You are currently viewing Seromakowiec na biszkopcie

Seromakowiec na biszkopcie

()

Seromakowiec, sernik z makiem, jak zwał tak zwał, zawsze to sernik i makowiec w jednym pysznym kawałku, jedno ciasto zamiast dwóch. Świąteczny wypiek równie znany co tradycyjny makowiec czy sernik pieczony. Dziś proponuję Ci pyszny seromakowiec na biszkopcie, pełen bakalii i czekolady, z dodatkiem kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki. Wymaga nieco pracy, ale naprawdę warto! Mi nie wyszło zbyt równo, warstwa sera w większości była mniejsza niż makowca, przez co mak zdominował smak ciasta. Możesz śmiało zrobić masę serową z większej ilości składników. Lub zrób masy makowej. Ciasto wytrzymuje do 7 dni, przechowywane w lodówce, najlepsze w 2-3 dniu od upieczenia.

Moja rada: nie chce Ci się piec biszkoptu? Użyj biszkoptów lub herbatników 🙂

seromakowiec z bakaliami i czekoladą

Seromakowiec na biszkopcie
Składniki:

Biszkopt jasny

  • 3 jajka
  • 70 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g domowego cukru waniliowego (lub pół na pół ze zwykłym)

Masa makowa:

  • 600 g mielonego maku
  • 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 60 g rodzynek
  • 70 g drobno pokrojonych moreli suszonych
  • 100 g posiekanej nożem czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki miodu
  • 4 jajka duże
  • 1 średni słoiczek dżemu porzeczkowego bez cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z kardamonem (u mnie Kamis)

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu mielonego tłustego (lub śmietankowego w wiaderku od Piątnicy – sprawdzony wielokrotnie)
  • 50 – 120 g miękkiego masła (50 g przy użyciu sera z Piątnicy)
  • 5 dużych jajek
  • 2/3 szklanki cukru (u mnie domowy waniliowy)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 30-40 g płatków migdałów do posypania ciasta

Użyłam do masy serowej tego serka z Piątnicy pod marką własną Biedronki:

ser śmietankowy w wiaderku Piątnica do sernika

Przygotowanie:

Biszkopt

  1. Biszkopt przygotuj wg przepisu podstawowego i wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj.
  2. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 8-10 minut w 180°C, do zrumienienia lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź.
  3. Po wystudzeniu owiń sam biszkopt folią spożywczą i schowaj do lodówki. Możesz go upiec 1-2 dni wcześniej.

Masa makowa:

  1. Mak wsyp do dużej miski i zalej wrzątkiem do pokrycia. Odstaw do wystudzenia. Odciśnij z nadmiaru wody na durszlaku wyłożonym czystą kuchenną ściereczką. Wsyp z powrotem do miski i odstaw. Możesz zalać mak dzień wcześniej wieczorem, rano odcisnąć.
  2. Jajka ubij z cukrem z kardamonem na jasną puszystą masę. W tym czasie do maku wmieszaj bakalie, czekoladę, miód i połowę dżemu oraz zmielone płatki owsiane. Spróbuj i ewentualnie dosłódź miodem.
  3. Do maku dodawaj partiami pianę jajeczną, delikatnie mieszając łyżką. Powstanie lekko napuszona masa makowa.
  4. Biszkopt posmaruj resztą dżemu porzeczkowego. Wylej masę makową i wyrównaj, odłóż w chłodne miejsce.

Masa serowa:

  1. Jajka z masłem i cukrem unij na puszystą masę. Dalej ubijając, dodawaj partiami twaróg, aż powstanie puszysta masa serowa.
  2. Wsyp przesianą mąkę ziemniaczaną oraz suszoną żurawinę. Krótko zmiksuj.

Seromakowiec na biszkopcie – wykończenie

  1. Wylej masę serową na makową, wyrównaj. Posyp górę płatkami migdałów.
  2. Wstaw seromakowiec na biszkopcie do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok 70 minut w 170°C (z termoobiegiem – w starym podobne ciasto piekłam bez termoobiegu w 160-170°C). Po tym czasie uchyl lekko piekarnik i zostaw w nim ciasto do całkowitego wystudzenia. Schłódź w lodówce przez kilka godzin. Najlepszy w 2-3 dniu po upieczeniu, wytrzyma do 7 dni (przechowywane w lodówce).

seromakowiec na biszkopcie przepis

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.