You are currently viewing Makaron w sosie serowym z warzywami z piekarnika

Makaron w sosie serowym z warzywami z piekarnika

()

Lubisz proste i szybkie dania, a najlepiej, gdy robią się prawie same? Makaron w sosie serowym z piekarnika będzie dla Ciebie jak znalazł. Wystarczy kilka minut przygotowania, potem siup do piekarnika i reszta dzieje się sama. Makaron wychodzi mięciutki, podobnie warzywa, zaś sos kremowy i pyszny.

Do tego możesz to danie podać na kilka sposobów. Ja zasmakowałam w wersji ze szpinakiem i łososiem, córeczka z samym łososiem. Tak, to danie smakuje dzieciom. Robiłam je ostatnio ponownie, ale wyszło bardziej gęste, bo źle zmieniłam proporcje, a i tak młodsza córka zjadła z dokładką.

Wersja ze szpinakiem:

makaron w sosie serowym ze szpinakiem

Sos nie jest mocno gęsty, jeśli więc chcesz go zagęścić, daj nieznacznie mniej wody lub dłużej potrzymaj w piekarniku. Sos gęstnieje pod koniec pieczenia, nie martw się, że w trakcie całość będzie wodnista.

Chcesz podać to danie jako zapiekankę? Kilka minut przed końcem wmieszaj do dania liście szpinaku, a górę posyp startym serem i zapiekaj dalej lub nieco dłużej, aby ser się zrumienił.

Porcji: 3-4
Czas: 5 + 40 minut


Składniki na makaron w sosie serowym z piekarnika:

  • 160 g grubego makaronu (np. kokardki, świderki, mogą być też pełnoziarniste)
  • 250 g mieszanki mrożonych warzyw (u mnie z Lidla, Freshona, mieszanka warzyw na patelnię z groszkiem, marchewką i kukurydzą, pieczarkami, papryką i małą cebulką)
  • 2 szklanki wrzątku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g serka topionego (lub pół na pół z serem camembert obranym z pleśni)
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • do 0,5 łyżeczki domowej soli ziołowej, pieprz mielony do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • garść świeżego umytego szpinaku baby na porcję
  • wędzony na gorąco łosoś porwany na kawałki (bez skóry i ości), opcjonalnie, ilość wg uznania

Przygotowanie:

  1. Makaron i mrożone warzywa (nie rozmrażaj ich wcześniej) wrzuć do naczynia żaroodpornego. Zalej wrzątkiem i wstaw na duży ogień. Wlej śmietankę, wymieszaj.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę prosto do sosu. Przypraw, dodaj pokrojony na mniejsze kawałki ser topiony. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Ja włożyłam do piekarnika, zanim się zagotowało.
  3. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 200°C (u mnie z termoobiegiem) przez ok 40 minut. W połowie czasu przemieszaj danie, a pod koniec pilnuj gęstość sosu i stopień miękkości makaronu i warzyw. Warto użyć gruby makaron, bo drobny rozpadnie się po takim czasie pieczenia (sprawdzone na drobnych świderkach, którym wystarczyło jakieś 25 minut w piekarniku).
  4. Wyjmij, wymieszaj i podawaj. Możesz do całego dania wrzucić szpinak i wymieszać lub dodać go do pojedynczych porcji i na talerzu wymieszać. Na koniec posyp danie na talerzu kawałkami łososia, nie za dużo, by całość nie była za słona.

makaron w sosie serowym z warzywami i wędzonym łososiem

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma 3 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.