Jak święta, to ciasteczka! Dzieci uwielbiają je wycinać, a potem dekorować… i wyjadać z puszki 😀 Ciasteczka z miodem są idealnie kruche, nie łamią się przy byle dotknięciu, o ile nie są zbyt cienkie, do tego są delikatnie słodkie i po prostu pyszne. Pachną lekko i miodem, i budyniem śmietankowym. Takiego połączenia niełatwo odmówić. A jeszcze lepsze, gdy upieczesz je z dodatkiem powideł. Wtedy są grubsze, bardziej sycące, no i super pasują do herbaty. Nie tylko w święta 🙂
Te ciasteczka śmietankowe powstały w wyniku eksperymentu na bazie innego, sprawdzonego przepisu na ciasto kruche. Proszku na budyń ani mąki ziemniaczanej nigdy do ciastek nie dawałam, ale to był świetny pomysł. Sprawdź go i Ty.
A jeśli szukasz więcej przepisów na ciasteczka, kliknij TUTAJ.
Kruche ciasteczka z miodem
Składniki:
- 200 g masła (zimne)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru (40 g)
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Zimne masło pokrój na kawałki i wrzuć do misy malaksera. Wbij jajko, dodaj żółtka i miód. Mąkę z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem przesiej do miski. Przesyp do misy.
- Zmiksuj całość na wysokich obrotach do powstania jednolitego ciasta, powinno utworzyć kulę. Możesz też zagnieć ciasto ręcznie na stolnicy, koniecznie z zimnymi rękami, jak najkrócej się da, do połączenia.
- Wyjmij i podziel na pół, spłaszcz. Każdą część owiń folią spożywczą. Schowaj na pół godziny do lodówki.
- Przygotuj blaszki, wyłóż papierem do pieczenia. Blat oprósz mąką pszenną.
- Wyciągnij pierwszą część ciasta, rozwałkuj, posypując wałek lub ciasto mąką. Nie lepi się zbyt mocno, ładnie się daje rozwałkować, ale szybko mięknie. Gdy ciasto zbyt się nagrzeje, schłodź ponownie.
- Rozwałkuj ciasto kruche na ok 0,5 cm grubości i wytnij foremkami pożądane kształty. Ułóż je na blaszce. Zachowuj małe odstępy, ciastka rosną tylko odrobinę. Tak samo postępuj z resztą ciasta.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz: z termoobiegiem ok 4-6 minut w 170ºC lub góra-dół w 180ºC przez ok 5-7 minut. Najlepiej pilnować, by nie przypiekły się za bardzo. Dużo zależy od piekarnika, więc przy pierwszej partii pilnuj je dobrze – ciasteczka mają się zrumienić, ale nie spiec. Wyjmij i zostaw do wystudzenia.
- Ciasteczka dekoruj dopiero, gdy ostygną.
Wersja z powidłami: jedno ciasteczko (surowe) posmaruj niedużą ilością powideł, przykryj drugim takim samym kształtem. Piecz ok 10-12 minut w 170ºC lub do przyrumienia.
Pingback: Świąteczne ciasteczka z miodem | desery i słodkości | BlogLINE.pl
Pingback: Pomysły na świąteczne słodkości | przepis na babkę makową | porady