Zdrowy i smaczny obiad z warzywami? Dziś proponuję Ci soczyste bezglutenowe kotlety z kurczaka z marchewką i kukurydzą w kukurydzianej panierce. Pyszne, delikatne, no i bardzo soczyste! Do tego przemycają warzywa 🙂 Właśnie dzięki ich dodatkowi kotlety z kurczaka są bardziej soczyste. U nas w domu dania z fileta z kurczaka goszczą bardzo często i to pod różnymi postaciami. To najchudsze mięso z kurczaka, które możesz przygotować na wiele sposobów. Ale i najłatwiej o przesuszenie go, przez co jest zwyczajnie niesmaczne.
Można je tylko usmażyć, ja po krótkim obsmażeniu upiekłam – było mi po prostu wygodniej. Z patelni są bardziej przypieczone, ale trzeba uważać, by nie przypalić, a w środku uzyskać soczyste mięso, ale nie surowe.
Podawaj w towarzystwie ziemniaków lub frytek, także warzywnych oraz z ulubioną surówką. Kotlety z kurczaka świetnie skomponują się z domowym sosem czosnkowym.
Z podanych składników wychodzi kilkanaście sztuk średnich kotletów.
Tak prezentują się kotlety z kurczaka w kukurydzianej panierce w wersji bez marchewki (bo można ją pominąć) i w całości smażone, bez dopiekania.
Bezglutenowe kotlety z kurczaka z marchewką i kukurydzą
Składniki:
- 2 średnie marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 120 g kukurydzy konserwowej (nieco ponad pół puszki – po odsączeniu)
- 1 mała cebula
- ok 500 g fileta z kurczaka
- 1,5 łyżeczki soli ziołowej
- pieprz mielony do smaku
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 1 jajka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- rozdrobnione płatki kukurydziane do panierowania
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki przyprawy czerwone curry dla ostrzejszego smaku
Przygotowanie:
- Marchewki, cebulę i czosnek obierz. Umyj. Marchewki zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami, zaś resztę drobniutko posiekaj lub wrzuć do malaksera i nim rozdrobnij. Przełóż warzywa do jednej miski. Dodaj jajko i przyprawy.
- Połowę fileta z kurczaka drobno posiekaj nożem, resztę wrzuć do malaksera. Rozdrobnij mięso i przełóż do warzyw razem z pokrojonym kurczakiem. Wsyp mąkę kukurydzianą i ręcznie wymieszaj dokładnie.
- Formuj średniej wielkości kulki, panieruj w płatkach kukurydzianych, spłaszczając na kotleta. Ja do połowy mięsa, gdy część już się smażyła, dosypałam przyprawę czerwone curry i ponownie wymieszałam.
- Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Zagrzej piekarnik i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Obsmaż kotlety na mocnym ogniu z każdej strony, aż się zrumienią. Przełóż na blaszkę.
- Gdy obsmażysz już wszystkie kotlety, wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piecz w 200°C przez ok 8-9 minut. Kotlety mają być soczyste, ale nie mogą być surowe w środku. Uważaj też, by ich nie przesuszyć. Podawaj od razu.
- Możesz mrozić upieczone kotlety po wystudzeniu lub wstępnie obsmażone. Te drugie odpiekaj w piekarniku bez wstępnego rozmrażania (pieką się dłużej, ok 20 minut, sprawdź w połowie czasu, przekrawając jednego na pół). Są równie smaczne co przygotowane na świeżo, pod warunkiem, że będą miały luz, żeby się nie zadusiły! Pierwsze będą gotowe wcześniej i można je rozmrozić w temperaturze pokojowej, po czym usmażyć lub odpiec do zagrzania.
Pingback: Przepisy na Wielkanoc | Kęsy Codzienności
Pingback: Zdrowe i szybkie obiady 30 inspiracji | domowe przepisy | Kęsy Codzienności