Artykuł gościnny autorstwa Mary Czekaj.
Lato i sezon grillowy w pełni! Ale w jaki sposób pogodzić przyjemność z grillowania i dbanie o zdrową dietę? Uważam, że dużo lepszym sposobem niż rewolucja są małe zmiany. Takie jak na przykład domowe sosy do dań z grilla zamiast tych gotowych. Możesz ich używać zarówno do warzyw, mięs czy ich wegańskich odpowiedników.
Zdrowe domowe sosy do dań z grilla
W tym wpisie znajdziesz 2 proste przepisy na zdrowe domowe sosy do dań z grilla. Dlaczego są one lepszym wyborem niż sklepowe sosy?
- Są zdrowsze i mniej kaloryczne – mają mniej cukru i tłuszczu, a do tego zero konserwantów.
- Przygotujesz je szybko i prosto. Do tego dokładnie w takiej ilości, jaka wystarczy Ci na jednego grilla czy do jednego obiadu. W ten sposób ograniczysz walające się po lodówce niepełne butelki z sosami.
- Cóż… po prostu są przepyszne! Nieskromnie powiem, że biją na głowę sklepowe gotowce. 😉
Do jakich dań pasują domowe sosy?
Zarówno jogurtowy sos czosnkowy, jak i sos BBQ idealnie sprawdzą się zarówno do mięsnych, jak i do roślinnych dań z grilla, np. do marynowanego kalafiora. Poza tym oba sosy pysznie komponują się z frytkami, najlepiej domowej roboty czy pieczonymi ziemniakami (sprawdź przepis>>).
Domowe sosy dobrze sprawdzą się też w roli dipów do słonych przekąsek typu tortilla chips. A w zdrowszej wersji do surowych lub pieczonych warzyw pokrojonych w słupki. Lub po prostu użyj zamiast kupnego ketchupu do swoich ulubionych dań i przekąsek.
Domowe sosy do dań z grilla – przepisy
Jogurtowy sos czosnkowy
Składniki:
- 100g, czyli ½ opakowania jogurtu naturalnego (u mnie sojowy)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki czarnej soli*
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- W dużym kubku wymieszaj jogurt, olej i wszystkie przyprawy.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i raz jeszcze wymieszaj. Odstaw na przynajmniej 20 minut, żeby wszystko “przeżarło się” smakiem.
*Czarna sól kala namak ma tak naprawdę różowy kolor i smak… jajeczny. Dlatego używa się jej jako składnik wegańskich majonezów.
Możesz kupić ją w wegańskich sklepach online, np. Urban Vegan.
Jeśli nie chcesz jej używać – dodaj po prostu odrobinę więcej zwykłej soli.
Sprawdź też sos czosnkowy w wersji tradycyjnej – TU>> oraz domowe masło czosnkowe (przepis>>), które świetnie pasuje do grzanek z grilla.
Domowy sos BBQ
Składniki:
- ½ szklanki daktyli + ½ szklanki gorącej wody
- 2 suszone pomidory
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- spora szczypta soli
- 1 łyżeczka octu winnego
Przygotowanie:
- Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut, aby zmiękły.
- Po tym czasie do daktyli i wody dodaj suszone pomidory, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Zblenduj na gładki sos.
Szukasz pomysłów na zdrowe, warzywne dania na grilla?
Zajrzyj do Mary tutaj, odkryj nowe roślinne przepisy w sam raz na grilla i przekonaj się, że możesz jednocześnie mieć przyjemność z grillowania i satysfakcję, że jesz zdrowe posiłki.
„Pomogę Ci zadbać o codzienną energię do działania, poprzez dzielenie się z Tobą prostymi i szybkimi przepisami na zdrowe i pyszne roślinne dania.”
Mary Czekaj – wegańska kucharka, autorka ebooków z przepisami i bloga kulinarnego.
Pingback: Domowe sosy do dań z grilla | domowe przepisy | BlogLINE.pl
Pingback: Domowe sosy do dań z grilla - Twój przepis