Święta coraz bliżej, pora zbierać pyszne przepis na ciasta i ciasteczka świąteczne. Kruche ciasteczka kokosowe pełnoziarniste zawierają stosunkowo niewiele cukru, nie są zbyt słodkie, więc w sam raz dla najmłodszych. I naprawdę kruchutkie, ale nie rozsypują się. Po prostu pyszne. Trzeba też pamiętać, że dekorując lukrem czy czekoladą mocno je dosłodzisz. Pyszne do kawki i idealne na święta Bożego Narodzenia. Choć nie tylko – możesz zrobić je w dowolnych kształtach, dostosowując do okazji. Zaproś dzieci do kuchni, razem wykrawajcie ciasteczka, a potem dekorujcie. Zabawy będzie cała masa. Sprzątania niestety też… 😉
Myślę, że cukier w ciasteczkach można zamienić na np. erytrol (tu przeczytasz więcej o różnych zamiennikach cukru). Inspiracją do tego przepisu były markizy cytrynowe pani Doroty z niezawodnego bloga Moje Wypieki. Robiłam z tego przepisu kilka rodzajów ciastek (tylko raz dokładnie takie jak, w jej przepisie), aż doszłam do tych pysznych i chrupkich ciastek kokosowych.
Składniki na ciasteczka kokosowe pełnoziarniste:
- 200 g masła (temperatura pokojowa)
- 1 średnie jajko
- 0,5 szklanki drobnych wiórków kokosowych bez konserwantów
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej lub typ 650 (możesz zamienić na orkiszową)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego (najlepiej zmielić w młynku do kawy na puder)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrami na jasną puszystą masę. Trwa to dobre kilka minut. Wbij jajko i zmiksuj do połączenia.
- Wsyp przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Zmiksuj na mniejszych obrotach do powstania gęstej masy. Podziel ciasto na pół. Uformuj 2 kule i każdą zawiń szczelnie w folię aluminiową, lekko spłaszczając. Schłódź w lodówce min 2 h lub ok 1 h w zamrażalniku. Ciasto kruche spokojnie można przechowywać do 5 dni w lodówce lub kilka tygodni, ba, miesięcy w zamrażalniku (sprawdzone).
- Rozwałkuj jedną część ciasta na oprószonej mąką stolnicy lub blacie na grubość ok 3-4 mm. Im cieńsze, tym krócej będą się piekły (i odwrotnie), ale tym łatwiej przypalić. Wycinaj wykrawaczkami ulubione wzory. Układaj ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy.
- Przed samym pieczeniem można schłodzić blaszki z ciastkami przez 15 minut w lodówce. Nie jest to jednak absolutnie konieczne, bo piekłam i tak, i tak. Piecz ciasteczka kokosowe do lekkiego zrumienienia w 160-180°C. Odłóż do przestudzenia, wtedy nabiorą odpowiedniej twardości. Dekoruj zimne ciasteczka.
- Piekłam ciastka w starym piekarniku i tam w 160°C wystarczyło im 4-6 minut, zależnie od wielkości ciastek. Według przepisu oryginalnego jest to 180°C i 12 minut. Warto więc obserwować pieczenie pierwszej tury, by nie przypalić. W nowym piecu ciasteczka dopiero przede mną, a po doświadczeniu z szarlotką z malinami obstawiam jednak, że będą się piec ok 10-12 minut.
Pingback: 15 pomysłów na ciasto bożonarodzeniowe dla niezdecydowanych | Kęsy Codzienności