Znasz miód? Myślę, że tak. Lubisz? Cóż, kto nie lubi słodkiego? Ja niestety lubię… A wiesz, ile miód kryje w sobie dobra, zdrowia i smaku oraz… możliwości? Być może. Dziś przyjrzę mu się z Tobą nieco bliżej, zgodnie z zapowiedzią sprzed tygodnia, biorąc po uwagę 3 mniej lub bardziej znane zastosowania. Czy miód leczy oparzenia? Dowiesz się już za chwilę.
Pamiętaj tylko, że nie każdy może korzystać z dobrodziejstw miodu naturalnego. Jest silnie uczulający! Jeśli masz uczulenie na miód, nie używaj ani nie jedz produktów, które go zawierają.
Pochodzenie i rodzaje miodu
Myślę, że już każdy wie, jak bardzo zdrowy jest prawdziwy mód i skąd się bierze. Oczywiście produkują go pszczoły. Znany jest od tysiącleci. Już w starożytności znano jego dobroczynne działanie na skórę i zdrowie (Kleopatra kąpała się w mleku i miodzie). Miód jest słodkim, kalorycznym produktem, składającym się głównie z cukrów prostych fruktozy i glukozy, ale także z paruset mikro- i makroelementów, np. żelazo czy fosfor, witamin, enzymów czy aminokwasów. Na rynku można dostać wiele rodzajów miodów nektarowych (z zebranych pyłków kwiatowych) i spadziowych (z wydzielin owadów żywiących się sokiem pewnych gatunków drzew lub z tych soków), np. gryczany, malinowy, lipowy czy najbardziej popularny wielokwiatowy. Sama kupuję regularnie ten ostatni.
Ostatnio dowiedziałam się o mało popularnym, ale niezwykłym miodzie – miód manuka z Nowej Zelandii. Czy słyszałaś o nim? Mi gdzieś się chyba kiedyś obiło o uszy. Tutaj (KLIK) przeczytasz cały artykuł o tym miodzie. Jest niesamowicie drogi (od 50 do 250 zł za 250 g!), ale za to ma silne działanie antybakteryjne – może nawet leczyć anginę czy półpasiec, na które przecież wypisuje się recepty na silne antybiotyki.
Naprawdę warto włączyć miód do codziennej diety całej rodziny. Miód można wykorzystać do deserów, choć nadaje się nie tylko do słodkości, bo i do dań wytrawnych będzie pasował (polecam kaszę jaglaną z cebulką karmelizowaną w miodzie lub pierś z kurczaka pieczoną z miodem). Znajdzie jednak zastosowanie również w pielęgnacji skóry i wspomagająco na odporność. W moim domu miód dodajemy przede wszystkim do herbaty i do mleka. Mój ulubiony napój na dobry początek dnia to czarna herbata z cytryną i miodem. Choć słyszałam, że nie do końca jest to zgrane połączenie, to… Nie umiem sobie odmówić, bo za bardzo lubię.
Miód prawdziwy a miód sztuczny
Zanim przejdę dalej przypomnę Ci, że miód prawdziwy a sztuczny to nie to samo. Może i wyglądają podobnie, jednak miód sztuczny nie produkują pszczoły, a ludzie – z cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, aromatów, barwników… Kupuję tylko naturalny, ale… Nie mogę być w 100% pewna, że nie był on mieszany ze sztucznym. Podobno pszczelarze stosują ten trik – dla kasy oczywiście. Spójrz w pierwszym lepszym markecie na półkę z miodami. Niby 5 miodów wielokwiatowych obok siebie, różnych firm (ba, czasem i od jednej!), ale i 5 różnych cen za kilogram. Dlaczego?
Jak rozpoznać miód prawdziwy od sztucznego?
- krystalizuje się po jakimś czasie (i absolutnie nie ma to wpływu na jego wartości ani smak – po lekkim podgrzaniu znów staje się płynny, ale może tracić swoje dobroczynne działanie)
- ma charakterystyczny posmak, różni się on w zależności od rodzaju miodu
- delikatnie drapie w gardle
- spływa ciągłym ciężkim strumieniem z łyżeczki, nie leje się jak woda.
Poznaj 3 zastosowania miodu pszczelego:
1. Kuchnia
Oczywistym jest, że miód wykorzystujemy w kuchni. Do deserów, do herbaty, do ciast, ale także do sosów czy mięs. Świetnie zastępuje biały cukier. Osobiście przetestowałam go już wiele razy – do babeczek marchewkowych, do sałatki owocowej, do słodzenia herbaty, do marynaty do karkówki, do cebulki, do syropu z cebuli… Nadaje charakterystyczne smak i zapach, a przy tym jest bardziej słodki od cukru, więc można dać go mniej. Kto lubi i może jeść miód, naprawdę warto. Może uczulać, stąd ostrożnie u dzieci.
