You are currently viewing Domowe sosy do dań z grilla

Domowe sosy do dań z grilla

()

Artykuł gościnny autorstwa Mary Czekaj.

Lato i sezon grillowy w pełni! Ale w jaki sposób pogodzić przyjemność z grillowania i dbanie o zdrową dietę? Uważam, że dużo lepszym sposobem niż rewolucja są małe zmiany. Takie jak na przykład domowe sosy do dań z grilla zamiast tych gotowych. Możesz ich używać zarówno do warzyw, mięs czy ich wegańskich odpowiedników.

 

Zdrowe domowe sosy do dań z grilla

W tym wpisie znajdziesz 2 proste przepisy na zdrowe domowe sosy do dań z grilla. Dlaczego są one lepszym wyborem niż sklepowe sosy?

  1. Są zdrowsze i mniej kaloryczne – mają mniej cukru i tłuszczu, a do tego zero konserwantów.
  2. Przygotujesz je szybko i prosto. Do tego dokładnie w takiej ilości, jaka wystarczy Ci na jednego grilla czy do jednego obiadu. W ten sposób ograniczysz walające się po lodówce niepełne butelki z sosami.
  3. Cóż… po prostu są przepyszne! Nieskromnie powiem, że biją na głowę sklepowe gotowce. 😉

 

Do jakich dań pasują domowe sosy?

Zarówno jogurtowy sos czosnkowy, jak i sos BBQ idealnie sprawdzą się zarówno do mięsnych, jak i do roślinnych dań z grilla, np. do marynowanego kalafiora. Poza tym oba sosy pysznie komponują się z frytkami, najlepiej domowej roboty czy pieczonymi ziemniakami (sprawdź przepis>>).

Domowe sosy dobrze sprawdzą się też w roli dipów do słonych przekąsek typu tortilla chips. A w zdrowszej wersji do surowych lub pieczonych warzyw pokrojonych w słupki. Lub po prostu użyj zamiast kupnego ketchupu do swoich ulubionych dań i przekąsek.

Domowe sosy do dań z grilla – przepisy

przepisy sos jogurtowy czosnkowy i domowy bbq

 

Jogurtowy sos czosnkowy

Składniki:

  • 100g, czyli ½ opakowania jogurtu naturalnego (u mnie sojowy)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki czarnej soli*
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. W dużym kubku wymieszaj jogurt, olej i wszystkie przyprawy.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i raz jeszcze wymieszaj. Odstaw na przynajmniej 20 minut, żeby wszystko “przeżarło się” smakiem.

*Czarna sól kala namak ma tak naprawdę różowy kolor i smak… jajeczny. Dlatego używa się jej jako składnik wegańskich majonezów.

Możesz kupić ją w wegańskich sklepach online, np. Urban Vegan.

Jeśli nie chcesz jej używać – dodaj po prostu odrobinę więcej zwykłej soli.

Sprawdź też sos czosnkowy w wersji tradycyjnej – TU>> oraz domowe masło czosnkowe (przepis>>), które świetnie pasuje do grzanek z grilla.

Domowy sos BBQ

Składniki:

  • ½ szklanki daktyli + ½ szklanki gorącej wody
  • 2 suszone pomidory
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • spora szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu winnego

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut, aby zmiękły.
  2. Po tym czasie do daktyli i wody dodaj suszone pomidory, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Zblenduj na gładki sos.

Szukasz pomysłów na zdrowe, warzywne dania na grilla?

Zajrzyj do Mary tutaj, odkryj nowe roślinne przepisy w sam raz na grilla i przekonaj się, że możesz jednocześnie mieć przyjemność z grillowania i satysfakcję, że jesz zdrowe posiłki.

Mary Czekaj wegańskie przepisy

„Pomogę Ci zadbać o codzienną energię do działania, poprzez dzielenie się z Tobą prostymi i szybkimi przepisami na zdrowe i pyszne roślinne dania.”

Mary Czekaj – wegańska kucharka, autorka ebooków z przepisami i bloga kulinarnego.

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.