Lubisz proste i szybkie dania, a najlepiej, gdy robią się prawie same? Makaron w sosie serowym z piekarnika będzie dla Ciebie jak znalazł. Wystarczy kilka minut przygotowania, potem siup do piekarnika i reszta dzieje się sama. Makaron wychodzi mięciutki, podobnie warzywa, zaś sos kremowy i pyszny.
Do tego możesz to danie podać na kilka sposobów. Ja zasmakowałam w wersji ze szpinakiem i łososiem, córeczka z samym łososiem. Tak, to danie smakuje dzieciom. Robiłam je ostatnio ponownie, ale wyszło bardziej gęste, bo źle zmieniłam proporcje, a i tak młodsza córka zjadła z dokładką.
Wersja ze szpinakiem:
Sos nie jest mocno gęsty, jeśli więc chcesz go zagęścić, daj nieznacznie mniej wody lub dłużej potrzymaj w piekarniku. Sos gęstnieje pod koniec pieczenia, nie martw się, że w trakcie całość będzie wodnista.
Chcesz podać to danie jako zapiekankę? Kilka minut przed końcem wmieszaj do dania liście szpinaku, a górę posyp startym serem i zapiekaj dalej lub nieco dłużej, aby ser się zrumienił.
Porcji: 3-4
Czas: 5 + 40 minut
Składniki na makaron w sosie serowym z piekarnika:
- 160 g grubego makaronu (np. kokardki, świderki, mogą być też pełnoziarniste)
- 250 g mieszanki mrożonych warzyw (u mnie z Lidla, Freshona, mieszanka warzyw na patelnię z groszkiem, marchewką i kukurydzą, pieczarkami, papryką i małą cebulką)
- 2 szklanki wrzątku
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 g serka topionego (lub pół na pół z serem camembert obranym z pleśni)
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- do 0,5 łyżeczki domowej soli ziołowej, pieprz mielony do smaku
- 3 ząbki czosnku
- garść świeżego umytego szpinaku baby na porcję
- wędzony na gorąco łosoś porwany na kawałki (bez skóry i ości), opcjonalnie, ilość wg uznania
Przygotowanie:
- Makaron i mrożone warzywa (nie rozmrażaj ich wcześniej) wrzuć do naczynia żaroodpornego. Zalej wrzątkiem i wstaw na duży ogień. Wlej śmietankę, wymieszaj.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę prosto do sosu. Przypraw, dodaj pokrojony na mniejsze kawałki ser topiony. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Ja włożyłam do piekarnika, zanim się zagotowało.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 200°C (u mnie z termoobiegiem) przez ok 40 minut. W połowie czasu przemieszaj danie, a pod koniec pilnuj gęstość sosu i stopień miękkości makaronu i warzyw. Warto użyć gruby makaron, bo drobny rozpadnie się po takim czasie pieczenia (sprawdzone na drobnych świderkach, którym wystarczyło jakieś 25 minut w piekarniku).
- Wyjmij, wymieszaj i podawaj. Możesz do całego dania wrzucić szpinak i wymieszać lub dodać go do pojedynczych porcji i na talerzu wymieszać. Na koniec posyp danie na talerzu kawałkami łososia, nie za dużo, by całość nie była za słona.
Pingback: Skarbnica pomysłów, co ugotować na obiad | Kęsy Codzienności
Pingback: Kawałki kurczaka pieczone z kaszą i warzywami | Kęsy Codzienności
Pingback: Zdrowe i szybkie obiady 30 inspiracji | domowe przepisy | Kęsy Codzienności