Indyk to zdrowe, chude mięso. Świetna odmiana na lubujących się w drobiu. Dziś mam coś pysznego – rolady z indyka z mięsem mielonym w sosie śmietanowym z pieczarkami i majerankiem. Delikatne, soczyste mięso pachnące majerankiem. I ten sos śmietanowy! Przyznaję, że wylizywałam z formy, bo bajecznie pyszny i kremowy 😉 Niezbyt skomplikowane danie, przez połowę czasu robi się samo. 🙂 Nie trzeba stać nad garnkiem i pilnować, by się coś nie przypaliło, odwracać itp.
No i możesz samo mięso naszykować dzień wcześniej wieczorem, kolejnego dnia przygotuj pieczarki i upiecz. W czasie pieczenia rolad z indyka zdążysz ugotować kaszę albo na drugim poziomie upiec ziemniaki pokrojone w łódki.
Te roladki świetnie sprawdzą się też na zimno, cienko pokrojone, niczym wędlina. Sprawdzone. 🙂
Danie przygotowywałam na większą ilość osób, jednak śmiało możesz zmniejszyć ilość składników do własnych potrzeb (lub zwiększyć).
Ilość porcji: 7
Rolady z indyka z mięsem mielonym w sosie śmietanowym z pieczarkami i majerankiem
Składniki:
- ok 800 g sznycli z fileta z indyka (7 plastrów)
- 300 g mielonego mięsa z łopatki wp.
- 2 ząbki czosnku
- 250 g małych pieczarek
- sól, pieprz kolorowy lub czarny świeżo mielony
- 1 kopiasta łyżeczka musztardy sarepskiej
- 5 kopiastych łyżek śmietany 18%
- 1/2-2/3 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- kilka ogórków kiszonych (niezbyt słonych) lub małosolnych
- kilka gałązek świeżego majeranku (lub 1-2 łyżeczki suszonego)
- 7 lub więcej plasterków masła + do posmarowania formy
Przygotowanie:
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miski. Dodaj mięso mielone, musztardę, 1/3 łyżeczki soli i nieco pieprzu mielonego. Dodaj też ok 1/2 łyżeczki świeżych listków majeranku lub 1-2 szczypty suszonego. Ręcznie i dokładnie wyrób całość.
- Sznycle z indyka rozbij mocno przez warstwę folii spożywczej, nie za cienko. Z każdej strony oprósz niewielką ilością soli i pieprzu mielonego.
- Ogórki pokrój wzdłuż w paski. Pieczarki umyj na durszlaku pod mocnym strumieniem wody. Odstaw.
- Na każdej roladzie rozsmaruj 2-3 łyżki mięsa mielonego, na nim ułóż 1-2 paseczki ogórka. Zwiń ściśle mięso w roladę. Odłóż na talerz i po przygotowaniu wszystkich rolad, owiń całość folią spożywczą lub aluminiową i schowaj na 1-2 godziny (lub na noc) do lodówki.
- Odpowiednio duże naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż rolady złączeniem do dołu, zostawiając luz pomiędzy nimi. Pomiędzy mięsem powciskaj pieczarki. Na całości rozłóż gałązki majeranku (lub posyp suszonym). Na każdej roladzie ułóż 1-2 plasterki masła. Całość lekko posyp pieprzem i ew. solą.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180-200°C przez 35-40 minut. Uwaga, bo łatwo przesuszyć mięso, a i każdy piekarnik nieco inaczej grzeje.
- Wyjmij upieczony rolady na półmisek, możesz owinąć folią aluminiową, by zbyt szybko nie ostygło. Z pieczarek wyjmij wysuszone gałązki, zrzuć do nich listki. Wodę wymieszaj z mąką, następnie ze śmietaną i wlej do pieczarek.
- Wstaw naczynie na palnik i doprowadź do września, często mieszając. Gotuj 1-2 minuty, ewentualnie dopraw. Jeśli sos wyjdzie za gęsty, dolej nieco wody. Za rzadki? Gotuj trochę dłużej, aby odparował.
- Podawaj roladki jak najszybciej po upieczenie (najlepsze) w całości lub pokrojone w plastry w połączeniu z ulubioną kaszą, np. jaglaną i polane sosem śmietanowym z pieczarkami. Do tego ulubiona surówki i zdrowy obiad gotowy.
Na zdjęciach roladki i pieczarki jeszcze przed zrobieniem sosu.
Pingback: Skarbnica pomysłów, co ugotować na obiad | Kęsy Codzienności
Pingback: Przepisy na Wielkanoc | Kęsy Codzienności