You are currently viewing Makowiec tort – Twoja gwiazda na stole

Makowiec tort – Twoja gwiazda na stole

()

Lubisz makowce? Dla mnie to obowiązkowy punkt w menu bożonarodzeniowym, obok sernika oczywiście. Moje zeszłoroczne dzieło to był makowiec z prawdziwego zdarzenia! Dużo dobrego dla każdego – dużo maku, mnóstwo bakalii, czekolada i bez zbędnego kruchego ciasta 🙂 Do tego ciasto było wilgotne, pachnące i długo utrzymujące świeżość. Ostatnie kawałki zniknęły jakiś tydzień po upieczeniu. Bazowałam na przepisie na makowiec czekoladowy Pani Doroty z mojewypieki.com, którą nieraz już podglądałam, szczególnie w kwestii świątecznych wypieków. Robiłam jej makowiec dwa razy, ale dopiero ten wyszedł idealnie, gdy stworzyłam makowiec jako tort gwiazda. Miał być w kształcie gwiazdy, ale ostatecznie gwiazda jest tylko w formie dekoracji. Dodatki możesz zmieniać wedle upodobania.

makowiec tort gwiazda

Składniki
na tortownicę o średnicy 26 cm:

  • 1-2 paczki herbatników maślanych (u mnie pół na pół pełnoziarniste i zwykłe duże Bonitki)
  • marmolada wieloowocowa
  • cukrowe ozdoby do dekoracji
  • drobno siekane orzechy do dekoracji

makowiec czekoladowy:

  • 600 g maku mielonego
  • mleko/woda do zalania maku ponad pół litra
  • 6 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 120 masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g startej czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół)
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 5 łyżek domowego cukru waniliowego
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 60 g rodzynek
  • 60 g orzechów włoskich grubo pokrojonych lub suszonej śliwki
  • 60 g drobno pokrojonych suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5 łyżek drobno zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Mak zalej wrzącym mlekiem/wodą do pokrycia. Odstaw do ostudzenia i odlej na sitku wyłożonym szmatką. Odciśnij w szmatce z nadmiaru mleka. Przesyp do miseczki.
  2. Białka oddziel od żółtek. Miękkie masło utrzyj z cukrami, aż stanie się jasne i puszyste. Dodawaj po 1 żółtku, miksując dalej, do połączenia. Do masy dodaj zmielony mak, bakalie, miód, czekoladę, mąkę i orzechy. Zmiksuj tylko do połączenia.
  3. Spód tortownicy wyłóż 1/3 herbatników, niektóre połam, aby dopasować. Resztę herbatników połącz w pary, smarując jeden marmoladą i przykrywając drugim.
  4. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj do ciasta. Połowę ciasta wlej na herbatniki, wyrównaj. Ułóż herbatniki z marmoladą. Wylej na górę resztę masy i wyrównaj.
  5. Piecz w ok 170°C przez co najmniej 60-70 minut, aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy. Zostaw w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

Zdradzę Ci coś, bo wiesz… nie zapisałam sobie czasu pieczenia. Wiem, że to była dobra godzina. Ciasto wychodzi dość wysokie, więc potrzebuje sporo czasu, by dojść w środku. Mój piekarnik za to wszystko ustawicznie przypala z góry i z tyłu, ratowałam się folią aluminiową, ale… dałam ją na początku, na surowe ciasto. Nigdy tego nie rób! Masz gwarantowane, że rosnące ciasto się do niej przyklei. Usunęłam folię w czasie pieczenia, a pod nią było wciąż surowe ciasto. Ale nie nic nie opadło. I tak się jeszcze spiekło… Obserwuj ciasto pod koniec czasu, jaki podałam, i zdaj się też na doświadczenia ze swoim piekarnikiem. Każdy jest inny.

polewa z czekolady i kakao

Składniki:

  • 150 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4,5 łyżki cukru pudru
  • 4 – 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki naturalnego ciemnego kakao

Przygotowanie:

  1. Masło podgrzej z przesianym cukrem pudrem (w kąpieli wodnej lub w rondelku z grubym dnem), aż do rozpuszczenia cukru.
  2. Dodaj masło i czekoladę. Podgrzewaj dalej i mieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
  3. Wsyp przesiane kakao i wymieszaj do połączenia, uważaj, by nie zostały żadne grudki. Zdejmij garnek z kąpieli wodnej.
  4. Lekko przestudzoną polewą udekoruj wystudzony makowiec. Od razu nałóż cukrowe dekoracje, aby dobrze się trzymały polewy.

♥♥♥

Ja w tym roku trochę wrócę do przepisów z poprzednich lat, tworząc z nich lepszą wersję. 🙂 A jakie ciasta Ty robisz co roku na święta? Zawsze to samo czy eksperymentujesz? 

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 22 komentarzy

  1. KwadransdlaCiebie

    Bardzo lubię makowce 🙂 Jedyne co to nie lubię rodzynek w nich zawartych 😉

  2. Daria Kastrau

    Może wreszcie przekonam się do makowców, tak apetycznie wygląda

  3. posmakujto!

    Fajny ten makowiec 🙂

  4. Ewa

    Uwielbiam makowce, aczkolwiek torty to nie moja działka..

  5. Szaman Shamansky

    Pięknie się prezentuje 🙂

  6. Blanka Kolago-Szymczak

    Fajny przepis! Makowce uwielbiam ??❤️

  7. Brzmi na bardzo pracochłonny. U mnie w tym roku kruche ciasteczka z marmoladą, wyvinane z foremek Star Wars 😀 Do tego drożdżowe z makiem, w kształcie słońca 🙂 I jak mnie najdzie ochota, żeby jeszcze postać w kuchni, to zrobię pierniczki z własnej roboty przyprawą 🙂

    1. Anna Wojtyna

      Ja też, ale sernika też 🙂 tak rzadko je robię, że smakują wtedy wyjątkowo 🙂

  8. Grafy w podróży

    U na s na święta zawsze tradycyjny makowiec, ale twój wygląda apetycznie, może na sylwestra się skusimy.

  9. Aga Agar

    O jeju, wspaniałe ciasto! wygląda jak tort, a nie makowiec

    1. Anna Wojtyna

      Dzięki 😀 O to chodzi. A smakuje jak najlepszy makowiec na świecie, przynajmniej dla mnie 🙂

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.