Nigdy nie kupujemy masła smakowego, bo można je szybko, tanio i prosto zrobić samemu. Jak zrobić masło czosnkowe w domu? Wystarczy miękkie masło, świeży czosnek i nieco przypraw. Poniższy przepis to tylko moje proporcje, które możesz zmienić, by dostosować smak masła czosnkowego do siebie. I pamiętaj, że im dłużej postoi, tym będzie ostrzejsze.
Na zdjęciach masło w wersji czosnkowo-koperkowej.
Domowe masło czosnkowe polecam do grzanek, tostów, bagietek, ugotowanych lub pieczonych ziemniaków (także czerwonych – sprawdź przepis) lub po prostu dla urozmaicenia kanapki. No i do tostów z grilla!
Pamiętaj też, że takie domowe masło czosnkowe jest po prostu zdrowe: surowy czosnek jest świetnym antybiotykiem!
Składniki:
- 50-60 g miękkiego masła
- 1 większy ząbek czosnku
- sól ziołowa – max 1/3 łyżeczki
- pieprz ziołowy i czarny mielony
- ew. siekany koperek (świeży lub suszony)
Przygotowanie:
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miseczki. Wydłub z praski jak najwięcej czosnku, po co ma się marnować.
- Dodaj masło i przyprawy w ilości wg uznania, uważając, by nie przesadzić.
- Dokładnie wymieszaj, ucierając wierzchem łyżki. Odstaw na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej, aby smaki się przegryzły i podawaj.
Moje rady:
- Jeśli masło okaże się za mocno czosnkowe, wystarczy dodać trochę więcej miękkiego masła i wymieszać. I na odwrót – można dodać czosnku lub przypraw, jeśli jest ich dla Ciebie za mało.
- Nie polecam zamiany masła na margarynę – zawiera utwardzane tłuszcze trans szkodliwe dla zdrowia. No i zupełnie inaczej smakuje. U nas zniknęła definitywnie z lodówki, od dłuższego czasu z niej rezygnowaliśmy. Dla zdrowia. Masło idealne też jest (cholesterol), ale uważam, że i tak zdrowsze.
Wpis zawiera link sponsorowany.
Pingback: Domowe sosy do dań z grilla | domowe przepisy | Kęsy Codzienności