Bardzo miałam ochotę zrobić kaszę jaglaną na słodko, więc zrobiłam deser śmietanowo-malinowy z kaszą jaglaną. Nie za słodki, trochę inny, a do tego zdrowy, bo kasza jaglana jest niezwykle wartościowa. Można dodać do śmietany i do owoców więcej cukru, w zależności od preferowanego stopnia słodkości. Trochę czasu zajmuje przygotowanie, ale gdy już zaczęłam jeść, wynagrodziło mi to starania. Nie miałam odpowiednich pucharków ani szklanek, więc wykorzystałam kieliszki. A dla mojej Zuzi w szklaneczce. Była zachwycona, gdy postawiłam przed nią taki sam deser co dla dorosłych. Co prawda za dużo dostała, ale jadła z ochotą, co chwila się śmiejąc z radości. Lepszego dowodu uznania dla mnie nie będzie. 🙂 Sami spróbujcie. Mniam!
Składniki na 4 porcje:
- 5-6 łyżek domowego kremu czekoladowego z suszonych daktyli (przygotowanego wg 1 wersji)
- pół szklanki kaszy jaglanej
- pół szklanki mleka
- 2/3 szklanki wody
- opcjonalnie 1 łyżeczka cukru do gotowania kaszy
Mus malinowy:
- 300g malin mrożonych
- 6 łyżek wody
- 1 łyżka cukru
- 1 i 2/3 łyżeczki żelatyny spożywczej
Masa śmietanowa:
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka cukru (najlepiej cukru pudru)
- pół łyżeczki cukru wanilinowego
Przygotowanie:
-
- Kaszę jaglaną przygotuj wg tego przepisu. Zamiast samej wody, zagotuj wodę z mlekiem zgodnie z proporcjami powyżej. Pozostaw do ostudzenia.
- Maliny wrzuć do garnka, dodaj wodę i cukier. Na małym ogniu podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, aż do rozmrożenia. Gdy część owoców się rozpadnie, zdejmij z ognia.
- 3-4 łyżki malin z sosem odłóż do miseczki.
- Łyżkę sosu z łyżką ciepłej wody wlej do szklanki. Dodaj żelatynę. Dobrze wymieszaj, do rozpuszczenia żelatyny.
- Dodaj do owoców i dokładnie połącz. Odstaw do przestudzenia, najlepiej na parapet (jeśli na dworze zimno:)).
- Nieco śmietanki odlej do szklanki, podgrzej w mikrofalówce lub wstaw do naczynia z gorącą wodą. Gdy śmietanka będzie gorąca, dodaj żelatynę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.
- Resztę śmietanki wlej do wysokiego naczynia i dodaj cukry. Zmiksuj na sztywno.
- Do chłodnej śmietanki z żelatyną dodaj 1-2 łyżeczki ubitej śmietany. Dobrze wymieszaj. Wlej do reszty piany i zmiksuj kilkanaście sekund. Uważaj, bo zbyt długo miksowana śmietanka może się zważyć. Szczególnie latem, gdy w domu gorąco. Już to przerabiałam, niestety.
- Do dużych kieliszków nałóż ok 2 łyżki kaszy jaglanej, wyrównaj. Nałóż ok 1- 1 i 1/2 łyżki kremu czekoladowego.Wyrównaj.
- Nałóż 2 łyżki masy śmietanowej. Wyłóż 2 łyżki kaszy jaglanej, delikatnie wyrównaj, aby nie wcisnąć jej w śmietanę. Zalej 2-3 łyżkami zimnego, lekko stężałego musu malinowego.
- Na górę daj po pół łyżki kremu czekoladowego, dookoła niego rozsmaruj po łyżce śmietanki. Udekoruj resztą sosu malinowego. Możesz posypać startą czekoladą mleczną. Kolejność warstw możesz zmienić wg upodobania.
Na stronie www.sklepagnex.pl znajdziesz szeroki wybór zdrowych produktów, w tym kaszę jaglaną.
Pingback: Czym zastąpić cukier? 12 zdrowych zamienników białego cukru | porady kuchenne | Kęsy Codzienności