Święta za zaledwie kilka dni, ale Ty wciąż nie wybrałaś przepisu na domowe ciasta świąteczne? Sernik, makowiec, szarlotka, ciasteczka czy może keks? Czasu już niewiele, ale w weekend można podziałać, dlatego przychodzę z odsieczą, niosąc naręcze przepisów na ciasto bożonarodzeniowe oraz na ciasteczka. Wybieraj, skomponuj listę zakupów, zaplanuj dzień na pieczenie swoich wypieków i do boju. Aby ułatwić Ci zaplanowanie pieczenia, do każdego pomysłu dopisałam, kiedy najlepiej piec, aby w Boże Narodzenie cieszyć się najlepszym smakiem. Za miodownik zabieram się już dziś, bo do niego trzeba najwięcej cierpliwości. Do dzieła!
15 pomysłów na ciasto bożonarodzeniowe
- Jabłecznik na cieście kruchym z orzechami włoskimi i pianką kokosową – to szarlotka z bardzo dużą ilością jabłek, tak jak lubię najbardziej.
- Szarlotka z malinami i chrupiącą kruszonką – kwaskowata, bardziej malinowa niż jabłkowa, ale można zmniejszyć ilość malin na rzecz jabłek, do tego idealnie kruche ciasto z mąką pełnoziarnistą i chrupiąca kruszonka z płatków owsianych. Jabłecznik i szarlotkę najlepiej upiec w wigilię, najsmaczniejsza jest jeszcze ciepła (pojedyncze porcje można podgrzewać w mikrofalówce przed podaniem).
- Sernik z pomarańczą na czekoladowym spodzie (sprawdź też 10 innych propozycji na sernik). Serniki pieczone można upiec dzień przed wigilią, bo z każdym dniem stają się smaczniejsze. Poza tym sernik przed podaniem musi się mocno schłodzić. Wytrzyma nawet tydzień czasu, oczywiście koniecznie przechowywany w lodówce, sprawdzone.
- Tarta z gruszkami i kardamonem – może nie jest tak oczywistym bożonarodzeniowym ciastem, jeśli jednak nie przepadasz na szarlotką lub szukasz urozmaicenia, warto spróbować tej tarty. Również najlepiej upiec ją w wigilię.
- Rolada orzechowa z musem jabłkowo-marchewkowym – jesienne ciasto, które na pewno zaskoczy na świątecznym stole. Można upiec w wigilię rano, aby do Bożego Narodzenia spokojnie sobie stężało w lodówce. Rankiem po śniadaniu rozwiń roladę z zabezpieczającej ściereczki lub folii spożywczej, polej polewą i udekoruj orzechami.
- Miodownik – przepisów na niego wiele, ale zauważyłam, ze mało który ma w sobie tylko miód, bez cukru. Taki zaś znalazłam u Asi ze Smakołyki Asi. Wygląda kusząco, prawda? Jest trochę wymagający, ale… Miodownik ma to do siebie, że z każdym dniem smakuje lepiej. Placki miodowe warto upiec już kilka dni przed wigilią, zostawić w chłodnym miejscu na dobę lub więcej, po czym przełożyć kremem i znów schować do zimna na 2-3 dni, aby ciasto zmiękło, a wszystkie smaki połączyły się. Tak jest i mój plan na miodownik orzechowy.
- Babeczki marchewkowe lub ciasto marchewkowe – dla jednych typowe ciasto świąteczne, dla innych nie. Ale na pewno smaczne i zdrowe. Można upiec nawet w Boże Narodzenie, bo poza tarciem marchewki są banalne i błyskawicznie się je robi. Ale zachowują świeżość przez kilka dni. Możesz też zrobić babeczki dyniowe – niemal identyczne w przygotowaniu i składem, nie trzeba wcześniej piec dyni i są równie pyszne i delikatne.
- Tort makowiec czekoladowy – efektowne ciasto dla amatorów makowca i czekolady. Długo zachowuje świeżość, można upiec dzień przed Wigilią, a następnego dnia udekorować i ponownie schłodzić.
- Ciasteczka kokosowe pełnoziarniste – proste do zrobienia, aczkolwiek jak to przy ciasteczkach, jest trochę zabawy. Dlatego warto je zrobić już na kilka dni przed świętami.
- Piernikowe muffinki – na pieczenie tradycyjnych pierniczków czy pierników już za późno, ale Kasia z Wysmakowane ma fajny przepis na babeczki piernikowe niczym renifery. Warto je zrobić w samą wigilię, bo im świeższe, tym smaczniejsze.
- Ciasteczka z otrębami i marmoladą – sycące i pyszne, śmiało można zrobić je dzień przed wigilią.
- Tort pierniczkowo-żurawinowy – autorstwa Asi z bloga Smakołyki Asi, oryginalny pomysł dla wielbicieli tortów i ciast z puszystym kremem – do tego aromaty korzennych przypraw i kwaśnej żurawiny.
- Piernik marchewkowy z orzechami i polewą czekoladową – nie lubię pierników, ale ten kusi mnie mocno! To kolejny pyszny przepis ze Smakołyki Asi.
- Dietetyczny sernik bez mąki i cukru – dla fanów fit ciast też coś znalazłam. U Ani z bloga Zjem Cię znajdziesz wyjątkowy sernik, prosty i lekki. Możesz upiec w wigilię lub dzień przed.
- Makowiec zawijany – to mój zeszłoroczny, pyszny przepis – na blogu pojawi się już jutro, nie przegap! 🙂
♥♥♥
Które ciasto świąteczne jest Twoim faworytem? Masz jakieś swoje ulubione przepisy? Podziel się nimi, a moje pomysły póść dalej w świat, żeby inni niezdecydowani skorzystali 🙂