możliwości, zapisz się na mój newsletter, który kieruję do kobiet totalnie początkujących w kuchni. Pokażę Ci, że i Ty możesz gotować!

Dlaczego warto gotować w domu?

  1. Możesz jeść i ŻYĆ ZDROWIEJ, gdyż to Ty decydujesz, co kupujesz, jakiej jakości produkty, a potem, co i jak z nich przygotujesz. W końcu nie tylko produkty, ale i sposób wykonania decyduje o ostatecznym smaku, wyglądzie oraz… kaloryczności dania. Jesteś niezależna! Kupując gotowce, musisz zdać się na to, co w nich jest i jak są przyrządzone.
  2. Masz wpływ na to, co będą jeść Twoje dzieci – Twoje decyzje zakupowe i żywieniowe są dla nich wzorem do naśladowania. Dlatego to ważne, czy codziennie jecie pizzę i pijecie colę czy też pieczone frytki z surówką popijacie sokiem z owoców i warzyw. Co więcej – możesz zaprosić dzieci do kuchni i gotować razem z nimi! Polskie dzieci coraz częściej chorują na cukrzycę i walczą z nadwagą, a wynika to z niewłaściwej diety. Gotując samodzielnie możesz temu zapobiec!
  3. Gdy nauczysz się gotować i piec w domu, możesz sprawić niespodziankę bliskiej osobie – prezent przygotowany od serca i własnymi rękami zawsze jest najlepszy! Domowy krem czekoladowy, ulubione placki czy pieczeń… A nawet pralinki, które możesz ładnie zapakować na prezent. Domowy tort urodzinowy (choćby udekorowany w najprostszy sposób!) zamiast z cukierni to także fantastyczny sposób na podarunek. Domowymi daniami i deserami możesz uczcić każdą okazję, prawda?
  4. Gotowanie rozwija Cię, gdyż w kuchni wciąż trzeba się uczyć. Nie martw się, to nie musi być wcale trudna szkoła. Ty sama decydujesz, jak wiele chcesz poznać. Aby gotować smacznie i zdrowo, wcale nie musisz znać wszystkich dań świata. Sięgaj po to, co lubisz Ty i Twoja rodzina, a nie to, co modne.
  5. Możesz zabłysnąć przed rodziną i znajomymi na rodzinnych/koleżeńskich spotkaniach – dania przygotowane samodzielnie zawsze przykuwają uwagę, możesz się nimi pochwalić i poczuć dumę! A przy tym wyjdzie Ci taniej, niż gdy postawisz na catering. No i jak już mówiłam – zdrowiej.
  6. Gotując w domu, możesz zadbać o siebie – nie tylko zdrowo jesz i rozwijasz swoje umiejętności, ale możesz też gotować po to, by spędzić sama czas, odpocząć psychicznie od innych spraw czy sprawić sobie radość ulubionym daniem/napojem. Ja uwielbiam robić ciasta – wtedy nawet zmęczenie mi nie przeszkadza, pieczenie pochłania mnie całą i poprawia mi nastrój!
  7. Domowe gotowanie i pieczenie to oszczędność! Dzięki samodzielnemu gotowaniu od podstaw, zaoszczędzasz wiele złotówek, które wydałabyś na kupne dania. Na przykładzie: zamawiając pizzę na obiad z dowozem za gotowe danie zapłacisz min. 30 zł (za małą pizzę). Ile osób się nią naje? Może 2 do 3. Im większą masz rodzinę, tym większy wydatek przy zamawianiu. Domowa pizza będzie dużo tańsza! I będzie jej więcej. Dlatego im większa rodzina, tym większa oszczędność w tym przypadku. Zresztą, gotowanie w większej ilości często wychodzi dużo taniej, np. w przypadku pieczonych mięs, pizzy czy zup i gulaszy. Nadwyżkę możesz pasteryzować i mrozić, co dodatkowo oszczędza Twój czas w inne dni.


Znasz inne pozytywne powody, dla których warto gotować w domu? Dopisz go w komentarzu!

 

Pomogę Ci zacząć!

Jak widzisz, warto w domu działać w kuchni, gotując wartościowe posiłki oraz smaczne desery i ciasta. Możesz gotować i piec nawet wtedy, gdy nie masz wiele czasu.

Co jednak, jeśli nie wiesz, jak się za to kucharzenie zabrać? A może myślisz, że nie umiesz gotować?
Spokojnie, pokażę Ci, jak gotować, gdy dopiero zaczynasz!

 

Zapisz się na mój newsletter i zyskaj bezpłatne materiały:

Po zapisie czeka na Ciebie niespodzianka 🙂 Gdy zdecydujesz się na ofertę dodatkową, pokażę Ci, jak gotować w domu prosto i smacznie w zgodzie z samą sobą.

Pamiętaj, że gdy samodzielnie gotujesz, możesz jeść zdrowiej i smaczniej, bo masz kontrolę nad tym, co i jak przygotowujesz.

Gotowanie i pieczenie to sztuka kulinarna. Jedni potrafią ją lepiej opanować, inni gorzej. Ale to bez znaczenia, jak skomplikowane potrawy nauczysz się przygotowywać. Ważne, by były smaczne, różnorodne i smakowały Tobie oraz Twojej rodzinie. Czego chcieć więcej?

Nie zapomnij dołączyć do newslettera i odebrać prezenty – KLIK.

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.