Zauważyłaś, że do świąt został raptem miesiąc? Pora na świąteczne przepisy. 🙂 Zbyt wiele ich nie będzie, bo ze starych zdjęć niewiele udało mi się uzyskać, choć przepisów sprawdzonych już trochę mam. I tak to pierwszy raz, jak udaje mi się coś na święta opublikować przed świętami. A najlepsze w tym wszystkim to, że te świąteczne ciasteczka z otrębami i marmoladą powstały… w Sylwestra. 🙂 Zajadaliśmy się nimi w Nowy Rok. Były obłędnie pyszne, kruche, ale bez przesady, w sam raz słodkie, a do tego sycące: marmolady nie żałowałam, a całe ciastka do małych nie należą.
Skrzat zjadł większość ciastek i udaje, że to nie on. 😉
Składniki:
- 230 g masła (lub margaryny) zimnego
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki otrębów dowolnych (u mnie pół na pół owsiane i orkiszowe)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- 0,5 szklanki cukru pudru (można mniej lub więcej)
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub wanilinowego
- dodatkowo marmolada owocowa
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto kruche zagnieć ręcznie lub w malakserze. Podziel na pół, uformuj kule i każdą owiń folią spożywczą. Lekko je spłaszcz i schowaj do zamrażalnika na 1 godzinę (lub do lodówki na 2 godziny).
- Jedną część ciasta rozwałkuj na grubość ok 2-3 mm i szklanką wykrój krążki ok 8-10 cm. Ułóż na blaszce w małych odstępach (bardzo lekko urosną). Posmaruj 1 łyżeczką marmolady
- Resztę ciasta również rozwałkuj i wytnij krążki. W nich mniejszymi wykrawaczami do ciastek o dowolnym kształcie wytnij małe ciasteczka.
- Krążkami z wzorem przykryj ciasto z marmoladą, lekko dociśnij. Piecz 12-15 minut w 170°C do zrumienienia. Wystudź na kratce. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Moje rady:
- Z wyciętych fragmentów możesz upiec zwykłe ciasteczka (4-5 minut) lub zagnieść z powrotem i zacząć od początku.
- Ciasteczka z otrębami można zrobić nawet na kilka dni przed Bożym Narodzeniem i przechowywać w puszce. Nie trzeba dawać do lodówki, aczkolwiek dłużej w niej wytrzymają. Część mąki śmiało możesz zamienić na pełnoziarnistą. Robiłam i takie zeszłego roku, więc polecam.
- Ja ciasteczka robiłam na dwa sposoby. Najpierw część pełnych krążków podpiekłam ok 6 minut, potem posmarowałam marmoladą i upiekłam w całości. Ale w efekcie marmolady było za dużo, bo trudniej się ją rozsmarowywało (ciepłe ciasto kruche jest bardzo delikatne i łatwo je połamać, a marmolada była twarda). I spody były mocniej spieczone. Widać to na kilku ciasteczka na zdjęciach. Resztę zrobiłam już więc bez zabawy w podpiekanie. Wyszło szybciej i sprawniej, a ciasteczka upiekły się idealnie.
♥♥♥
Zdradzisz mi, jakie Ty lubisz i/lub robisz ciasteczka w czasie Bożego Narodzenia?
jakie cudne ciasteczka! zrobię z synem, z pewnością mu się spodobają
wycinanie jest najlepszą atrakcją 🙂
Moje ulubione kruche ciasteczka, ale odrzucam marmoladę 😉
Wyglądają naprawdę pysznie! 🙂 gdyby tak się dało ominąć produkcję i przejść do zajadania się…mniam! 🙂
Robota jest prosta, fajna zabawa. 🙂 Ale zajadanie jeszcze lepsze 😉
Chętnie wypróbuję 🙂
Nie mogę uwierzyć, że zaczyna się ostatni miesiąc! – GRUDZIEŃ już jutro aaaaa 😉 U nas rok temu sprawdziły się ciastka z gwiazdką i na te święta na pewno też je upieczemy, bo ciekawie wyglądają 😉 Te Twoje też są cudne 🙂
No właśnie, to już ten czas. Sama nie wiem, kiedy to minęło. Niedługo zabiorę się za pieczenie z córeczką 🙂 A masz przepis na te ciastka z gwiazdką? Chętnie zobaczę 🙂
Wyglądają pysznie 😉
Dziękuję 🙂
Wyglądają bardzo smacznie 😉 Ja tez w tym roku będę robić kruche ciasteczka z przyprawą do piernika, za to moja Mama, każdego roku siada i robi prawdziwe pierniczki 🙂
Dziękuję. Ja akurat nie lubię pierników takich tych twardych, mocno korzennych 🙂 Ewentualnie te miękkie nadziewane 🙂
to już ten czas! Grudzień za pasem!
Kiedy to minęło? 😉
Uwielbiam kruche ciasteczka! Takich jeszcze nie próbowałam, chyba czas to nadrobić!
Aniu przepięknie ci wyszły. Aż mi się chce biec do kuchni i piec 😉
Uwielbiam ciasteczka z otrębami 😉 To takie must have u mnie w domu, Wypróbuję Twój przepis na pewno 🙂
Miło mi 🙂 Najlepsze w nich jest to, że nawet nie czuć, że zawierają otręby. Można je przemycić 🙂
Wyglądają cudownie! Akurat w ten weekend postanowiłam sobie, ze upieke świąteczne ciasteczka, wiec cieszę się ze znalazłam już przepis 🙂
Ja też się cieszę 🙂 choć jeśli mają być na święta, może lepiej bez marmolady, nie sądzę, by wytrzymały tyle czasu w tej wersji 🙂
Chyba skuszę się na przetestowanie przepisu na te ciacha. 😉
Zachęcam 🙂
Bardzo lubię takie przepisy. Chętnie wypróbuję.
oooo ciastka z dziurką – lubię lubię 😉
Ależ smakowicie wyglądają :0 I przepis nie jest jakiś skomplikowany 🙂
Wyglądają tak smakowicie, że mogłabym je zjeść od razu. Zapisuję w ulubionych
przepięknie wyglądają 🙂
Pingback: Co przygotować dla dzieci do jedzenia na święta? | Gościnne Poniedziałki | Kęsy Codzienności