You are currently viewing Babka czekoladowa bez cukru na majonezie

Babka czekoladowa bez cukru na majonezie

()

Delikatna, bardzo wilgotna, błyskawiczna do zrobienia, mega czekoladowa… Idealna babka czekoladowa bez cukru na majonezie! W składzie jest majonez Kielecki zamiast roztopionego masła lub oleju, które dawałam dotąd do takich szybkich wypieków. Dlaczego tym razem majonez? W ogóle jak to babka na majonezie? Kiedyś myślałam, że to żart. Ale jaki majonez? Wcale go nie czuć! Dziś wiem, że majonez i wypieki świetnie się łączą. Wiem, co mówię, bo zapachu majonezu bardzo nie lubię. Ktokolwiek spróbuje tej pięknej babki w te święta, dopóki się nie dowie, nawet nie wpadnie na myśl, że jest na majonezie.

babka czekoladowa bez cukru na bananach przepis

Kultowa marka, Majonez Kielecki, jest najbardziej znanym produktem WSP „Społem”. Produkuje się go już od 1959 roku! I od początku aż po dziś dzień jest to majonez jak domowy: naturalny, bez konserwantów, zagęszczaczy czy przeciwutleniaczy. Ma doskonały smak, kremową konsystencję i intensywny aromat. Na podstawie receptury Kieleckiego została opracowana Polska Norma majonezu. Najwyższej jakości składniki sprawiają, że Majonez Kielecki od pokoleń cieszy się uznaniem polskich i zagranicznych konsumentów oraz ekspertów kulinarnych. Kielecki otrzymał już wiele nagród i wyróżnień. Obecnie jest to drugi najchętniej kupowany w Polsce majonez. Jego skład jest bowiem bardzo prosty: olej rzepakowy, żółtko jaja, musztarda i przyprawy. Zero chemii. I to mnie przekonuje. Nie żebym kupowała wyłącznie zdrowe produkty, ale jak tylko się da, robię to.

Wielkość formy: 25 cm średnicy
Czas przygotowania: 5 minut mieszania + 40 minut pieczenia

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki miodu (lub więcej) – może być też inne płynne słodzidło
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao (25 g)
  • 200 g jogurtu naturalnego (przeciętnej wielkości opakowanie)
  • 100 ml mleka
  • 5 łyżek Majonezu Kielecki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być pszenna) (ok 125 g)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub orkiszowej) (ok 85 g) – sprawdzałam jeszcze z większą ilością mąki i wtedy wychodzi mniej mokre, dlatego jeśli wolisz konsystencję zbliżoną do babki piaskowej, dodaj 1 i 1/3 szklanki mąki)
  • garść grubo posiekanej mlecznej lub gorzkiej czekolady

Polewa czekoladowa:

  • 100 czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Formę na babkę dokładnie wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  2. Banana rozgnieć widelcem. Wbij jajka, dodaj mleko, jogurt, majonez i miód. Wymieszaj trzepaczką dokładnie. Moje ciasto nie było zbyt słodkie, w sumie może nawet za słabo. Dlatego śmiało możesz podwoić ilość miodu, a jeśli lubisz mocno słodkie ciasto nawet potroić. Choć w połączeniu z czekoladą, mogłoby być już za dużo. Jak kto lubi ?
  3. Do osobnej miski przesiej suche składniki. Wsyp do mokrych i połącz. Wsyp czekoladę, przemieszaj i przelej do formy.
  4. Piecz w 160-170°C przez ok 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po kilku minutach wysyp ciasto z formy i wystudź. Polej polewą i poczekaj, aż stwardnieje. Choć całość najlepsza, gdy babka już wystudzona, ale polewa jeszcze miękka.
  5. Czekoladę z masłem roztop w kąpieli wodnej i od razu nakładaj na babkę. Możesz po chwili posypać startą białą czekoladą.

Przepis zawiera lokowanie produktu Majonez Kielecki. 

Wpis powstał we współpracy z producentem Majonezu Kieleckiego.

Po więcej wielkanocnych inspiracji kulinarnych odsyłam Cię do mojego darmowego e-booka. Pospiesz się, bo zostało już tylko trzy dni do świąt!

W e-booku znajdziesz 4 przepisy na śniadanie Wielkanocne w nowej odsłonie oraz 4 przepisy na słodkie wypieki oraz rady, jak upiec perfekcyjne ciasto do mazurków i jak stworzyć szybką dekorację nie tylko na święta, ale ogólnie na wiosnę.

Polecam!

♥♥♥

Robiłaś już ciasta z majonezem? Jak Ci smakowały?

Zachęcam Cię do przetestowania mojego przepisu i koniecznie dodaj zdjęcie w social media gotowego wypieku czy innego dania. Oznacz mnie, żebym mogłam zajrzeć 🙂 @kesycodziennosci na FB i na Instagramie 🙂

To mój ostatni wpis przed świętami, wyjątkowo w czwartek, by nie zabrakło Ci słodkich inspiracji na świąteczny stół. Usłyszymy się prawdopodobnie w środę po świętach, choć jeszcze nie jestem pewna, czy nie przedłużę wolnego 😉

Życzę Ci, aby ta Wielkanoc była pachnąca babkami, mazurkami, jajkiem, żurkiem, uśmiechem i miłością,
aby nie zabrakło słońca ani za oknem, ani na twarzach, ani na talerzu,
aby był to czas refleksji nad życiem, czas zjednoczenia z Bogiem i rodziną,
czas na to, co w życiu najważniejsze.

Wesołego Alleluja!

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 4 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.