Seromakowiec, sernik z makiem, jak zwał tak zwał, zawsze to sernik i makowiec w jednym pysznym kawałku, jedno ciasto zamiast dwóch. Świąteczny wypiek równie znany co tradycyjny makowiec czy sernik pieczony. Dziś proponuję Ci pyszny seromakowiec na biszkopcie, pełen bakalii i czekolady, z dodatkiem kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki. Wymaga nieco pracy, ale naprawdę warto! Mi nie wyszło zbyt równo, warstwa sera w większości była mniejsza niż makowca, przez co mak zdominował smak ciasta. Możesz śmiało zrobić masę serową z większej ilości składników. Lub zrób masy makowej. Ciasto wytrzymuje do 7 dni, przechowywane w lodówce, najlepsze w 2-3 dniu od upieczenia.
Moja rada: nie chce Ci się piec biszkoptu? Użyj biszkoptów lub herbatników 🙂
Seromakowiec na biszkopcie
Składniki:
Biszkopt jasny
- 3 jajka
- 70 g mąki pszennej tortowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 50 g domowego cukru waniliowego (lub pół na pół ze zwykłym)
Masa makowa:
- 600 g mielonego maku
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 60 g rodzynek
- 70 g drobno pokrojonych moreli suszonych
- 100 g posiekanej nożem czekolady gorzkiej
- 4 łyżki miodu
- 4 jajka duże
- 1 średni słoiczek dżemu porzeczkowego bez cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego z kardamonem (u mnie Kamis)
Masa serowa:
- 1 kg twarogu mielonego tłustego (lub śmietankowego w wiaderku od Piątnicy – sprawdzony wielokrotnie)
- 50 – 120 g miękkiego masła (50 g przy użyciu sera z Piątnicy)
- 5 dużych jajek
- 2/3 szklanki cukru (u mnie domowy waniliowy)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g suszonej żurawiny
- 30-40 g płatków migdałów do posypania ciasta
Użyłam do masy serowej tego serka z Piątnicy pod marką własną Biedronki:
Przygotowanie:
Biszkopt
- Biszkopt przygotuj wg przepisu podstawowego i wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 8-10 minut w 180°C, do zrumienienia lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź.
- Po wystudzeniu owiń sam biszkopt folią spożywczą i schowaj do lodówki. Możesz go upiec 1-2 dni wcześniej.
Masa makowa:
- Mak wsyp do dużej miski i zalej wrzątkiem do pokrycia. Odstaw do wystudzenia. Odciśnij z nadmiaru wody na durszlaku wyłożonym czystą kuchenną ściereczką. Wsyp z powrotem do miski i odstaw. Możesz zalać mak dzień wcześniej wieczorem, rano odcisnąć.
- Jajka ubij z cukrem z kardamonem na jasną puszystą masę. W tym czasie do maku wmieszaj bakalie, czekoladę, miód i połowę dżemu oraz zmielone płatki owsiane. Spróbuj i ewentualnie dosłódź miodem.
- Do maku dodawaj partiami pianę jajeczną, delikatnie mieszając łyżką. Powstanie lekko napuszona masa makowa.
- Biszkopt posmaruj resztą dżemu porzeczkowego. Wylej masę makową i wyrównaj, odłóż w chłodne miejsce.
Masa serowa:
- Jajka z masłem i cukrem unij na puszystą masę. Dalej ubijając, dodawaj partiami twaróg, aż powstanie puszysta masa serowa.
- Wsyp przesianą mąkę ziemniaczaną oraz suszoną żurawinę. Krótko zmiksuj.
Seromakowiec na biszkopcie – wykończenie
- Wylej masę serową na makową, wyrównaj. Posyp górę płatkami migdałów.
- Wstaw seromakowiec na biszkopcie do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok 70 minut w 170°C (z termoobiegiem – w starym podobne ciasto piekłam bez termoobiegu w 160-170°C). Po tym czasie uchyl lekko piekarnik i zostaw w nim ciasto do całkowitego wystudzenia. Schłódź w lodówce przez kilka godzin. Najlepszy w 2-3 dniu po upieczeniu, wytrzyma do 7 dni (przechowywane w lodówce).
Pingback: Pomysły na świąteczne słodkości | przepis na babkę makową | porady