To nie są typowe racuchy drożdżowe, a ich lżejsza wersja bez tłuszczu jako placuszki drożdżowe z jogurtem i mnóstwem owoców sezonowych. Lekkie, mięciutkie, bardzo delikatne. Myślę, że dałam za mało mąki. Dodałam jej jeszcze nieco jakoś w połowie smażenia i wyszły nieco bardziej zwarte. Ale i bez tego są pysznym pomysłem na zdrowe śniadanie czy kolację, ale także na drogę, np. na wycieczkę do ZOO. Ciasto drożdżowe jest zdrowe, a w wersji smażenia bez tłuszczu idealne nawet dla najmłodszych. Choć nie są już tak chrupiące z zewnątrz.
Placuszki podawaj na ciepło lub na zimno przybrane świeżymi owocami oraz posłodzone miodem, ulubionym syropem lub po prostu cukrem pudrem. Przyznam, że w drodze po ZOO smakowały mi i dzieciom najbardziej 🙂
Dziś premiera mojego nowego e-booka z aż 7 smakowitymi przepisami właśnie na placuszki – Placuszkowi pomocnicy mamy. Tych 7 pomocników sprawi, że śniadanie czy podwieczorek będą zjadane z dokładką przez maluchy (i dorosłych ;)).
Kliknij tutaj lub w obrazek, by pobrać e-book 🙂
Porcji: min 5 (ponad 30 placków)
Czas przygotowania: 5 minut + czas oczekiwania 25 minut + smażenie 15-30 minut (zależnie od wariantu)
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej typ 650 lub orkiszowej (możesz pół na pół z pełnoziarnistą) + kilka łyżek (opcjonalnie)
- 25 – 28 g świeżych drożdży lub 1 op. (7 – 8 g) suszonych drożdży
- 2 średnie jajka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki domowego cukru waniliowego (możesz więcej)
- 2 mniejsze lub 1 duży dojrzały banan
- szczypta soli
- sezonowe owoce w dowolnej ilości, u mnie maliny, borówki, truskawki
Przygotowanie:
- Mleko podgrzej w garnuszku, aby było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj dobrze. Odstaw na 5 minut.
- Przesiej mąkę do miski. Do osobnej daj obranego banana, rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładko. Wymieszaj z jogurtem, jajkami i mlekiem. Wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj do połączenia. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto będzie dość rzadkie, bardzo puszyste, podwoi swoją objętość. Możesz jednak je jeszcze zagęścić przesianą mąką, aby było bardziej zwarte. Jednak nie dodawaj jej już zbyt dużo, kilka łyżek wystarczy.
- Patelnię rozgrzej i smaż placuszki drożdżowe bez tłuszczu (da się, będzie zdrowiej) na średnim ogniu (moc jakieś 7 na 10 w elektrycznej). Nalewaj po 1 pełnej łyżce ciasta na placek. Smaż do zrumienia. Podawaj z owocami oraz z miodem lub cukrem pudrem.
- Druga wersja: nalej łyżkę ciasta na patelnię, ułóż na nim od razu 2 maliny lub kilka borówek lub 2 plasterki truskawki (lub miks owoców) i zalej niewielką ilością ciasta. Gdy brzegi się zetną, odwróć placuszki łopatką i smaż jeszcze z minutkę na drugiej strony. Ja właśnie tak je przygotowałam.
MOJE RADY:
- Jeśli nie jesteś pewna, czy placek w środku się dopiekł (a przy owocach trwa to minimalnie dłużej), sprawdź jeden, zdejmując z patelni i rozrywając na pół. Jeśli przy owocach w środku nie ma surowego ciasta, jest gotowy.
- Możesz też od razu do ciasta dodać borówki, przemieszać i smażyć jak w wersji bez owoców. Truskawki puszczają zbyt dużo soku, maliny też, dlatego ich odradzam.
♥♥♥
Który przepis na placki najbardziej przypadł Ci do gustu, a który dzieciom?
Pingback: 24 sprawdzone przepisy na śniadanie dla dzieci na słodko | Kęsy Codzienności
Pingback: Porady kulinarne dla początkujących | domowe przepisy | Kęsy Codzienności