You are currently viewing Sos żurawinowy z gruszką

Sos żurawinowy z gruszką

()

Żurawina ma specyficzny smak, nie każdy ją lubi. Za to jest uniwersalna – pasuje zarówno do deserów i ciast, jak i do dań wytrawnych – świetnie komponuje się z mięsem czy wędlinami. Konfitura z żurawiny to klasyka, ale może tak coś innego? Ja kiedyś wpadłam na pomysł, by połączyć ją z gruszką i miodem. No rewelacja! Sos żurawinowy z gruszką jest prosty do zrobienia, można go pasteryzować, a do tego pyszny, choć z mocnym akcentem goryczki żurawiny. Przyznam, że najlepiej smakuje mi zaraz po zrobieniu i w wersji z miodem zamiast cukru. I moim dzieciom też – kiedyś młodsza pałaszowała go hurtowo, jeszcze gorący. Fajny dodatek do placuszków owsianych czy każdych innych, do kaszki mannej czy do jogurtu.

Z podanych niżej proporcji wychodzi ok 4-5 słoików – ja miałam 2 ze zdjęcia, jeden większy i dwa po koncentracie.

sos z żurawiny i gruszek

Sos żurawinowy z gruszką
Składniki:

  • ok 600-630 g świeżej żurawiny
  • 3 duże gruszki (ok 650 g)
  • 1 szklanka soku pomarańczowego (lub jabłkowego) 100%
  • 0,5 szklanki cukru (lub więcej) – świetnie smakuje też z miodem, ale traci on swoje zdrowotne właściwości w trakcie duszenia
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Żurawinę dobrze umyj i odstaw na chwilę w durszlaku do ocieknięcia. Gruszki umyj.
  2. W dużym garnku rozgrzej sok z masłem. Jeśli używasz cukru, dodaj teraz, miód na samym końcu przygotowywania sosu żurawinowego. Zagotuj całość.
  3. Wrzuć żurawinę. Duś kilka minut na mniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając. W tym czasie obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  4. Dodaj gruszkę i duś dalej do częściowego rozpadnięcia owoców. W razie potrzeby dosłódź. Jeśli sos jest dla Ciebie za gęsty, dolej nieco soku, jeśli za rzadki – duś dłużej.
  5. Sos żurawinowy z gruszką jest już gotowy, możesz go podać na gorąco lub na zimno. Jeśli chcesz zostawić sos na zapas, możesz pasteryzować. Przełóż gorący sos do czystych, wyparzonych słoików, zakręć i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110°C z termoobiegiem (ok 120-130°C bez termoobiegu) na kilkanaście minut. Zostaw w nim bez otwierania drzwiczek do całkowitego wystudzenia.

sos żurawinowy z gruszką przepis

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.