Frittata z piekarnika z pomidorami bez pieczenia to ciekawy pomysł na obiad z wykorzystaniem resztek z dnia poprzedniego. Sprawdź podobny przepis TUTAJ (opisałam też 3 sposoby przygotowania frittaty). Dziś nieco podobnie, bo znów z młodymi ziemniakami. Jednak swojski pomidor całkiem zmienia smak potrawy. Jak dla mnie bomba! Zawsze uwielbiałam jajecznicę z pomidorem. To jest podobne danie, jednak bardziej sycące, w sam raz na obiad lub kolację. I do tego takie proste i szybkie! Z uwagi na dodatek pomidorów i większą ilość niż w poprzednim przepisie wymaga nieco dłuższego pieczenia. Dobrze więc zaopatrzyć się w kawałek folii aluminiowej, aby zapobiec przypaleniu – zależy od piekarnika. Przyznam, że mi niestety lekko się przypiekło po bokach, ale smaku to nie odjęło. Skłonna jestem powiedzieć, że nawet dodało. 🙂 Smacznego!
Składniki na 3-4 porcje:
- 5 jajek
- kilka ugotowanych młodych ziemniaków (np. z poprzedniego obiadu), u mnie ze skórką i z dodatkiem koperku
- 2 dojrzałe pomidory
- 2 małe lub 1 większa cebula
- 3 plastry żółtego sera lub kilka łyżek startego
- 3-4 plasterki ulubionej szynki (u mnie drobiowa)
- 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- masło i olej do smażenia
- przyprawy: 2/3 łyżeczki soli ziołowej + jeszcze trochę, po 1/3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, bazylii i oregano, pieprz czarny lub kolorowy mielony w ilości wg uznania.
Frittata z piekarnika z pomidorami
Przygotowanie:
- Pomidora umyj, ponacinaj lekko i sparz. Obierz ze skórki, usuń twarde gniazda i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, umyj i drobno pokrój.
- Na patelni rozgrzej po 1 łyżeczce masła i oleju. Wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu, aż się zrumieni. Możesz lekko posolić.
- Wrzuć pokrojone pomidory i smaż kilka minut, aż pomidory częściowo się rozpadną i odparuje nadmiar wody. W międzyczasie lekko posól i dopraw pieprzem. Przełóż do miski i zostaw do częściowego ostudzenia.
- Ziemniaki pokrój w kostkę. Naczynie żaroodporne wysmaruj na dnie i nieco po brzegach niedużą ilością masła. Wysyp ziemniaki na dno.
- Ser żółty w kostce zetrzyj na tarce z drobnym oczkiem, a jeśli masz plastry – jak ja – pokrój w kostkę. Szynkę również pokrój. Około 2/3 sera i całą szynkę dodaj wraz z kukurydzą do pomidorów z cebulką. Wbij jajka, dodaj przyprawy i dokładnie roztrzep widelcem.
- Masę jajeczną przelej do ziemniaków. Przemieszaj. Na górę rozsyp resztę sera.
- Wstaw na piekarnika i piecz ok 20 minut w 200°C. W połowie czasu dobrze jest przykryć folią aluminiową. Jajko szybciej dojdzie w środku, a frittata nie przypali się. Zdejmij folię i piecz jeszcze kilka minut.
Moja rada:
Nie wiesz, czy frittata już doszła w środku? Wbij widelec w sam środek i lekko naciśnij. Jeśli jest twardawa i nic nie wypływa, jest gotowa. Miękka i lejąca potrzebuje jeszcze dobrych paru minut.
Pingback: Zdrowe i szybkie obiady 30 inspiracji | domowe przepisy | Kęsy Codzienności