Sezon wakacyjny powoli dobiega końca. Przyjemne leniuchowanie w promieniach słońca i wędrówki po lasach i górach trzeba będzie odłożyć na kolejny rok. Zamiast tego przyjdzie jesień, a wraz z nią… czas przeziębień.
Powinniśmy zatem już teraz lepiej zadbać o zdrowie i dobrą formę, między innymi poprzez stosowanie właściwej diety. Wielkim wsparciem potrafią być w tym przyprawy. Zastanawiasz się, jak mogą pomóc przyprawy na przeziębienie?
Jeśli chciałabyś dowiedzieć się więcej na temat tego, jakie przyprawy pomagają przy jesiennym przeziębieniu, zapraszam do lektury.
Przyprawy – bogactwo smaku, zapachu i prozdrowotnych właściwości
Mianem przypraw określa się niezmiernie bogatą grupę produktów spożywczych, o zróżnicowanym właściwościach. Najczęściej są to składniki roślinne, które wzbogacają smak, konsystencję i kolor każdej potrawy.
W zależności od upodobań można sięgać po rozmaite produkty, powszechnie dostępne na rynku.
Wiele składników ziołowych, pochodzących zarówno z różnych zakątków świata, jak i z naszych rodzimych łąk i pól, ma także szereg prozdrowotnych właściwości. Dzięki temu bywają stosowane do poprawiania odporności lub jako wsparcie, gdy już infekcja się pojawi.
Naturalne sposoby na jesienne infekcje
Przyprawy na przeziębienie? Jak najbardziej!
Istnieje wiele przypraw, które bywają sporym wsparciem przy jesiennej infekcji.
Wiele z powszechnie dostępnych składników potrafi rozgrzewać i leczyć. Niektóre z nich wykazują nawet właściwości antybakteryjne lub przeciwzapalne i bywają uznawane za naturalne antybiotyki. Część z ziół sprawdza się też jako wsparcie w łagodzeniu kaszlu i kataru.
Zanim jednak zdecydujemy się na wprowadzenie do naszej diety przypraw, warto zadbać o to, żeby zawsze wybierać wyłącznie składniki najwyższej jakości, pochodzące ze sprawdzonych upraw. Wsparciem w dotarciu do renomowanych producentów może być na przykład sklep z przyprawami SklepAgnex.pl, wyspecjalizowany w naturalnej, zdrowej żywności.
Jakie zatem przyprawy powinny na dobre pojawić się w naszej jesiennej diecie, jeśli nie chcemy cierpieć z powodu kaszlu i kataru?
Imbir – eliksir zdrowia
Imbir to przyprawa, którą powszechnie używa się w medycynie Dalekiego Wschodu. Ma on bowiem szereg prozdrowotnych właściwości. Do najważniejszych zalicza się wsparcie układu trawiennego, ale także działanie przeciwzapalne i mocno rozgrzewające, dzięki czemu imbir idealnie sprawdza się przy leczeniu objawów przeziębienia. W jego składzie znajdziemy wiele witamin, w tym A, C, E, K i niektóre z grupy B, oraz składników mineralnych.
W jakiej formie najlepiej go spożywać? Plasterki świeżego imbiru warto dodać do herbaty z odrobiną soku malinowego. Można również postawić na napój niezmiernie popularny u naszych czeskich sąsiadów, czyli kilku plasterków imbiru i cytryny zalanych wrzątkiem. Taki napój naprawdę rozgrzewa i skutecznie udrażnia zatkany nos.
Goździki – aromatyczne i przydatne
Uwielbiamy dodawać goździki do wypieków oraz rozmaitych napojów. Wzbogacają aromat niemal każdej potrawy.
Warto również pamiętać o tym, że te niewielkie, suszone pąki kwiatowe goździkowca mają szereg bardzo cennych właściwości. W ich składzie znajdziemy bowiem sporo witamin, w tym niemal wszystkie z grupy B: tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy.
Przyprawa ta ma właściwości rozgrzewające i przeciwbólowe, a także wspiera walkę z przeziębieniem. Wystarczy tylko dodać ją na przykład do gorącej herbaty.
Kurkuma – nie tylko piękny kolor
Kurkumę kojarzymy głównie jako barwnik kulinarny. Nie każdy jednak wie, że w tym niepozornym proszku znajduje się wiele witamin, a także wapń, żelazo, potas, sód i cynk.
Kurkuma ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe, przez co staje się wręcz niezbędnym dodatkiem do jesienno-zimowej diety, jeśli chcemy zachować przez cały ten czas optymalną kondycję.
Czosnek – naturalny antybiotyk
Najpopularniejszą przyprawą, powszechnie wykorzystywaną jako wsparcie przy leczeniu objawów przeziębienia i grypy jest oczywiście czosnek. Bywa on nazywany nawet naturalnym antybiotykiem, gdyż skutecznie zwalcza bakterie z grupy paciorkowców. Za jego intensywne właściwości lecznicze odpowiada allicyna, czyli niezmiernie przydatna substancja bioaktywna, pochodna związków siarkoorganicznych.
Regularne jedzenie czosnku wzmacnia układ odpornościowy i sprawia, że czujemy się lepiej, a wszelkie infekcje pojawiają się u nas zdecydowanie rzadziej.
Jak widzisz, przyprawy na przeziębienie naprawdę się przydają. A to tylko przykładów – przypraw jest całe mnóstwo! Sprawdź też miód i jego właściwości – to prozdrowotny naturalny produkt, po który również warto sięgnąć u progu jesieni.
Zdrowie zaklęte w naturze
Jesień i zima wcale nie muszą oznaczać niekończącego się pasma przeziębienia i grypy. Trzeba jednak o siebie zadbać. Niezbędna jest oczywiście aktywność fizyczna, higieniczny tryb życia oraz prawidłowa dieta, pełna odpowiednio dobranych składników.
Wśród nich powinny się bezwzględnie znaleźć przyprawy. Gwarantują bogaty smak ulubionych potraw, wspierają odporność, a w razie pojawienia się pierwszych oznak infekcji, skutecznie pomagają wrócić do optymalnej formy.
Pingback: Przyprawy na przeziębienie – czy są w stanie pomóc? | mama radzi | BlogLINE.pl