Lubisz makowce? Dla mnie to obowiązkowy punkt w menu bożonarodzeniowym, obok sernika oczywiście. Moje zeszłoroczne dzieło to był makowiec z prawdziwego zdarzenia! Dużo dobrego dla każdego – dużo maku, mnóstwo bakalii, czekolada i bez zbędnego kruchego ciasta 🙂 Do tego ciasto było wilgotne, pachnące i długo utrzymujące świeżość. Ostatnie kawałki zniknęły jakiś tydzień po upieczeniu. Bazowałam na przepisie na makowiec czekoladowy Pani Doroty z mojewypieki.com, którą nieraz już podglądałam, szczególnie w kwestii świątecznych wypieków. Robiłam jej makowiec dwa razy, ale dopiero ten wyszedł idealnie, gdy stworzyłam makowiec jako tort gwiazda. Miał być w kształcie gwiazdy, ale ostatecznie gwiazda jest tylko w formie dekoracji. Dodatki możesz zmieniać wedle upodobania.
Składniki
na tortownicę o średnicy 26 cm:
- 1-2 paczki herbatników maślanych (u mnie pół na pół pełnoziarniste i zwykłe duże Bonitki)
- marmolada wieloowocowa
- cukrowe ozdoby do dekoracji
- drobno siekane orzechy do dekoracji
makowiec czekoladowy:
- 600 g maku mielonego
- mleko/woda do zalania maku ponad pół litra
- 6 dużych jajek w temperaturze pokojowej
- 120 masła w temperaturze pokojowej
- 120 g startej czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół)
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 5 łyżek domowego cukru waniliowego
- 60 g suszonej żurawiny
- 60 g rodzynek
- 60 g orzechów włoskich grubo pokrojonych lub suszonej śliwki
- 60 g drobno pokrojonych suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 5 łyżek drobno zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
- Mak zalej wrzącym mlekiem/wodą do pokrycia. Odstaw do ostudzenia i odlej na sitku wyłożonym szmatką. Odciśnij w szmatce z nadmiaru mleka. Przesyp do miseczki.
- Białka oddziel od żółtek. Miękkie masło utrzyj z cukrami, aż stanie się jasne i puszyste. Dodawaj po 1 żółtku, miksując dalej, do połączenia. Do masy dodaj zmielony mak, bakalie, miód, czekoladę, mąkę i orzechy. Zmiksuj tylko do połączenia.
- Spód tortownicy wyłóż 1/3 herbatników, niektóre połam, aby dopasować. Resztę herbatników połącz w pary, smarując jeden marmoladą i przykrywając drugim.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj do ciasta. Połowę ciasta wlej na herbatniki, wyrównaj. Ułóż herbatniki z marmoladą. Wylej na górę resztę masy i wyrównaj.
- Piecz w ok 170°C przez co najmniej 60-70 minut, aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy. Zostaw w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
Zdradzę Ci coś, bo wiesz… nie zapisałam sobie czasu pieczenia. Wiem, że to była dobra godzina. Ciasto wychodzi dość wysokie, więc potrzebuje sporo czasu, by dojść w środku. Mój piekarnik za to wszystko ustawicznie przypala z góry i z tyłu, ratowałam się folią aluminiową, ale… dałam ją na początku, na surowe ciasto. Nigdy tego nie rób! Masz gwarantowane, że rosnące ciasto się do niej przyklei. Usunęłam folię w czasie pieczenia, a pod nią było wciąż surowe ciasto. Ale nie nic nie opadło. I tak się jeszcze spiekło… Obserwuj ciasto pod koniec czasu, jaki podałam, i zdaj się też na doświadczenia ze swoim piekarnikiem. Każdy jest inny.
polewa z czekolady i kakao
Składniki:
- 150 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 4,5 łyżki cukru pudru
- 4 – 5 łyżek mleka
- 3 łyżki naturalnego ciemnego kakao
Przygotowanie:
- Masło podgrzej z przesianym cukrem pudrem (w kąpieli wodnej lub w rondelku z grubym dnem), aż do rozpuszczenia cukru.
- Dodaj masło i czekoladę. Podgrzewaj dalej i mieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
- Wsyp przesiane kakao i wymieszaj do połączenia, uważaj, by nie zostały żadne grudki. Zdejmij garnek z kąpieli wodnej.
- Lekko przestudzoną polewą udekoruj wystudzony makowiec. Od razu nałóż cukrowe dekoracje, aby dobrze się trzymały polewy.
♥♥♥
Ja w tym roku trochę wrócę do przepisów z poprzednich lat, tworząc z nich lepszą wersję. 🙂 A jakie ciasta Ty robisz co roku na święta? Zawsze to samo czy eksperymentujesz?
Makowce uwielbiam w każdej postaci. Ciasto wygląda super. Artur
Dzięki. Smakuje przynajmniej tak dobrze jak wygląda ?
Bardzo lubię makowce 🙂 Jedyne co to nie lubię rodzynek w nich zawartych 😉
Może wreszcie przekonam się do makowców, tak apetycznie wygląda
Naprawdę warto ?
Fajny ten makowiec 🙂
Bardzo zjawiskowe, świąteczne ciasto 🙂
Idealne na święta ?
Pięknie się prezentuje 🙂
Dziękuję ?
Uwielbiam makowce, aczkolwiek torty to nie moja działka..
Pięknie się prezentuje 🙂
Fajny przepis! Makowce uwielbiam ??❤️
Brzmi na bardzo pracochłonny. U mnie w tym roku kruche ciasteczka z marmoladą, wyvinane z foremek Star Wars 😀 Do tego drożdżowe z makiem, w kształcie słońca 🙂 I jak mnie najdzie ochota, żeby jeszcze postać w kuchni, to zrobię pierniczki z własnej roboty przyprawą 🙂
Pychotka! Najbardziej nie mogę doczekać się właśnie świątecznych makowców.
Ja też, ale sernika też 🙂 tak rzadko je robię, że smakują wtedy wyjątkowo 🙂
U na s na święta zawsze tradycyjny makowiec, ale twój wygląda apetycznie, może na sylwestra się skusimy.
O jeju, wspaniałe ciasto! wygląda jak tort, a nie makowiec
Dzięki 😀 O to chodzi. A smakuje jak najlepszy makowiec na świecie, przynajmniej dla mnie 🙂
Pingback: Seromakowiec na biszkopcie | Kęsy Codzienności
Pingback: 29 pomysłów na przepisy z czekoladą | desery i słodkości | Kęsy Codzienności
Pingback: Polewa czekoladowa - 5 pomysłów | domowe przepisy | Kęsy Codzienności