Dawno nie sięgałam po kaszę jaglaną, choć osobiście bardzo ją lubię. Zastanawiając się, co szybkiego i nowego ugotować na sobotni obiad jakiś czas temu, wpadłam na pomysł, wygrzebałam kaszę z szafki kuchennej i zrobiłam! Kasza jaglana z marchewką i fasolą czerwoną, a do tego słodka cebulka z miodem… Bardzo ciekawe połączenie. Od Ciebie zależy, jak słone lub ostre będzie to danie. Najważniejsze jest w nim to, że kasza jaglana jest niesamowicie zdrowa, a do tego zrobienie całego obiadu zamknie się w 30 minutach. Ba, może nawet 20 minut. Ja jak zwykle robiłam w dwóch turach, jak to przy dzieciach. Smacznego!
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
- 100 g kaszy jaglanej + 1 łyżeczka oleju
- 2-3 marchewki, pokrojone w pół plastry
- 1 duża cebula, pokrojona w piórka
- kilka łyżek oleju lub pół na pół z masłem
- 1-2 łyżki miodu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Marchewki ugotuj w małej ilości lekko osolonej wody. Odcedź, zachowując wodę z gotowania. Odmierz ok 1,5 szklanki (szklanka o pojemności 250 ml) lub ok 1 i 3/4 dla szklanki 200 ml.
- Kaszę jaglaną ugotuj wg przepisu w wodzie marchewkowej.
- W czasie gotowania kaszy fasolę odsącz na sitku z zalewy, a na patelni rozgrzej tłuszcz. Zacznij smażyć cebulkę na średnim ogniu. Gdy zacznie się rumienić, dodaj miód i smaż jeszcze 1-2 minutki, często mieszając.
- Ugotowaną kaszę od razu wymieszaj z fasolą i marchewką – pozostaw na chwilkę w garnku przykrytym pokrywką, aby warzywa się zagrzały. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Rozdziel na porcje i polej cebulką z miodem.
Moja rada:
Jeśli nie lubisz słodko-słonych połączeń, możesz zrezygnować z miodu.
♦♦♦
Hej, dziś Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, co ciekawego i zdrowego dziś przygotujesz? 🙂 Może coś innego z kaszą jaglaną? Daj znać, co z niej najchętniej robisz.
o proszę jakie wykwintne potaniości, koniecznie muszę kopić miód. Dzięki że mi przypomniałaś
Przepis dodany do zakładek 😉
Miło mi 🙂
super przepis! uwielbiam kaszę jaglaną 😀
Uwielbiam kaszę jaglaną. Niestety przez to, ze ma wysoki indeks glikemiczny nie mogę jej zbyt często jeść, bo mam insulinooporność.
Nawet o tym nie wiedziałam. A uchodzi za super food nawet…
Danie proste, a pożywne i smaczne 🙂 Bardzo lubię kaszę jaglaną, ale częściej robię z niej….”wege ciasto-rafaello” niż jadam w innych konstelacjach :)) No widzisz, przypomniałaś mi, że można też tradycyjnie 🙂
Też lubię masę raffaello z kaszy jaglanej… Dawno nie robiłam… Mniam… 😉
Myślisz, że mogę w tym przepisie podmienić jaglankę pęczakiem?
Myślę, że tak, choć nie próbowałam tego jeszcze. Smak będzie inny, ale warto eksperymentować 🙂
nie lubię kaszy
Do tego dania można też użyć ryżu, czemu nie 🙂
Mniam pewnie pyszne 😉
Uwielbiam takie przepisy na szybko i akurat z tego co zwykle jest pod ręką. Sama bym na to nie wpadła, ale dzięki Tobie mam już kolejny przepis, który na pewno niedługo wypróbuję 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 ciekawa jestem, czy zasmakowało?
Wygląda smakowicie. Może zachęci mojego Starszaka d warzyw.
Pingback: Skarbnica pomysłów, co ugotować na obiad | Kęsy Codzienności
Pingback: Cud miód - czy miód leczy oparzenia? | Kęsy Codzienności
Pingback: Czym zastąpić cukier? 12 zdrowych zamienników białego cukru | porady kuchenne | Kęsy Codzienności
Pingback: Zdrowe i szybkie obiady 30 inspiracji | domowe przepisy | Kęsy Codzienności