Szybki, zdrowy i smaczny dip jogurtowy czosnkowo-koperkowy, który w podobnej wersji pewnie niejeden raz gościł w każdym domu. Ja podobno robię najlepszy. 😀 Osobiście lubię mocny, z porządną ilości czosnku i koperku, najlepiej świeżego. Mała bomba witaminowa. O ile mamy polski czosnek, nie chiński… A do czego taki dip? Do pieczonych ziemniaków, do naleśników, do pizzy, zapiekanek, do grzanek, do frytek, do placków… Pewnie każdy doda tu swój pomysł na jego wykorzystanie. Polecam w wersji jogurtowej, ale koniecznie z dodatkiem śmietany 18% lub majonezu, inaczej będzie wodnisty. U mnie pojawia się w różnych wersjach, raz jogurtowy, innym razem na śmietanie i majonezie. Pierwsza wersja jest jednak zdecydowanie zdrowsza.
Składniki:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki śmietany 18% lub majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koperku suszonego lub świeżego
- sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy
- opcjonalnie czosnek granulowany
Przygotowanie:
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- W miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Ilość przypraw zależy od upodobań, ale soli nie dawaj więcej niż pół łyżeczki.
- Jeśli masz małe ząbki czosnku lub tylko jeden (jak ja) dodaj czosnek granulowany. Niestety nie zastąpi on aromatu i smaku prawdziwego.
- Przed podaniem schłódź w lodówce. Sos jest ostrzejszy, jeśli postoi przynajmniej 30 minut. Zawsze robiłam taki na śmietanie z majonezem, ale z jogurtem jest delikatniejszy i przede wszystkim zdrowszy. Smacznego!
Pingback: 24 sprawdzone przepisy na śniadanie dla dzieci na słodko | Kęsy Codzienności
Pingback: Placki dyniowo-ziemniaczane | Kęsy Codzienności
Pingback: Bezglutenowe kotlety z kurczaka z marchewką i kukurydzą | Kęsy Codzienności
Pingback: Bezglutenowe placki z kukurydzy i fasoli | obiadowo | Kęsy Codzienności
Pingback: Domowe sosy do dań z grilla | domowe przepisy | Kęsy Codzienności
Pingback: Surówka z kalafiora z koperkiem | domowe przepisy | Kęsy Codzienności