Przy czym należy pamiętać o jednej ważnej zasadzie. Miód w temperaturze powyżej 40°C traci swoje prozdrowotne właściwości. W ciastkach nie będzie więc już tak bardzo zdrowy, ale i tak warto zastąpić nim cukier. Gdzie możesz dać miód bez przegrzewania go, to dawaj, by zyskać na zdrowiu.
Podobno miód nigdy się nie psuje, ale na każdym słoiku znajdziesz około 2-3-letnią datę ważności. Źle przechowywany miód (za ciepło, wystawiony na działanie promieni słonecznych, nieszczelny pojemnik czy niedokręcone wieczko słoika) może fermentować.
2. Zdrowie
Prawdziwy miód jest skarbnicą wartości odżywczych oraz leczniczych. Bo poza cukrami w prawdziwym miodzie znajdziesz np. witaminy, rutynę czy inhibinę odpowiedzialną za bakteriobójcze właściwości miodu. Miód wykazuje działanie antybakteryjne, a także przeciwgrzybicze czy przeciwwirusowe. Aby czerpać z dobroczynnych wartości miodu, trzeba spożywać go regularnie, najlepiej codziennie. Jednorazowa dawka niewiele Ci pomoże.
Świetnym sposobem na wzmocnienie odporności i podkręcenie porannego metabolizmu jest picie na czczo przegotowanej wody z miodem (1-2 łyżki na szklankę dla dorosłych, 1-2 łyżeczki dla dzieci). Niektórzy zalecają też z cytryną. Przegotowaną letnią wodę mieszamy z miodem na wieczór i odstawiamy na noc. Rano dodaj sok z cytryny i wypij. Nie tylko wspomoże odporność, jeśli pijesz codziennie. Dodatkowo stymuluje jelita i ułatwia wypróżnianie. Świetna propozycja dla kobiet w ciąży i mam karmiących piersią, które borykają się z zaparciami, a nie mogę albo po prostu nie chcą kupować na to tabletek (i słusznie).
Mi bardzo pomagała ta opcja w czasie drugiej ciąży na zmianę z wodą z zalanych na noc wrzątkiem suszonych śliwek. Tylko że w ciąży nie wiedziałam, że miód dodaje się do wody wieczorem, ja dawałam rano. Jak dowiedziałam się na dziecisawazne.pl, ten sposób przygotowania prowadzi do reakcji chemicznej, a w konsekwencji antybakteryjne działanie miodu jest aż 200 razy większe! Na wspomnianej stronie znajdziesz też 3 przepisy na zdrowe syropy z miodu wspomagające odporność.
Co ciekawe, miód zapobiega rozwojowi próchnicy, mimo że jest słodki! Miód podobno działa też uspokajająco, koi nerwy i przeciwdziała bezsenności. Cóż, na noc raczej nie piję ani nie jem nic z miodem, a z uwagi na wieczne niewyspanie w ciągu ostatnich miesięcy, zwykle zasypiam w kilka chwil i nie muszę tego działania sprawdzać. Za to chyba znam powód częstszych wizyt w toalecie po herbacie z miodem. Sama herbata jest moczopędna, ale i miód również. Świetna profilaktyka przeciw powstawaniu kamieni i złogów nerkowych.
3. Kosmetyka i lecznictwo skóry
Miód można śmiało dodać do wody w trakcie kąpieli. Nawilża i odżywia skórę. Pamiętam, jak sama nieraz używałam go jako lekarstwo na spierzchnięte usta. Tylko że niesamowicie trudno było, żeby nie zlizywać go z ust przez kilka minut, a on pachniał i tak słodko smakował…
Przygotowując ten wpis, znalazłam informacje, że miód przyspiesza gojenie ran, np. po oparzeniu. Miód ma właściwości przyspieszające gojenie ran, działa też przeciwbólowo, przeciwzapalnie i… odnawia zranioną skórę. W przypadku ropiejących ran zapobiega zakażeniom. Ale uwaga, patrz niżej na punkt o tym, kto nie może spożywać miodu. Wspomniana tam bakteria może spowodować zakażenie, jeśli dostanie się do otwartej rany.
