You are currently viewing Bezglutenowe placki z kukurydzy i fasoli

Bezglutenowe placki z kukurydzy i fasoli

()

Szukasz sposobu na szybki obiad wegetariański, najlepiej bez glutenu? A może po prostu masz ochotę na całkiem inne danie niż dotąd? Sprawdź smakowite połączenie popularnych warzyw konserwowych, z których błyskawicznie przyrządzisz wartościowy, sycący posiłek. Placki z kukurydzy i fasoli są proste do zrobienia, a do tego bardzo smaczne. Można je mocniej doprawić, np. ostrą papryką mieloną czy nawet chili, aby podkręcić smak. Nie zawierają glutenu, gdyż zamiast pszennej mąki, użyłam kukurydzianej.

Myślę, że placki też wyjdą ze zwykłą pszenną mąką, ale naprawdę warto urozmaicić swoją dietę. Pamiętaj, że fasola jest zdrowym produktem z dużą ilością białka, zaś kukurydza nadaje słodyczy.

Przepis na bezglutenowe placki z kukurydzy i fasoli powstał w związku z tym, co akurat miałam do wykorzystania, ale na podstawie przepisu Darii Ładochy na placuszki z kukurydzy. Oryginalne placki też są super! 🙂 Dodatek fasoli sprawia, że są nieco suche. Dlatego bardzo polecam podać je z dobrym domowym sosem. Sprawdź przepis na szybki domowy sos czosnkowy.

Z podanych niżej składników wychodzi ok 24 placków.

placki z kukurydzy i fasoli z puszki

Bezglutenowe placki z kukurydzy i fasoli
Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 1 puszka fasoli białej konserwowej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 80-100 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 duże jajka
  • ew. 1 łyżka siekanej natki pietruszki lub koperku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego lub więcej
  • sól i pieprz wg uznania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Odsącz na sitku warzywa konserwowe, najlepiej przepłucz je bieżącą wodą. Odłóż po 3 łyżki kukurydzy i fasoli. Resztę zostaw chwilę do odcieknięcia.
  2. Cebulę obierz i wrzuć do misy malaksera. Zmiksuj na drobno.
  3. Dodaj fasolę i kukurydzę z sitka. Miksuj kilka chwil, aż do uzyskania jednolitej masy.
  4. Wbij do masy jajka, dodaj przyprawy, mąkę i sodę. Ponownie zmiksuj, do połączenia.
  5. Przełóż masę do miski. Dodaj odłożone warzywa. Dopraw w razie potrzeby i wymieszaj łyżką.
  6. Smaż na rozgrzanym oleju nieduże placki na średnim ogniu – na początku 2 na próbę. Gdyby nie dawały się odwrócić, bo się rozpadają, dodaj do reszty ciasta 1-2 łyżki mąki kukurydzianej.
  7. Po usmażeniu odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, ale odsączyć z nadmiaru oleju. Podawaj od razu z ulubionym dipem, np. czosnkowym oraz z surówką.
placki obiadowe z kukurydzy konserwowej

Oceń tekst:

Kliknij w wybraną gwiazdę, by dać ocenę

Oceny / 5. Twoja ocena:

Oceń jako pierwsza!

Jeśli Ci się spodobało,

obserwuj mnie w social mediach i udostępnij dalej!

Bardzo mi przykro, że ten tekst nie spełnił Twoich oczekiwań.

Pomóż mi ulepszyć ten artykuł!

Co wpłynęło na taką opinię?

Uważasz ten artykuł za wartościowy? Podziel się nim z innymi! Dziękuję!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.