You are currently viewing Kasza jaglana z marchewką, fasolą i cebulką karmelizowaną w miodzie

Kasza jaglana z marchewką, fasolą i cebulką karmelizowaną w miodzie

()

Dawno nie sięgałam po kaszę jaglaną, choć osobiście bardzo ją lubię. Zastanawiając się, co szybkiego i nowego ugotować na sobotni obiad jakiś czas temu, wpadłam na pomysł, wygrzebałam kaszę z szafki kuchennej i zrobiłam! Kasza jaglana z marchewką i fasolą czerwoną, a do tego słodka cebulka z miodem… Bardzo ciekawe połączenie. Od Ciebie zależy, jak słone lub ostre będzie to danie. Najważniejsze jest w nim to, że kasza jaglana jest niesamowicie zdrowa, a do tego zrobienie całego obiadu zamknie się w 30 minutach. Ba, może nawet 20 minut. Ja jak zwykle robiłam w dwóch turach, jak to przy dzieciach. Smacznego!

Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 100 g kaszy jaglanej + 1 łyżeczka oleju
  • 2-3 marchewki, pokrojone w pół plastry
  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka
  • kilka łyżek oleju lub pół na pół z masłem
  • 1-2 łyżki miodu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Marchewki ugotuj w małej ilości lekko osolonej wody. Odcedź, zachowując wodę z gotowania. Odmierz ok 1,5 szklanki (szklanka o pojemności 250 ml) lub ok 1 i 3/4 dla szklanki 200 ml.
  2. Kaszę jaglaną ugotuj wg przepisu w wodzie marchewkowej.
  3. W czasie gotowania kaszy fasolę odsącz na sitku z zalewy, a na patelni rozgrzej tłuszcz. Zacznij smażyć cebulkę na średnim ogniu. Gdy zacznie się rumienić, dodaj miód i smaż jeszcze 1-2 minutki, często mieszając.
  4. Ugotowaną kaszę od razu wymieszaj z fasolą i marchewką – pozostaw na chwilkę w garnku przykrytym pokrywką, aby warzywa się zagrzały. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Rozdziel na porcje i polej cebulką z miodem.

Moja rada:

Jeśli nie lubisz słodko-słonych połączeń, możesz zrezygnować z miodu.

kasza jaglana z marchewką i fasolą

♦♦♦

Hej, dziś Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, co ciekawego i zdrowego dziś przygotujesz? 🙂 Może coś innego z kaszą jaglaną? Daj znać, co z niej najchętniej robisz.

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 20 komentarzy

  1. czerwona filizanka

    o proszę jakie wykwintne potaniości, koniecznie muszę kopić miód. Dzięki że mi przypomniałaś

  2. czytajkomiksy.pl

    Przepis dodany do zakładek 😉

  3. Sophy Lukrecja

    super przepis! uwielbiam kaszę jaglaną 😀

  4. Madzia

    Uwielbiam kaszę jaglaną. Niestety przez to, ze ma wysoki indeks glikemiczny nie mogę jej zbyt często jeść, bo mam insulinooporność.

    1. Anna Wojtyna

      Nawet o tym nie wiedziałam. A uchodzi za super food nawet…

  5. Motyw Kobiety

    Danie proste, a pożywne i smaczne 🙂 Bardzo lubię kaszę jaglaną, ale częściej robię z niej….”wege ciasto-rafaello” niż jadam w innych konstelacjach :)) No widzisz, przypomniałaś mi, że można też tradycyjnie 🙂

    1. Anna Wojtyna

      Też lubię masę raffaello z kaszy jaglanej… Dawno nie robiłam… Mniam… 😉

    1. Anna Wojtyna

      Myślę, że tak, choć nie próbowałam tego jeszcze. Smak będzie inny, ale warto eksperymentować 🙂

  6. Izabela

    nie lubię kaszy

  7. arcadiakobiet.blogspot.com

    Mniam pewnie pyszne 😉

  8. Marta Korotko

    Uwielbiam takie przepisy na szybko i akurat z tego co zwykle jest pod ręką. Sama bym na to nie wpadła, ale dzięki Tobie mam już kolejny przepis, który na pewno niedługo wypróbuję 🙂

  9. Perfect Foundation

    Wygląda smakowicie. Może zachęci mojego Starszaka d warzyw.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.