Sama w piątek sparzyłam sobie pół łydki wrzątkiem (nie pytaj, jak to się stało…) i został mi paskudny ślad, wciąż się goi… Postanowiłam spróbować kuracji z miodem. Zobaczę, jaki będzie efekt. Minus taki, że miód jest klejący…
Kto nie może jeść ani używać miodu?
Osoby uczulone na składniki zawarte w naturalnym miodzie lub z nadwrażliwością oraz niemowlęta poniżej 1. roku życia, ponieważ nie mogą one spożywać surowego miodu. W miodzie może występować bakteria Clostridium botulinum, która u dziecka może doprowadzić do groźnej choroby zwanej botulizmem.
Nie jestem pewna co do cukrzyków, bo znalazłam sprzeczne informacje, wydaje mi się jednak, że nie jest wskazany w ich diecie.
Czy pochodzenie miodu ma znaczenie?
Kiedyś nie zwracałam na to uwagi, obecnie już bardziej. Ten, który obecnie kupuję, pochodzi z Ukrainy. Czy to dobrze? Hm… Najlepiej kupować miód z Polski. Dlaczego? Bo to u nas normy produkcyjne są najbardziej restrykcyjne. Trzeba jednak pamiętać, że zwykle wiąże się to z wyższą ceną miodu.
♥♥♥
Czy używasz do czegoś miodu w domu? Znasz jeszcze jakieś ciekawe zastosowania miodu?
Zdjęcia:
- Photo by Chinh Le Duc on Unsplash
- Designed by Bedneyimages / Freepik
- Photo by Anda Ambrosini on Unsplash
Źródła:
http://miodywmedycynie.pl/wlasciwosci-lecznicze-miodu/
https://portal.abczdrowie.pl/czy-warto-jesc-miod-obalamy-mity-na-jego-temat
https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-lecznicze-miodu
http://www.ekologia.pl/kobieta/zdrowie/pszczoly-i-ich-miod-produkty-pszczelarskie-oraz-ich-wlasciwosci-zdrowotne,13179.html
Bardzo konkretnie o miodzie 🙂
A jeżeli chodzi o pochodzenie, to ma to kolosalne znaczenie i myślę, że z Ukrainy to jeszcze nie jest źle, najgorzej, jeżeli pochodzi z Chin, a często nie jest to dokładnie określone na etykiecie, tylko, że pochodzi spoza UE
Dziękuję Iza, tak, właśnie przy przygotowaniu wpisu wyczytałam o tym chińskim. Człowiek nie wie, to kupuje tańsze i gorsze.
Zaskoczyłas mnie info, ze mozna go dodawac do kąpieli ?
A widzisz, myślała, że to oczywiste, skoro nawet w żelach pod prysznic go można znaleźć (swoją drogą, że z lupą tam go szukać;)).
Od pszczelarza wiem, że naturalny miód po dwóch tygodniach od rozlania w słoiki już jest stały.
To mnie zaskoczyłaś, nigdzie o tym nie wyczytałam dotąd, nawet na stronach wspomnianych wyżej, a dwie mocno w temacie przecież są.
To wychodzi na to, że prawdziwego miodu nigdy nie kupiłam, ale z domieszką podgrzanego lub sztucznego? 🙁
Ja tez uwielbiam polski miód prosto od pszczelarza. Zjadam go z chlebem, lub ciepłym mlekiem przed spaniem.
Musi być wspaniały w smaku 😀 Ja lubię kanapkę z białym twarogiem polanym miodem… 🙂 Najlepsze jest to, że pokochałam ten smak, gdy w dzień po urodzeniu starszej córki dostałam te składniki na śniadanie. 😉
Uwielbiam miód, zawsze go stosuję gdy jestem przeziębiona. Nie zdawałam sobie sprawy, że miód można dodawać do kąpieli. Muszę wypróbować! 😀
Pisałam już Ani – skoro w żelu do mycia ciała też jest, to dodany do kąpieli na pewno dobrze odżywi skórę. 🙂
Używam miodu do wszystkiego! W kuchni, w łazience i w apteczce, uwielbiam jego uniwersalność!
A w apteczce do czego najczęściej? 🙂
Do syropu z imbirem i Cytryna ?
Pingback: Szybkie i proste ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi | Kęsy Codzienności
Pingback: Czym zastąpić cukier? 12 zdrowych zamienników białego cukru | Kęsy Codzienności
Pingback: 24 sprawdzone przepisy na śniadanie dla dzieci na słodko | Kęsy Codzienności
Pingback: Przyprawy na przeziębienie – czy są w stanie pomóc? | mama radzi | Kęsy Codzienności