You are currently viewing Świąteczne ciasteczka z miodem

Świąteczne ciasteczka z miodem

()

Jak święta, to ciasteczka! Dzieci uwielbiają je wycinać, a potem dekorować… i wyjadać z puszki 😀 Ciasteczka z miodem są idealnie kruche, nie łamią się przy byle dotknięciu, o ile nie są zbyt cienkie, do tego są delikatnie słodkie i po prostu pyszne. Pachną lekko i miodem, i budyniem śmietankowym. Takiego połączenia niełatwo odmówić. A jeszcze lepsze, gdy upieczesz je z dodatkiem powideł. Wtedy są grubsze, bardziej sycące, no i super pasują do herbaty. Nie tylko w święta 🙂

ciasteczka z miodem i powidłami

Te ciasteczka śmietankowe powstały w wyniku eksperymentu na bazie innego, sprawdzonego przepisu na ciasto kruche. Proszku na budyń ani mąki ziemniaczanej nigdy do ciastek nie dawałam, ale to był świetny pomysł. Sprawdź go i Ty.

A jeśli szukasz więcej przepisów na ciasteczka, kliknij TUTAJ.

Kruche ciasteczka z miodem
Składniki:

  • 200 g masła (zimne)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru (40 g)
  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Zimne masło pokrój na kawałki i wrzuć do misy malaksera. Wbij jajko, dodaj żółtka i miód. Mąkę z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem przesiej do miski. Przesyp do misy.
  2. Zmiksuj całość na wysokich obrotach do powstania jednolitego ciasta, powinno utworzyć kulę. Możesz też zagnieć ciasto ręcznie na stolnicy, koniecznie z zimnymi rękami, jak najkrócej się da, do połączenia.
  3. Wyjmij i podziel na pół, spłaszcz. Każdą część owiń folią spożywczą. Schowaj na pół godziny do lodówki.
  4. Przygotuj blaszki, wyłóż papierem do pieczenia. Blat oprósz mąką pszenną.
  5. Wyciągnij pierwszą część ciasta, rozwałkuj, posypując wałek lub ciasto mąką. Nie lepi się zbyt mocno, ładnie się daje rozwałkować, ale szybko mięknie. Gdy ciasto zbyt się nagrzeje, schłodź ponownie.
  6. Rozwałkuj ciasto kruche na ok 0,5 cm grubości i wytnij foremkami pożądane kształty. Ułóż je na blaszce. Zachowuj małe odstępy, ciastka rosną tylko odrobinę. Tak samo postępuj z resztą ciasta.
  7. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz: z termoobiegiem ok 4-6 minut w 170ºC lub góra-dół w 180ºC przez ok 5-7 minut. Najlepiej pilnować, by nie przypiekły się za bardzo. Dużo zależy od piekarnika, więc przy pierwszej partii pilnuj je dobrze – ciasteczka mają się zrumienić, ale nie spiec. Wyjmij i zostaw do wystudzenia.
  8. Ciasteczka dekoruj dopiero, gdy ostygną.

Wersja z powidłami: jedno ciasteczko (surowe) posmaruj niedużą ilością powideł, przykryj drugim takim samym kształtem. Piecz ok 10-12 minut w 170ºC lub do przyrumienia.

świąteczne kruche ciasteczka z miodem

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.