Boże Narodzenie pachnie makiem, piernikami i pomarańczą oraz barszczem czerwonym, uszkami i karpiem, prawda? Jeśli i Ty kochasz makowce, sprawdź ten klasyczny przepis na makowiec na kruchym cieście i przygotuj na rodzinne święta. To ciasto intensywne w smaku, pełne bakalii, z dodatkiem mielonych migdałów. Jest tak pyszne, że zniknie bardzo szybko ze świątecznego stołu. Możesz udekorować lukrem lub polewą czekoladową dla jeszcze lepszego wyglądu i smaku.
Sprawdź wszystkie pomysły na świąteczne ciasta tutaj.
Makowiec na kruchym cieście
Składniki:
Ciasto kruche
- 80 g cukru pudru
- 200 g masła (zimne)
- 1 łyżka cukru migdałowego
- 2 duże żółtka
- 300 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
Masa makowa
- 400 g mielonego maku
- 3 jajka
- 2 białka
- 80 g miękkiego masła
- 2 łyżki miodu
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru migdałowego
- 7 łyżek mielonych migdałów (bardziej kopiaste)
- 4-5 łyżek suszonej żurawiny
- 100 g posiekanej nożem czekolady (u mnie mleczna i gorzka 1:1)
- opcj. 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
- Zagnieć wszystkie składniki ręcznie lub w malakserze do powstania jednolitego ciasta.
- Uformuj kulę i spłaszcz. Owiniętą folią spożywczą schowaj do lodówki na czas przygotowywania masy makowej.
Masa makowa
- Wsyp mak do dużej miski i zalej wrzącą wodą do pokrycia. Przemieszaj, wyrównaj, aby cały mak był w wodzie. Odstaw na max. 30 minut, aby częściowo przestygnął.
- Mak odciśnij na dużym sitku/durszlaku wyłożonym czystą ścierką kuchenną. Nie dociskaj zbyt mocno, powinien pozostać wilgotny.
- Przesyp mak z powrotem do miski. Wmieszaj miękkie masło.
- Dodaj cukry, mielone migdały, miód i bakalie.
- Oddziel białka od żółtek. Żółtka wmieszaj do ciasta.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno, po czym delikatnie wmieszaj do masy makowej.
- Ciasto kruche podziel na 2 części, jedną dużo mniejszą, którą wykorzystasz do dekoracji. Do niej możesz dodać nieco maku w ziarnach, aby ładniej wyglądało (zagnieć z makiem lub posyp nim rozwałkowanie ciasto i dociśnij wałkiem).
Makowiec na kruchym cieście
- Resztę ciasta rozwałkuj na blacie wysypanym lekko mąką. Nadaj ciastu kształt prostokąta, po czym przełóż placek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj brzegi.
Wyłóż na ciasto kruche masę makową, wyrównaj. - Odłożone ciasto rozwałkuj i wykrój gwiazdki (możesz też inne kształty). Ułóż na maku wg upodobania i lekko dociśnij.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C przez ok. 55-60 minut, wyjmij i pozostaw do wystudzenia. Ciepły może się rozlatywać! Najlepiej smakuje po lekkim schłodzeniu. Przechowuj w lodówce pod przykryciem, zjedz w ciągu 5-7 dni.